Спријечен још већи покољ

Осумњичени за масакр у двије џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду био је путу ка трећој мети кад га је пресрела полиција, објавио је данас шеф полиције Мајк Буш на конференцији за штампу.

Свијет 20.03.2019 | 21:16
Спријечен још већи покољ
-Снажно вјерујемо да смо га зауставили на путу ка следећој мети. Наше храбро особље је својом интервенцијом спасило животе – истакао је Буш, пренео је “НБЦ њуз”.

Он је истакао да је полиција у петак отишла на локацију треће мете да провјери да ли је осумњичени Брентон Тарант, који је убио 50 а ранио 40 људи у пуцњави у џамијама Масџид ал Нур и Дар ал Хиџарх, тамо поставио експлозив. Буш није рекао да ли је трећа мета била џамија или неки други објекат, али је навела да је у региону Кантербери у којем се налази Крајстчерч.

- Апсолутно вјерујемо да знамо где је ишао – додао је Буш.

Он је навео да је полиција стигла на мјесто напада за пет минута и 39 секунди.

- За 21 минут смо ухапсили осумњиченог – истакао је Буш. 

Он је указао да су истражитељи Новог Зеланда у сарадњи са међународним снагама, укључујући амерички ФБИ, направили детаљни профил убице. Буш је додао да је од троје ухапшених у хаосу након напада неименована жена ослобођена без оптужби, а двојица мушакраца оптужена за оружано насиље нису имала везе са масакром у џамијама.

Према исламу сахрана мора брзо да се обави, па полиција интензивно ради на идентификацији жртава, некад уз помоћ чланова њихових породица. До сада су идентификоване 22 жртве.

Данас је обављена прва сахрана, оца и сина који су побјегли из грађанског рата у Сирији “у најбезбједнију земљу у свијету”. Калид (44) и Хамза (15) Мустафа сахрањени су пет дана након што је бијели супремациста побио 50 вјерника у двије џамије у Крајстчерчу а читав масакр преносио уживо на “Фејсбуку”.

Брентон Харисон Тарант оптужен је по једној тачки оптужнице за убиства у нападу, иако се очекује да ће му надодати нове оптужнице. Тарант, 28-годишњак из Аустралије, тренутно је у самици у затвору у Крајстчерчу.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јаца

21.03.2019 08:57

Кад ислам убија по стотину људи нико ником ништа цела Еуропа је пуна терориста то неће нико да нешто преузме страшно за Олују срба нико није одговаро по Хрваској по Босни штасу радили Бошњачки исламисти терористи њијаће бог казнит даим породица умре од тешке болести даће Бог драги

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиа Гиованна

21.03.2019 11:00

ДАЈ БОЗЕ АМИН! ЈЕР НИ ЗВЕРИ СЕ ТАКО НЕ ПОНАСАЈУ.

Name

децко

22.03.2019 08:10

Дај Бозе свако добро мојим пријатељима и непријатељима јос боље!