Мијења ли Додик поново мишљење?

- Дакле, моја порука, уосталом то је и став странке којој припадам, јесте да је један од базних и кључних елементала будућих коалиционих преговора докумената усвајање првог Годишњег националног плана за даље интеграције Босне и Херцеговине. Они који о њему пуно причају ја бих замолио да га прочитају, да се јавно тај план презентира, да се нађе било која реченица било која мјера која може штетити интересима и активностима у Босни и Херцеговини - поручује предсједавајући Савјета министара БиХ.

Република Српска 17.03.2019 | 23:33
Мијења ли Додик поново мишљење?
Формирање Савјета министара Босне и Херцеговине лидери ХДЗ-а БиХ, СДА и СНДС-а најавили су до краја марта. 

Предуслов је усаглашавање заједничке изјаве о будућем дјеловању, коју је требао сачинити Бакир Изетбеговић. 

Тај документ требао бити завршен, односно усаглашен, до понедјељка.

СДА и партнерске странке требају преузети три бошњачке позиције и позицију из реда осталих у Савјету министара. Приоритети су министарство финансија, министарство одбране и министраство иностраних послова. Слична интересовања раније су изнијели и у ХДЗ-у БиХ.

Предуслов за формирање Савјета министара је усаглашавање заједничке изјаве, о дјеловању коју је сачинио Бакир Изетбеговић. Лидија Брадара садржај изјаве није жељела коментарисати, али каже да се она искључиво односи на Савјет министара. О могућим именима у Савјету министара предсједник СНСД- а Милорад Додик истиче да се још не може говорити, али као педсједавајући Савјета ће сигурно бити предложен Зоран Тегелтија.

Модел конституисања Савјета министара Босне и Херцеговине познат је. Предсједавајући ће бити Србин, а министарства ће бити подијељена по принципу три Бошњака, три Србина и три Хрвата. Ако је вјеровати датим обећањима, власт на државном нивоу требали би имати до краја марта.

Питање НАТО-а

Питање активације МАП-а кроз усвајање Годишњег националног плана третирати као техничко питање које треба рјешавати на нивоу надлежног министарства , јер су сви потребни закони, стратегије и одлуке раније усвојене, навели су из СДА након задње сједнице Предсједништва странке. 

У медијски простор Босне и Херцеговине покушава се убацити спин и засјенити права истина о НАТО интеграцијама Босне и Херцеговине у овој фази, оцјенио је недавно предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић.

Савјет министара усвојило је драфт првог Годишњег националног плана (АНП), и може бити јавно презентиран и оцјењиван, али ће документ бити један од кључних елемената у преговорима будућих колација на нивоу државе – подсјетио је Звиздић.

Такође, наводи како неко покушава да створи слику да постоје неки закулисни договори у којима се одустаје од НАТО интеграција Босне и Херцеговине и да је усвајање првог Националног плана потпуно неважан документ који неће бити дио преговора на нивоу коалиција Босне и Херцеговине.

- Дакле, моја порука, уосталом то је и став странке којој припадам, јесте да је један од базних и кључних елементала будућих коалиционих преговора докумената усвајање првог Годишњег националног плана за даље интеграције Босне и Херцеговине. Они који о њему пуно причају ја бих замолио да га прочитају, да се јавно тај план презентира, да се нађе било која реченица било која мјера која може штетити интересима и активностима у Босни и Херцеговини - поручује предсједавајући Савјета министара БиХ.

Из Републике Српске против

С друге стране лидер СНСД-а Милорад Додик тврди по питању НАТО интеграција не постоји сагласност.

"Ниједна страна нема проблем са европским интеграцијама, али оно што је спорно јесу НАТО интеграције. С обзиром на то да постоје раније донесени закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, сматрам да је рјешење да се констатује да се то питање остави на пажњи и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ", истакао је лидер СНСД-а.

Он је изразио мишљење да ће ускоро бити постигнут договор о принципима за формирање власти у БиХ, јер су НАТО интеграције једина ствар о којој нема сагласност.

Подсјетимо, и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић раније су резолутно тврдили како неће дати свој потпис Зорану Тегелтији као мандатару док не буде потписан Годишњи национални план.

(Вијести.ба)

 
 

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Спиди

17.03.2019 22:43

Ови ликови упорно раде на исељавању и сиромасењу градјана Рс и БиХ. Све њихове супље прице понављају без краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.03.2019 07:10

Рс и БиХ? То нека нова дрзава Рс? Изгледа да сам несто пропустио. Нису они криви ви сте им дозволили и дали могуцност да вас исељавају и сиромасе. Није до њих до вас је сад немате право да пјените.

Name

ре Спиди

18.03.2019 07:21

За што у исти контекст стављаш један ентитет и државу, исправно је овако "ови ликови упорно раде на исељавању и сиромашењу градјана Рс и ФБиХ." То би исто било када би ја писао за Србију "ови политичари упорно раде на расељавању Војводине, Косова и Србије." неки би додали и Санџака.

Name

Луу

18.03.2019 07:31

Тебе су вец иселили када говорис о РС и БиХ као о одвојеним дрзавама, а предсједник БиХ из РСа. Управо тај менталитет нас исељава. РС је дио БиХ и све док се буде понасала против исте, неце и не мозе бити боље. Сви се морамо борити за добробит свих у БиХ а не само ових или оних. Не знам у цему је проблем, када додје до дана одлуке о уласку у НАТО нека се спроведе референдум на дрзавном нивоу с тим да вецина из РСа и ФБиХ мора постојати да би усли у савез. Ако не буде вецине у РСу нема ниста од тога, али до тада моземо барем опремити војску по најбољим свјетским стандардима. Додик сере!

Name

Баја велики

18.03.2019 08:33

Све по тренутној ситуацији могу глумити од окорелог националисте до дједа мраза...

Name

Никола

17.03.2019 23:09

Додик на транспарентан, јасан и недвосмислен начин брани интересе РС у Сарајеву. Да смо кроз историју имали више таквих положај српског народа би био куд и камо бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хана

18.03.2019 07:08

А који су то интереси РС у расулу у Сарајеву, ха, ха..?

Name

Неко

18.03.2019 08:15

Хвала ти Боже што смо таквих нисмо имали више у прошлости. Бар је прошлост по нечему била боља од садашњости.

Name

РЕ НИКОЛА

18.03.2019 08:21

ХАХАХАХА ЉУДИ МОЈИ ЗАР ИМА ОВАКВИХ ПРАЗНОГЛАВАЦА?!! ПА ОВАКАВ МОЗАК НИЈЕ НИ У КОКОСКЕ. ДИЈЕТЕ У ТРЕЦЕМ ОСНОВНЕ ВИСЕ СХВАТА ДОДИКОВЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ.

Name

Савијетник

18.03.2019 13:25

ЈА МИСЛИМ ДОДО ДА ТЕ НАЈВИШЕ МУЧИ ПИТАЊЕ КО ЈЕ УБИО ДАВИДА? Е ДА ИМАТЕ МОЋ ДА ТО РИЈЕШИТЕ РИЈЕШИО БИ СЕ СВЕ У РСој

Name

У3ПМ

17.03.2019 23:11

Вецега демагога нема, нема, нема, нема... Иде ли тако она пјесма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професионалац - бивши

18.03.2019 00:16

Милорад Додик је припадник америчеке ЦИА-е и хрватске обајештајне служебе, "СОА (Сигурносно обавјештајна агенција)". Ово није лупање, читао сам у обајештајним извјештајима. Рок тајности на њима је био назначен и то је требало бити тајно 20. година. Зато Вам пишем сада, јер је прошло тих 20. година, када сам читао. Прије се није смјело рећи ипак сам ја потписао заклетву ћутања и поштовања рокова. Да будем искрен, када сам читао, мислио сам, иако су у то време били високо професионално обучени наши обавјештајци. мислио сам можда су направили неки превид и извукли погрешне закључке. Има то све у архиви, то Вам је истина. Ако то не зна Путин, а зна сигурно. Ово горе сам читао и видио својим очима, има у архиви и није више тајна, треба тражити отварање. Сад извлачим закључке за Путина: Он би ово морао знати, ако не зна, реба му као "Тројански Коњ", зато је и добио санкције САД, ма какве санкције САД због забринутости за овај народ, изговор. Наше службе више не постоје. У ствари оне су се сврстале у стране обавјештајне службе, енглеску, руску, америчку, иранску, турску. У праву је Мектић, сви су ту, а наши и живи и мртви, нажалост одлазе. Поздрав свима, о одласку размишљам и сам ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аооо

18.03.2019 07:45

Па зар и пензионери иду вани..

Name

ДА

18.03.2019 08:23

ЛОГИЦНО.

Name

црвени хоризонти

18.03.2019 02:11

Милорад Додик је патолошки лажов са великим нагоном за преживљавање. Човјек је за посматрање. Он има тај нерв да се извуче из нелагодних ситуација али је слаб стратег а само из разлога што је похлепан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанка

18.03.2019 09:02

Потписујем..права анализа,уз јос један додатак,врло је приврзен остваривању интереса своје породице,пријатеља и блиских сарадника,али ОПСТЕ.ДОБРО НАРОДА њега сустински,тј.емотивно не интересује и ту он пада као дрзавник и водја,ту он глуми,а то увијек има свој крај.

Name

Искрено

18.03.2019 04:46

Немозе се баја несто потписати па сад пуј пике не вази....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.03.2019 05:46

Никад он није промијенио став! Једина му је брига лични интерес, све друго је алат...нема црвене линије. То што има доста оваца које требају овна предводника је ствар интелигенције већине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазарска мафија

18.03.2019 05:47

Са Милетом сигурно (ал' спиновано) у распадајућу еУ и злочини НАТО! У еУ, ако којим чудом буде постојала када тзв. БиХ постане њена чланица, ова територија ће бити "посљедња рупа на свирали" која ће служити као ресурс за јефтину радну снагу и одлагање свих врста отпада. А НАТО ће поставити ракете и уперити их ка Русији, чиме ће ова територија постати легитимна војна мета за руске нуклеарне бојеве главе. Како год, зрачење (што од отпада, што од ракета) нам не гине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хазарска мафија

18.03.2019 07:55

А ми бо се мало ке...и ал да нам неудзе невемо у ЕУ нецемо у НАТО а би њибове доларе и Евре.А хоцемо у земмље е у сваји дан људи одлазе и редови су пред амбасадама.Ја мислим да би нас ЕУ и Нато требали откацити забраниити нам улаз у земље САД и ЕУ. Све љиде који су отисли са наси простора деппртовати и да земље ЕУ поставе бодљилаву зицу око своји граница.Па онда да ми процвјетамо .А они да зиве како зиве ами у овој идили.И само незнам како би нам се свидјела Рубља или јосбоље да Руси поставе своје ракете према ННАТО и Америци и ЕУ Па самонезнам ста цемо ондабити а моглиби емигрирати у Русију Сибир празан ал не тамо мало хладно.пд два зла треба изабрати мање .Е сад опет како за кога.Ми смо јос увек оно диса у Русији али новцаник и зивот на Западу.Ја колико знам много Руса има у Америци иЕУ само невидим их бас обратно ови дриги у Русији У америци постоји мала Русија и цикагу незнам колико Срба лазу највеци Србски град у САД само незнам да их толико има тамо у Русији.Осим оних сто неце да их екстрадирају Србији попут Мире Марковиц сина јој и јос меколицине тадасњи министара који су покрали и малтретирали а и наредзивали ибиства.А мајка Русија их узела под закриље.Видимо и како су Руске паре досле у РС..А ВИДИМ И КАКО ОПЉАЦККасе Србију НИС.Па тако да ако нам је овако добро онда ниста.

Name

Хазарска мафија

18.03.2019 08:59

@Ре: (1) Поради мало на правопису, једва прочитах и разумјех шта хожеш да кажеш. (2) Људи одлазе зато што су окупациони намјесници (које нам је наметнуо запад а не Русија) проводе политику која западу одговара: Стварање јефтине радне снаге за западне економије и "чишћење" ове територије од народа а са циљем њене лакше експплоатације. (2) еУ није држава. Њемачка је држава, Аустрија је држава... и све оне су биле економски јаке (неке и јаче, нпр. Италија) и прије уласка у еУ. Народ одавде дакле одлази у те ДРЖАВЕ, које су (из овог или оног разлога) у еУ. Зашто Британија (барем на папиру, једна од најјачих економија те "заједнице") одлази из ње а неку овдје умишљају да ће уласком у ту "заједницу" ова територија процвјетати? (3) Гдје сам написао да ово треба да буде руска губернија? Далеко било! Говорим из перспективе једног Србина: Они су нам браћа, помажемо се али свако мора да има свој новчаник и своју кућу. (4) Са друге стране ја видим да тај запад, "овјековјечен" у тој еУ, ћути и посматра како се народ још више задужује (кредити ММФ-а), како му се намјећу акцизе и таксе, како се опљачкан новац износи у њихове банке... - и ништа не предузима! Зашто? Види тачку (1). (5) Наш народ је некада био паметан: "Уздај се у се и у своје кљусе", а сада су му помутили памет па бјежи са своје дједовине (која се, успут буди речено, налази на најбољој тачки у Европи а ако не и на свјету).

Name

ДОБОЈ 2019

18.03.2019 06:18

Бито је само да смо у власти.... народ ионако не смије да се буни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

18.03.2019 06:35

Које мисљење : прво, друго или треце ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

18.03.2019 06:49

теско теби дрзаво и твоме народу на власти два папина уценика и њихово цвеце стаце они треци опет прегласавање као и на поцетку

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСА

18.03.2019 06:52

НЕМА ОН СТА МИЈЕЊАТИ МИСЉЕЊЕ МОРА ПРИХВАТИТИ НАЦИОНАЛНИ ПЛАН МОРА СЕ КОНАЦНО ОКРЕНУТИ БИХ ВИДИ МИЛЕ ДА МУ ЈЕ ДОСАО КРАЈ МЕНТОРУ ИЗ БЕОГРАДА,СКОНТО МИЛЕ ДА МУ БИХ ЈЕДИНА ДОМОВИНА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деwац

18.03.2019 06:54

Кад је Крај свему овоме! Оде вам народ исели се бице те ускоро Господари празне земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

18.03.2019 07:41

Брига њих, са овим овцама њима је супер. Тако добро им не би било ни у Ноевеској!

Name

Политиколог

18.03.2019 06:59

Услови за приступање Европској унији су потпуно компатибилни са пријемом БиХ у Нато у погледу владавине права, борба против корупције, борба против тероризма итд. Па докле ће се људима испирати мозак ови кловнови??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

18.03.2019 07:09

Јадан и лакомислен је свак'ко мисли да овај Додиг брани иције интересе сем своје лицне у Сарајеву и било гдје.У договору са неким све тројица тих бајних преставника ,сва три народа се енормно богате и неколицина њихових полтрона хијерархиски пореданих од највис,ка најнизој љествици власти,а за дрзаву,ентитет њих није брига,,,Поготово Бурлу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ша има раја

18.03.2019 07:17

ХХАХАХХХАХАХАХХААААХХАХАХХХААА Шта је свама народе, каса у РС је празна, без предсједништва БиХ слиједи тотални колапс, само предсједништво БиХ може одобрини нови ммф аранжман. Гледе Додига и његове политике, то само крезавим шаторжијама није јасно, мислим, сваки коментар је сувишан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

18.03.2019 09:59

Гласали смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

20.03.2019 12:16

Држава гдје су на власти Лопови, Мафијаши и Криминалци. У таквој држави, Лопови, Мафијаши и Криминалци су угледни гражани, до кад...

ОДГОВОРИТЕ