ФЧ3 и дани који су промијенили све...

Филип Човић натерао скептике да признају грешку. . .

Кошарка 16.04.2019 | 21:45
ФЧ3 и дани који су промијенили све...
Умели су током сезоне навијачи Црвене звезде често да се нашале на рачун Филипа Човића и његово име и презиме, заједно са бројем на дресу сведу на иницијале "ФЧ3", што је представљало јасну и донекле потцењивачку асоцијацију на једног од најбољих плејмејкера данашњице Криса Пола и његову "тројку" на дресу, што у оригиналу даје скраћеницу - ЦП3.

Биле су те шале вероватно подстакнуте чињеницом да је Филип син председника клуба и да је једина његова препорука у тиму заснована на породичном стаблу, не и на оном најважнијем - кошаркашком знању. Можда су оне долазиле као плод одређеног незадовољства, јер је управо Филип Човић био једина природна замена за Џоа Регланда током сезоне, сматрајући да искусни Американац заслужује боље. Скептици су чак у томе видели разлог Звездиних лоших игара током сезоне, због чега су га и ставили на супротни крај скале у односу на аса Хјустон Рокетса. Да будемо јасни, ово није текст где се на било који начин пореде квалитети двојице кошаркаша и суштина истог сама ће се открити.

Џо Регланд сада утакмице плеј-офа гледа у цивилу и покрај клупе за резервне играче, у нади да ће се опоравак од интервенције на менискусу завршити у најскоријем року. Филип је, несвесно, у пет утакмица најважнијег периода сезоне учинио да тврди противници његовог лика погнуте главе признају грешку, уједно дао материјал за ликовање онима који су пружали безусловну подршку екипи и сваком појединцу. 

Бићемо политички коректни и написати да су обе стране у праву. Човић није играо исту кошарку на почетку сезоне као сада и то су два потпуно различита света. Човић је у овогодишњем плеј-офу ускочио у патике аса Хјустона и постао, ма колико чудно звучало, Звездин Крис Пол. Не буквално, јер не постоји реални основ да се пореде њихове карактеристике, али оно што тренутно носећи плејмејкер ради води црвено-беле ка четвртом шампионском прстену у Јадранској лиги. Баш како би један организатор игре као мотор екипе и требало да ради, зар не? Био он Филип Човић, Џо Регланд или неко трећи. 

Звездин скривени адут у плеј-офу бележи незапамћене бројке. Кроз пет досадашњих утакмица, три против Партизана и две против Будућности, Филип Човић има чак 35 асистенција и само три изгубљене лопте?! Да поновимо - просечно седам асистенција и САМО три изгубљена поседа... Два у досад једином поразу у доигравању и један у мајсторици с црно-белима. У финалу овогодишње Јадрансе лиге кошаркаши Будућност нису успели Човића да наведу да изгуби нити једну лопту! 

Упознати смо с тим да статистика уме да завара, али Филип Човић кроз цео плеј-оф има ту невероватну моћ да контролише Звездину игру и практично јој гарантује победе! Био је стрелац 16 поена и уз Билија Берона и Дејана Давидовца неко ко је изнео победу у уводном полуфиналном сусрету с Партизаном, трасирао је Звезди пут до убедљиве победе у мајсторици, а онда се изборио и с ривалима попут двоструког НБА шампиона Нориса Кола и шампионског пелцера Будућности Немање Гордића како би у две утакмице извукао 17 поена, шест изнуђених фауилова и чак 16 завршних додавања од укупно 42 тимске асистенције! 

Свестан је био и Андреа Тринкијери шта прича када је за Човића употребио појам "Гаме цхангер", иако је италијански стручњак касније упрљао образ тако што га је назвао патуљком... Партизану је показао шта и колико може. У финалу био је покретачко гориво и Човићев улазак у игру поклапао се са трансом у који је упадала Црвена звезда како би размонтирала противника и стигла до (пре)лаких победа. 

У недељу је током последња два и по минута прве четвртине сам направио седам поена и поделио још две асистенције, чиме је Звезда са 15:15 отишла на 26:19. На то је у следећа три и по минута поделио још четири додавања из којих су Цирбес, Добрић и Перпероглу навезали још 10 поена, после чега је Звезда имала резултат 40:24 у својим рукама и отворен пут до тријумфа. Ако вратимо филм само три дана уназад, његових пет поена, две асистенције и скок најавили су Звездин преокрет кроз интервал од два и по минута у финишу полувремена. Уосталом, уз њега су се поново разиграли Мајк Цирбес и Мохамед Фаје, а Мајкл Оџодобио много снажнију улогу, јер их је управо видео у правим моментима и делио им лопте за реализацију напада. 

Филип Човић је са непуних 30 година пронашао своју улогу у Црвеној звезди. Радио је он много тога у времену док је наступао за ФМП и био можда најважнији играч Пантера, што не треба заборавити. Али ово је следећи, ако не и два нивоа изнад онога где се Човић осећао комотно на паркету. И сада је довео поједине навијаче до тога да забораве на Регланда и заправо највише ишчекују да виде шта је то што ће доскора отписани плејмејкер урадити на паркету.

Никада не треба судити по амбалажи, јер ко зна шта се све добро крије унутра...

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар