Мијаиловић: Процес "Евролига" је кренуо!

Остоја Мијаиловић, председник КК Партизан, рекао је за Б92 да ће се борити за Евролигу и да би свако био на добитку уколико би црно-бели играли елитно такмичење.

Кошарка 17.04.2019 | 09:45
Мијаиловић: Процес "Евролига" је кренуо!
Валенсија је у понедељак вече путем Еврокупа обезбедила пласман у елиту, што значи да ће наредне сезоне бити у оптицају једна "вајлд карта".

Шпанија има три "А" лиценце (Барселона, Реал Мадрид, Басконија), Валенсија је четврти учесник, а како не може пет шпанских да игра у ЕЛ, онда ће то једно место, које припада најбоље пласираном тиму у АЦБ лиги, завршити у наручју неке друге европске екипе.

"Пре него што се завршило полуфинале АБА лиге најавио сам да, ако не будемо први у регионалног такмичења, да ћемо се борити за 'вајлд карту'. Ми смо се и прошле године борили за 'вајл карту' Еврокупа, свима је било немогуће, али је на крају испало могуће", рекао је Мијаиловић за Б92 и наставио:

"Ово је све процес који морамо да прођемо и који ћемо проћи. Откад сам дошао на челу Партизана и са људима у клубу сам се договорио да се боримо, како на стабилизацији клуба, тако и на спортском унапређењу".

Према речима председника Партизана, елитном кошаркашком такмичењу важне су три ствари.

"Евролиги су важне три ствари: 1. Историја клуба, коју Партизан неспорно има; 2. Публика коју је Партизан ове године вратио у пуној мери, показао је да може бити добар партнер Евролиги; 3. Финансијска консолидација коју смо ми и у великој мери спровели у клубу. Партизан је један од ретких клуба који је у протеклих 20 месеци, од када сам у клубу, примио све плате. Европски великани који се сада такмиче у Евролиги касне по три плате. Гледамо да испоштујемо и повериоце и сигурно да ћемо се борити за Евролигу. Да ли ћемо у томе успети, не зависи само од нас. Велика је конкуренција, много је великих клуба широм Европе".

Партизан је пропустио прилику да се путем АБА лиге пласира у Евролигу, пошто је у полуфиналу поражен од "вечитог ривала" Црвене звезде.

"Реално би било и фер да земље бивше Југославије имају два представника, с обзиром да је нама кошарка најпопуларнији спорт. Мислим да Евролига ништа не би изгубила, штавише добила би на маркетингу".

Према његовим речима црно-бели су већ започели процес назван "Евролига".

"Већ смо кренули у активност, а да ли ћемо се изборити то не зависи само од нас. Зависиће од Евролиге и процене њиховог борда. Знамо да су у претходних неколико година екипе које су добијале 'вајлд кард' биле потпуно аутсајдери. У смисли посете, финансија, резултата", рекао је он и додао:

"Партизан је доказан, играо је више пута Фајнал фор, био је и шампион Европе, петнаест година смо учествовали у Евролиги. За Партизан знају, не само у Европи, већ и на свету. Мислим да би било фер да нас и поштено да нас разматрају као озбиљног кандидата. На крају нека одлуче шта је најбоље за њих".

Менаџер Миодраг Ражнатовић рекао је у понедељак да се бори да АБА лиге добије два места. Мијаиловић сматра да је то одлично, али и да морају да се реше "унутрашњи проблеми".

"То би било најпоштеније и фер, али са друге стране морамо неке ствари да решимо између себе. Да просто није дозвољено иступати у јавности са неким стварима које нису кошаркашке. Морамо да радимо на уређењу тог система и да онда изађемо и кажемо 'ево с пуним правом тражимо два места јер нам ти припада'. Али док год Евролига могла да каже да постоје ствари које нису кошаркашке, а видимо шта се дешава у последњих месец дана, онда мислим да су нам мање шансе", казао је председник Партизана за Б92.

Уколико се гледа само кошаркашки, регионалног такмичење требало би да има два представника.

"Гледано кошаркашки, гледано историјски, требало би да добијемо. Пола европских клубова воде српски тренери, или су наши тренери у стручним штабовима. То говори колико је Србија, а онда земље у региону, посвећена кошарци. Мишко Ражнатовић има искрену намеру да ми имамо два представника. Али морамо да радимо на инфраструктури, која захтева време, али и правилне кораке. Направите десет добрих корака, али онда мала ситница може да вас врати на почетак", закључио је Мијаиловић у разговору за Б92.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар