Ватра угашена, спасили реликвије

Након осам и по сати борбе с ватром која је дословно гутала кров и друге дијелове чувене катедрале Нотр Дам у Паризу ватра је угашена, али су дежурне службе још у приправности.

Свијет 16.04.2019 | 08:02
Ватра угашена, спасили реликвије
Упркос огромној штети ватрогасци су успјели да спасе неке вриједне реликвије.

Спашена је Света круна од трња и света туника коју је носио француски краљ Луј из 13. вијека, два незамјењива предмета, рекао је ректор катедрале Патрик Шове.

Ватрогасци су такође радили на заштити задњег дијела зграде гдје се налазе најдрагоцјенији артефекти, рекао је шеф ватрогасне службе Жан Клод Гале новинарима на мјесту догађаја, преноси "Клиx.ба".

Опстанак три велика стаклена прозора катедрале Нотр Дам, од којих сваки говори о библијској причи, још је неизвјестан.

Огромни пожар који је захватио катедралу гасило је 400 ватрогасаца помоћу десетина ватрогасних возила и најмање 18 цријева под високим притиском унутар цркве.



Кориштени су и дронови за процјену стања, али је брзо закључено да је неизводиво кориштење канадера, јер би се тиме могла проузроковати већа штета због опасности од рушења.

Још увијек није познат тачан узрок пожара, осим што се претпоставља да је пожар избио на крову.

Како су се торањ и кров срушили у раним вечерњим сатима, операције су се фокусирале на задржавање ватре и спречавање ширења на два камена торња из 13. вијека на западној фасади.



Олакшање је стигло мало прије поноћи када је саопштено да ће конструкција катедрале опстати, а предсједник Француске Емануел Макрон је одмах поручио и обећао да ће катедрала Нотр Дам бити обновљена уз помоћ донација.

Штета ће се процјењивати данима.

Чувена катедрала Нотр Дам симбол је Париза, Француске, један од симбола католичанства, али и цијелог свијета. Њена градња почела је у 12. вијеку, а окончана је 1345. године.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јоја

16.04.2019 06:55

Нека су они окацили заставу тзв косова ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јоја

16.04.2019 07:16

Какве везе има позар катедрале са заставом кКосова.Ово само говори о томе колико смо болесно поррцени националистицко болесни.Немозе ниста да се деси да се у ту прицу неуплете национализам Косово Србија .Е зато нам је тако како је .

Name

Правда Xxx

16.04.2019 07:42

С обзиром да су 99. гадјали српску дјецу,мало је да цитав париз изгори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аршин

16.04.2019 09:39

Нотр Дам је Црква из 12 вијека и овај пожар је огромна штета за историјско наслеђе, културу и Католичку Цркву. То су непобитно чињенице. Мени много смета лицемерје,полтронство и робовски менталитет власти у Београду и медија. Општа је хистерија и туга због овог пожара, а нико јавно ни од функционер нити од медија неће да каже да су Цркве и Манастири на КиМ као нпр Богородица Љевишка и Архангели у царском граду Призрену из сте епохе 14-ог вијека циљано запаљени од стране Шиптара, а Француска и њена Војска на Косову то нису спријечили, а и њихови политичари и медији се нису потресли као ови наши у Београду сада.Трагикомична је порука да Србија нуди помоћ у обнови НОТР Дама, а у исто вријеме моли Русију и Путина за новац за довршење изградње Храма Светог Саве и више од 20 година се обнавља Манастир Ђурђеви Ступови задужбина Стефана Немање и никада нико од Власти није потрчао да понуди помоћ. Када будемо цијенили себе и своје вриједности можемо коментарисати и жалити за пожар у Паризу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.04.2019 13:21

Бас тако. Позурили “градјани”Београда да зајауцу а за Косово их заболе дупе. Еуропејци силни и поданицка сорта.Све си добро уочио али шта да се ради?

Name

А

16.04.2019 19:07

Ма да. Увлаче се Макрону у буљу,као то ће промијенити однос Француске према Србији итд,итд. Поданичко слугански менталитет.

Name

Процјена

16.04.2019 16:59

Донације су у питању.

ОДГОВОРИТЕ