Видео: Историју пише српски син Покушевски!

Запамтите ово име – Алексеј Покушевски. . . ! Тренер Олимпијакоса Дејвид Блат искористио је убедљиву предност свог тима против Бајерна да пружи шансу једном тинејџеру из Србије да дебитује у Евролиги.  Најмлађи играч Олимпијакоса у Евролиги, пао је Принтезисов рекорд.  Уторак 19 март 2019 / Извор: моззартспорт. цом
Каква част за младог Новосађанина.  

Кошарка 19.03.2019 | 23:40
Видео: Историју пише српски син Покушевски!
На савет Костаса Папаниколауа у игру је ушао 17-годишњи Алексеј Покушевски, 211 центиметара висок бек рођен у Београду, а одрастао у Новом Саду.

Покушевски је постао најмлађи играч у историји Олимпијакоса који је заиграо у елитном кошаркашком такмичењу.

Он је ушао 51 секунду пре краја меча 27. кола и успео да се упише и у листу стрелаца, погодивши једно слободно бацање.

Млади Србин је за мање од минут на паркету имао и два скока уз једну асистенцију, у победи Олимпијакоса 89:69.

Покушевски није регистрован за наступ у грчкој лиги јер је странац, а Олимпијакос не може да приушти себи да му да једно од шест дозвољених места.

Међутим, нема сумње да ће један од најталентованијих кошаркаша у Европи и кандидат за НБА, па самим тим и будућност српске кошарке добити много више прилике да игра за Олимпијакос већ од следеће сезоне.

Покушевски је у редове Олимпијакоса стигао још као 13-годишњак, а за сениорски тим је дебитовао са 15 и по година, додуше током летњих припрема.

Његова породица је избегла са Косова током рата 1999. године, из Приштине су побегли у Подгорицу, одатле се преселили у Београд где је Алексеј рођен, да би се трајно настанили у Новом Саду.



Још једном одличном ролом у Евролиги Никола Милутинов потврдио је да је ове сезоне израстао у једног од најбољих центара Европе, али светла позорнице сада су уперена на његовог голобрадог саиграча и ново српско чудо - Алексеја Покушевског!

Рођени Новосађанин који од 13. године расте и развија се у Олимпијакосовом систему вечерас је уписао свој европски деби, први поен и минут у убедљивој победи над Бајерном. Момак кога критичари виде као будућу звезду европске кошарке није само постао неко о коме сада сви причају, већ је добио изузетну част да постане најмлађи играч у историји Олимпијакоса који је одиграо један европски меч. 

Покушевски је то учинио са 17 година, два месеца и двадесет и један дан, чиме је свргнуо досадашњег рекордера – живу легенду пирејског клуба, грчке и европске кошарке: Јоргоса Принтезиса. Европски шампион и херој Пиреја дебитантски наступ уписао је још давне 2002. године и то у сусрету против Сласка из Вроцлава одиграном 9. октобра. Тада је имао 17 година, седам месеци и седамнаест дана. 

 У изјави за грчке медије после утакмице Покушевски је открио занимљив детаљ и како је добио прилику да дебитује.

”Велики утицај имао је Костас Папаниколау, пошто је рекао тренеру да ме убаци”, рекао је млади српски кошаркаш и додао:

”Хтео бих да се захвалим тренеру што ме је пустио да играм. Осетио сам велику част, јер ми је тренер рекао да одиграм слободно. Прелеп је осећај. Биће још утакмица да упутим и неки шут. Овај дан ћу памтити”.

Невероватна част за момка који са својих 211 центиметара висине игра и на позицији плејмејкера! Такву могућност не добија свако... Желимо му, између осталог, још много поена у елитном такмичењу и да постане нови ас српске репрезентације. 

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар