Москва ће тражити одштету од Кијева

Русија би од Кијева могла да тражи одштету за економску штету коју је претрпио Крим док је био под контролом Украјине, рекао је данас предсједник Комитета за међународна питања руске Думе Леонид Слутски.

Свијет 17.03.2019 | 14:33
Москва ће тражити одштету од Кијева
"Изнијећемо наш став на свим међународним и интерпарламентарним конференцијама и форумима. Међународна заједница треба да схвати да је Крим био на великом губитку током 23 године колико је био дио Украјине", нагласио је Слутски.

Предсједавајући руске Думе Вјачеслав Володин сугерисао је раније да ће искористити институције Европског парламента како би приморао Кијев да надокнади губитке Крима током периода док је та територија била под контролом Украјине, преноси ТАСС.

Предсједник Крима Сергеј Аксјонов изјавио је да ће заједничка група коју чине депутати Думе и регионалног парламента у априлу почети са процјеном штете.

Становништво Републике Крим и Севастопоља одбило је у фебруару 2014. године да призна администрацију која је послије немира и пуча у Украјини дошла на власт.

Крим и Севастопољ усвојили су декларације о независности 11. марта 2014. године, а потом је 16. марта одржан и референдум чији су резултати показали да 96,77 одсто становништва жели да се ови региони отцијепе од Украјине и присаједине са Русијом.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је Споразум о присаједињењу 18. марта 2014. године.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар