Прича - Партизан: Нема свјетла у тунелу...!

Осврт на тешко стање у ФК Партизан. Одговорни су многи. . . сви!

Фудбал 20.03.2019 | 00:00
Прича - Партизан: Нема свјетла у тунелу...!
Порази у низу, велики заостатак на табели, борба за евро-лиценцу, дугови, оставке, али и "рат" струја око Партизана… Ове речи укратко описују тренутно стање у ФК Партизан. 

Иако је на састанку Управног одбора одржаном почетком прошле седмице донет закључак да су за резултате одговорни играчи и да у клубу из Хумске улице не влада хаос, јасно је да се Партизан суочава са једном од највећих криза последњих година, која се проширила на све структуре српског фудбалског великана. 

А, за такво стање, опет је јасно, не могу одговорност да сносе искључиво играчи. На њихова плећа иде недостижни заостатак за Црвеном звездом и Радничким, односно чињеница да се Партизан после 27 одиграних кола у Суперлиги бори тек за треће место, без добрих изгледа за напретком. У питању је очигледан недостатак квалитета селекције направљене после освојене "дупле круне" у сезони 2016/17. 

"Стање је катастрофално. Ја видим терен, а на њему нема ни жеље, ни амбиције... Видим незадовољство", приметио је легендарни фудбалер Партизана Џедав Прекази у разговору за "Курир".

Али… 

И свлачионица је добар део сезоне више размишљала о неизмиреним обавезама које клуб има према о њој. Последњих месеци у неколико наврата играчи су имали састанке са челницима како би се решио тај проблем, који је у појединим моментима могао да доведе чак и до штрајка.

Председник Партизана Милорад Вучелић је одмах после седнице УО, на којој су констатоване оставке тренера Зорана Бате Мирковића и спортског директора Ивице Илиева рекао да "нису тачне тврдње да се играчима дугује" и саопштио да су им "исплаћене све плате, закључно са јануаром".

Ватра је привремено угушена, али је питање дана када ће опет да букне ако појединци не пристану на репрограм дуга. Проблем није дефинитивно саниран, већ је примирен.

Највише новца дугује се Зорану Тошићу, Владимир Стојковићу, Саши Илићу, Бојану Остојићу… 

За разлику од фудбалера Партизана, проговорио је један који је носио црно-бели дрес и који је упознат са ситуацијом. Валери Божинов, велико име бугарског фудбала, недавно је изјавио како је време за "нове људе у Хумској".

"Знам да фудбалери нису плаћени и да плате нису редовне. И ту не мислим само на играче, већ и на људе који раде у клубу, оне који одржавају терене, куварице, спремачице... А, сви они имају породице. Ту је срж проблема. Кад играча једном слажу за новац, па други пут, па трећи пут... Како од њега да тражиш да да све од себе на терену и да буде професионалац? Кад сам играо у Партизану све је било у реду. Плата је била на време, а ми смо редовно играли Европу, били прваци државе...", изјавио је Божинов пре неколико дана за "Курир".

У тренуцима када је клуб без спортског директора и тренера (Жарко Лазетић је вршилац дужности), челници Партизана као примарни циљ истакли су борбу за евро-лиценцу, а исход те битке би требало да буде познат последњег дана марта. "Парни ваљак" ће до тада морати да обезбеди према незваничним информацијама око 2.500.000 евра.

У помоћ је позван врх државе, који је наводно спреман да пружи подршку црно-белима у виду новчане потпоре, а ту је и новац од недавно потписаних спонзорских уговора са Дунав осигурањем и Телекомом (1.500.000 евра за три године). 

Дугује се и Огњену Ожеговићу, Спартаку за трансфере Ђорђа Ивановића и Немање Николића… 

У међувремену је и Управни одбор ФК Партизан почео да се расипа. Брод који тоне прво је напустио Горан Скоробаћ, а за њим су убрзо кренули Небојша Петровић и Дејан Буквић. 

Поред свих ових проблема, Партизан МОРА озбиљно да размишља и о најбитнијим позицијама у спортском сектору - директору и тренеру. Жарко Лазетић "пао" је у суботу на другом од два испита и тешко да ће после пораза од Спартака у Хумској добити поверење. Саша Илић водио је преговоре са клубом око тога да из копачки ускочи у фотељу спортског директора, али су се они неуспешно завршили.

Зашто?

Вероватно и одговор на то питање даје још јаснију слику о тренутном стању у Партизану.

"Навијачи" су подељени, туку се међу собом, трибине све празније, све у свему - тешки дани за црно-беле. 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар