Да добијемо следећа два, па да играмо онај што пара гаће!

“Битадзе мора да има индивидуалну одговорност, звезде видим само на терену, на папиру ме не занимају њихова имена“, каже Јасмин Репеша.

Кошарка 17.04.2019 | 13:15
Да добијемо следећа два, па да играмо онај што пара гаће!
Имао је шта да поручи Јасмин Репеша навијачима Будућности уочи наставка емотивног и врло психички врло изазовног финала Јадранске лиге, резимирао је дешавања из Београда из једног угла, али се касније фокусирао искључиво на, како воли да каже: Техничко-тактичке елементе.

Свестан је хрватски стручњак да ситуација није нимало једноставна и да после два пораза у Београду екипа мора да покаже реакцију. Он
је уверен да ће је бити и да финале може да се одужи чак до наредне седмице...

"Мора бити реакције из много ствари - поштовања према публици, па према послодавцима, јер мало је средина на Балкану и Европи где плаћају обавезе редовно. Потом према имиџу клуба, поносу... Ко не може да реагује у оваквој ситуацији, тај нема поноса", јасан је Репеша.  

После друге утакмице и једног од најтежих клупских пораза у новијој историји, екипа је имала заједничку вечеру, на којој су сви чланови стручног штаба и играчи отворено разговарали о алармантној ситуацији и како исту искоренити. Новинаре је занимало - да ли су играчи успели да убеде Репешу да могу да окрену приступ?

"Видећемо, научен сам да не дајем унапред обећања. Нагледали сте се и вии добрих утакмица и приступа. У првих пет минута имаћемо дијагнозу".

Признаје да је био уверен у бољи расплет у Београду, али и открио да су оба пораза заправо последица тимских грешака...

"Морам признати да сам био сигуран да ћемо добити једну утакмицу у Београду, у смислу техничко-тактичке припреме. Видели сте како смо имали контролу на почетку обе утакмице, у атмосфери таквој каква је била. Правили смо превише техничко-тактичких грешака, играли без концентрације, испадали смо из система, без довољне физичке присутности... Знамо где су те грешке, све оне се могу отклонити, зато верујем да ћемо одиграти другачију утакмицу у среду", каже Репеша и наставља:

"У обе утакмице финала смо добро улазили, имали шест поена вишка у првом мечу на средини друге четвртине. Али, на нашој несмотрености искључиво и нашим грешама смо падали. Уз, морам да кажем, дужно поштовање Звезди. Ако сте приметили, идентичне ствари дешавале су се у обе утакмице, они би окренули, ми не бисмо реаговали психички како треба. У другој утакмици ушли смо у невиђени понор, такав да се више није могло погодити ни слободно бацање. Промашили смо четири отворене тројке у другој четвртини прве утакмице, имали смо доста пропуста у одбрани... Оно што највише фали овој екипи је то да се игра свих 40 минута. Све друго је за заборав".

Репеша: Пљување је најтрагичнији чин, боље да су ме ошамарили

О Звездиној игри није говорио превише, али је истакао неколико ствари...

"Не шутира се исто када се поведе 15-20 разлике и онда када је утакмица егал или кад ми водимо. Када су пробили те неке баријере и када су стекли одређену предност, почели су више да шутирају и самим тим да погађају".

Говорио је и о повреди Стратоса Перпероглуа и могућности да Кеј Си Риверс преузме његове минуте...

"Риверс је комплетан играч, тренирао сам га у Бенетону. Што се тиче ситуације у Звезди - више није увек и боље. Звезда има потешкоће, али су се боље посложили после њих. Можемо причати о темпирању форме, све стоји. Али, то су квалитетни играчи. Мада, понављам, није увек више – боље".

Један од најважнијих елемената на којем цела екипа ради је - враћање самопоуздања.

"Најбитније је повратити самопоуздање. У домаћинској атмосфери можемо да одиграмо боље и смањимо разлику. Изгубили смо две битке, није изгубљен 'рат'. Да ме не схватите погрешно, нећу да правим атмсферу која није прикладна спорту. Није први пут да као тренер будем у овој ситуацији. Треба играти много боље како би се променила ситуација. Да свако од нас да свој максимум како бисмо дошли до победе. Није кренило онако како смо желели, губимо 0-2, а у три утакмице које смо одиграли у Београду већим делом нешто није било у реду". 

Играчи Будућности су на терену изгледали као да немају довољно концентрације...

"Не може то бити алиби. Концентрација мора да се подразумева, свакодневно треба да буде тако када си професионалац. То је минимум сваког играча – фокус на свој посао. Замислите човека који ради у пилани и није концентрисан, па дође на посао и себи одсече руку... То су недопустиве грешке, као и оне када смо дозвољавали противнику да погађа отворене тројке. Као, на пример, Перпероглу у другој утакмици. Све је ОК док се покаже жеља за одбраном, да се проба да се спречи тај шут. Ако се промашују слободна бацања у континуитету, јасно је да нешто није у реду на психичком плану".

Утисак је да се много више очекивало од Гоге Битадзеа, али да су га играчи Звезде оптеретили фауловима и да је зато испао из ритма?

"Ниједну утакмицу није завршио с пет личних грешака, могао је да буде и агресивнији у појединим деловима. У другом полувремену првог меча смо га заштитили од фаулова, а у другом сусрету колективном одбраном. Индивидуална одговорност је свакако најбитнија. Гога је млад играч, невиђено талентован, али на нивоу смо где се од сваког очекује више".

Под упитником је и однос према игри од стране две водеће звезде - Едвина Џексона и Нориса Кола?

"Не бих рекао да је сумњив приступ. Питање је колико је цела она атмосфера новост за њих. Звезда у тиму се за мене види само на терену, на папиру ме не занима ништа. Рекао сам на вечери после утакмице да смо у озбиљној ситуацији, да су ми потребне особе, не играчи, које су спремне да прихвате такву ситуацију. Ко није спреман, боље да остане код куће и гледа утакмицу. Такав је тренутак".

Подсетили су новинари на детаљ из 2015. године, када је Репеша као тренер Цедевите у Подгорици узео финале Јадранске лиге Будућности, па су га питали - да ли је спреман да клубу сада врати пласман у Евролигу?

"Заслужено смо тада добили. То је живот, спорт. Лопта је округла. Волео бих да одиграмо најбоље што можемо, да победимо наредне две утакмице, пада играмо ону утакмицу која „пара гаће свима“. То је за праве, како бих ја рекао, шпанере".

За крај, Репеша је поручио да ће сви играчи добити прилику да се докажу - од странаца, до домаћих играча.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар