Федерер о "Ноле слему": Лакше је сад, него раније!

"Упркос свему, то што је Новак урадио невероватан је успех", казао је Роџер Федерер због страха да његове речи не буду погрешно протумачене. Да ли је успео?

Тенис 23.03.2019 | 22:15
Федерер о "Ноле слему": Лакше је сад, него раније!
Много пута је Новак Ђоковић, од када је узео рекет у руке, исписивао историју тениса и постављао рекорде, али за један из 2016. године можемо баш да кажемо да је ЊЕГОВ, уосталом - баш по њему и носи име...

Када је Ђоковић освојио "Ролан Гарос" пре три године, уједно је постао први тенисер у "Опен ери" који је у исто време "држао" сва четири најважнија трофеја, односно гренд слема.

"Ноле слем!", прозвали су новинари његов тадашњи рекорд.

То је нешто су многи пре њега покушавали да ураде, били су близу, али нису имали снаге да доминацију покажу у великом распону од годину дана, на квартету турнира који носе велики престиж, падајући под притиском јавности, али и поред тога што се толико година чекало да неко освоји "четири у низу", некако то признање није до краја испраћено у јавности.

Далеко је теже него што се у први мах чини, због тога је Новак Ђоковић и даље један једини, а једини који му тренутно "прети" да би могао да понови тај резултат - јесте сам ОН.

Ноле у овом тренутку "држи" Вимблдон, УС Опен и Аустралијан опен и јасно је да ће "круна сезоне" бити на шљаци у Паризу, где је прошле године стигао тек до четвртфинала, онда се заинатио и поново постао незаустављив у свету тенис.

Ђоковић сигурно размишља већ увелико о Паризу и новом "Ноле слему", а мишљење о томе дао је и Роџер Федерер, по мишљењу многих - најбољи свих времена.

И одмах наљутио навијаче Новака Ђоковића...

"Није тајна да је у данашње време лакше учинити то (четири гренд слема у низу прим. аут.)него што је пре био случај. И ту се не ради само о Новаку, то помаже и Надалу, мени, или било ком другом играчу", казао је Швајцарац и потом образложио своју теорију.

"Једноставно, данас су подлоге знатно уједначеније. Пре је било скроз другачије, имали смо изузетно брзе травнате подлоге и веома спору шљаку, разлика је била невероватно велика, па је било јако тешко учинити оно што је Борг урадио, када је нанизао Ролан Гарос и Вимблдон. Игра је била другачија. Морао си да играш сервис-волеј на трави, данас то не мораш да би освојио Вимблдон".

Власник највише гренд слем трофеја у историји тениса (20) био је надомак "Ноле слема" пре њега, али је заустављен у Паризу, када га је Рафаел Надал победио 3:1 (2006. година).

"Новак је то успео једном до сада, можда ће ове године поново урадити исто. Све то показује да је сад могуће успети у тим стварима. Упркос свему, то што је Новак урадио невероватан је успех", поновио је Швајцарац још једном.

Роџер Федерер је попут Новака Ђоковића освојио до сада један трофеј на "Ролан Гаросу", где је апсолутни господар Рафаел Надал, али је "Федекс" одлучио да ове године учествује на сезони шљаке, иако је претходне три године паузирао због повреда, односно како би се боље припремио за његову омиљену подлогу - траву.

У току је мастерс у Мајамију, а Ђоковићу и Федереру су раздвојени путеви бар до финала, па уколико се буду борили за трофеј - биће то 48. окршај.

Новак води 25-22!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар