Прича, Звезда - Партизан: Другачије него 2015. године!

"Вечити" ривали од суботе ће играти другу међусобну плеј-оф серију од оснивања АБА лиге. . . Где су разлике?

Кошарка 20.03.2019 | 23:52
Прича, Звезда - Партизан: Другачије него 2015. године!
Црвена звезда и Партизан после четири године ће поново одмерити снаге у оквиру плеј-офа АБА лиге. Поново у полуфиналу.

И на тој чињеници се сличности између две серије у великој мери завршавају, што је и логично. Четири године су ипак један олимпијски циклус.

Оно најважније... УЛОГ. Мањи је него онда.

Сезона 2014/15 била је последња у којој су из АБА лиге у Евролигу ишла два тима. Због тога је полуфинале било значајније и од самог финала, у коме ће Звезда на крилима тријумфа над "вечитим" ривалом (3:1) савладати Цедевиту, такође у четири меча.

На обе стране се на неки начин играло и за опстанак.

У финансијски исцрпљеном и организационо урушеном Партизану осећали су да се једна ера опасно приближила крају и да само пласман у Евролигу може да одложи "ресет", док је водећим људима Звезде било јасно да у трећој узастопној сезони значајних улагања тешко може бити оправдања за неосвајање још неког трофеја осим Купа Радивоја Кораћа.

Тренутно је ситуација таква да ће у случају елиминације мало коме фалити длака с главе. Од Андрее Тринкијерија ће се тек од идуће сезоне тражити велике ствари, док се Милан Томић - иако у првој сезони самосталног рада, било где - налази под нешто већим притиском, али јасно је да је и он у свом клубу опција на дуже стазе.

Наравно да није свеједно, ни тренерима, ни играчима (нарочито онима који су подбацили у досадашњем току сезоне), али какве год да буду последице по поражену страну, неће моћи да се пореде са "апокалипсом" која се десила у Партизану након изгубљеног полуфинала АБА лига, па финала домаћег шампионата 2015.

Друга, очигледно другачија ставка је ФОРМАТ плеј-оф серије.

Пре четири године играло се у три добијене утакмице и календар такмичења био је битно другачији, тако да су се "вечити" састали четири пута за само шест дана!

Звезда је дан за даном била домаћин прва два меча (73:64, 68:70), уследила су два дана предаха, па два меча у организацији црно-белих, у размаку од 24 сата (85:95, 73:81).

Утакмице предстојеће серије, до две победе, играће се само суботом - 23. и 30. марта, а ако буде потребно и 6. априла.

Биће, дакле, много више времена за опоравак и припрему, а што се тиче емотивног и психолошког аспекта, ко зна?! Вероватно би сваки играч дао различит одговор на питање да ли му и због чега више прија играње плеј-оф утакмица на седам дана, или са паузом од дан-два.

Ствари су се битно промениле и са аспекта ТРАДИЦИЈЕ.

Пре четири године, Партизан је ушао у полуфинале АБА као освајач 13 узастопних титула првака Србије, док је у АБА лиги био шампион шест пута у претходних осам сезона.

Душко Вујошевић, као тренер који је освојио 16 од тих 19 трофеја, са собом је носио победнички менталитет, јер је велике утакмице од црвено-белих губио једино у Купу.

Звезда још "није знала" како се побеђује Партизан у плеј-оф серији, али је била у предности на другом важном пољу. Те сезоне је до пет дана пред АБА доигравање била учесник Топ 16 фазе Евролиге. Дејан Радоњић и његови изабраници очврснули су и подигли свој квалитет кроз 24 утакмице елитног такмичења (10 победа и 14 пораза), док су црно-бели још у децембру испали из Еврокупа.

Не може се рећи да су улоге сада обрнуте за 180 степени, али је чињеница да је Звезда у претходне четири сезоне освојила четири домаће и три АБА титуле, док Партизан није ниједну.

Такође, црвено-бели су решили у своју корист последње четири плеј-оф серије против "вечитог" ривала: полуфинале АБА 2015. (3:1), финала КЛС Суперлиге 2015. (3:0) и 2016. (3:1), као и полуфинале КЛС Суперлиге прошле године (2:0).

Партизан као аргумент да "може", има трофеје у Купу Радивоја Кораћа 2018. и 2019, освојене у финалима против Звезде.

Коначно, битно другачији елемент предстојећег полуфинала је играчки и тренерски ПЕРСОНАЛ.

За разлику од Вујошевића и Радоњића, који су имали позамашан стаж на клупи и искуство вођења екипа у дербијима различите специфичне тежине - поготово Вујошевић - сада су ту Тринкијери и Томић, са скромним искуством два лигашка и једног међусобног куп дуела.

Што се тиче играча, оба тима сада имају више странаца и мање квалитетних домаћих играча.

Црвено-бели дрес 2015. су носили Стефан Јовић и Никола Калинић, освајачи сребрне медаље на Светском првенству претходног лета, док су Бобан Марјановић и Лука Митровић били "калибар" за шири списак. Од Немање Дангубића очекивали су се значајни домети.

У Партизану је Миленко Тепић био бивши репрезентативац, Драган Милосављевић и Никола Милутинов те године су ишли на Еуробаскет, Милан Мачван у то време се мало "изгубио", али је био репрезентативац и учесник великих такмичења и пре и после те сезоне. Па, дугогодишњи НБА играч Саша Павловић...

Сада ће више од половине тима Звезде чинити странци (седморица), код црно-белих тачно половина (шест), а од Срба објективно ниједан играч не може да очекује - можда ни да се нада - да ће бити у саставу Александра Ђорђевића за Светски куп у Кини.

Поред наведених разлика, постоји и једна подударност између два плеј-оф окршаја Звезде и Партизана у АБА лиги, а то су ПОЧЕТНЕ ПОЗИЦИЈЕ.

Звезда је лигу од 14 тимова 2015. године завршила на првом месту, са скором 24-2, а сада је у лиги од 12 тимова имала учинак 21-1. Партизан је у оба наврата био четврти, са скором 18-8, односно 14-8.

Напоменимо да је исти и други полуфинални пар, Цедевита - Будућност, с тим да су пре четири године Подгоричани имали предност домаћег терена, као други на табели.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар