ЛЕ: Челси, Наполи и Валенсија први до 1/4-финала!

Жиру бриљирао, пирова победа Салцбурга, Краснодар пао у надокнади! Фудбалери Челсија пласирали су се у четвртфинале Лиге Европе, пошто су укупним резултатом 8:0 елиминисали Динамо из Кијева.  Перфектни даса Жиру и патетични Кијевљани - Челси петардирао Динамо! Дебакл Украјинаца на свом терену какав се не памти - 0:5 (0:3)! Наполи је, ипак, тим из Лиге шампиона: Рутина и против офанзивно потентног Салцбурга! На крају домћин је победом ставио тачку на одличну сезону у Лиги Европе – 3:1.  Валенсија у 93! Гамеиро и Гуедеш украли славу Шапију Сулејманову, новој руској ракети! Слепи мишеви прошли у четвртфинале после 1:1 у Русији.

Фудбал 14.03.2019 | 21:10
ЛЕ: Челси, Наполи и Валенсија први до 1/4-финала!
Екипа Мауриција Сарија славила је са убедљивих 5:0 на гостовању, а херој победе био је Оливије Жиру, који је постигао хет-трик.

Француз је стрелац за "плавце" био у шестом, 33. и 59. минуту, једном се уписао Маркос Алонсо, као и Калум Хадсон-Одои. Динамо није имао никакве шансе и Челси је и више него заслужено прошао међу осам најбољих екипа у Лиги Европе.

Лакши тренинг. Тако се може окарактерисати дводневни излет фудбалера и стручног штаба Челсија у Украјини, где је Динамо усред Кијева почашћен петардом на опроштају од Лиге Европе - 5:0 (3:0).

С пола гаса и комбинованим саставом Плавци су одрадили посао и обезбедили себи место у шеширу за сутрашњи жреб у Ниону, а зашто је украјински вицешампион тако лако пукао сигурно да многима није јасно.

Распали су се Кијевљани пред Оливијеом Жируом и лаком коњицом Мауриција Сарија и били само неми посматрачи док је Француз хет-триком покушавао да "купи" себи место у тиму поред неприкосновеног тренеровог љубимца Игуаина.

Уједно, постао је и први фудбалер ове сезоне у Лиги Европе који је дао перфектан хет-трик (дакле дао је голове левом, па десном ногом и на крају главом). Свака част.

Поред Жируа, који је голгетерски погађао у петом, 33. и 59. минуту у стрелце се уписао и Маркос Алонсо у надокнади првог полувремена, који је после лоших партија изгубио место у тиму, а на радост Емерсона Палмијерија.

Ипак, залагањем вечерас (уписао и асистенцију) Шпанац је показао да се враћа у препознатљиву форму и да га не треба отписивати у финишу сезоне.

Тачку на тријумф Плаваца ставио је талентовани Калум Хадсон Одои у 78. минуту на пас Жируа чиме је разгалио малобројне навијаче Плаваца који су испратили ово гостовање у далекој Украјини.

Динамо није показао ама баш ништа, а комбиновани састав Плаваца без Азара, Игуаина, Жоржиња, Давида Луиза, Педра, Барклија, Аспиликуете... испоставио се као једнако тежак као да су играли са најбољима.

Сви којима је Сари указао поверење били су сјајни вечерас и показали да може на њих да се рачуна у узбудљивом финишу сезоне.

Међу осам најбољих нашла се и екипа Валенсије, која је елиминисала Краснодар, тако што је у 93. минуту постигла погодак за 1:1. Домаћи састав имао је пролаз даље, пошто је млади Сулејманов постигао еврогол у 85. минуту.

Чинило се да ће Краснодар минималним резултатом елиминисати Валенсију, међутим херој шпанског састава био је Гонсало Гедеш, који је у 93. минуту савладао голмана и тако спасао тим Марселиња.

Годинама већ улажу озбиљан новац у првотимце, годинама већ се некако заборавља да највећи део Краснодарових инвестиција иде у омладинску школу. Резултати стижу већ неко време, само је данас цела планета могла томе да посведочи. Могамед-Шапи Сулејманов, један од неколицине момака из класе 1999. који ове сезоне праве прве кораке у сениорском фудбалу, гурнуо је Валенсију на ивицу понора, али су Кевин Гамеиро и Гонсало Гуедеш украли славу младом руском крилу пошто су у 93. минуту креирали акцију која је Слепе мишеве послала међу осам најбољих тимова Лиге Европе – 1:1 на реваншу у Русији.

Сасвим довољно да после 0:0 на Местаљи шпански представник оде даље, иако се учинило да ће Краснодар приредити чудо, а Шапи Сулејманов окупирати све фудбалске портале. Јер да овај 19-годишњак игра у неком енглеском, шпанском, немачком или италијанском клубу већ би се о њему распредале бајке, говорило би се о обештећњу одм 20.000.000 или 30.000.000 евра, доводили би га у везу са највећим светским клубовима... Овако, за Шапија су чули само ретки ван Русије.

Вечерас се међутим ситуација променила.

Сулејманов на терену од 75. минута узбудљивог меча у коме је резултат комотно могао да буде и 3:3, а не 1:1. У том 75. минуту на семафору још нуле. Шапију се то није допадало. У 85. минуту пројектил са рогља Валенсијиног казненог простор. Нето је само украс. Не постоји одбрамбени механизам који би зауставио тај ударац.

Ерупција одушевљења у Краснодару. Валенсија тек тада креће свим силама напред, чини се да је прекасно. Чинило се да ће Сулејманов, који је у осмини финала већ избацио Бајер из Леверкузена голом у 84. минуту, и дефинитивно потврдити да је у кругу најталентованијих фудбалера планете. Он то свакако и јесте, само што за врхунски резултат није довољан таленат. Треба имати и нешто искуства, а оно Валенсији не мањка.

Кевин Гамеиро је превише лако обишао Кристијана Рамиреза, повратна лопта иде ка Гонсалу Гуедешу, нису га случајно платиули 40.000.000 евра. Велику грешку је претходно направио чини нам се Виктор Клаесонкада је на средини терена изгубио лопту...

Краснодар је Валенсију имао у шаци. Али Лига Европе је такмичење као нацртано за Шпанце. Тиму нашегУроша Спајића – одиграо и то сасвим коректно свих 90 минута у дресу домаћих – сада преостаје да се фокусира на првенство Русије и покуша да свргне Зенит са лидерске позиције.

Пласман у наредну фазу обезбедила је и екипа Наполија.

Вицешампион Италије поражен је на гостовању од Салцбурга са 3:1, међутим укупним резултатом 4:3 пласирали су се у четвртфинале.

Аустријска екипа показала је зашто је дошла до ове рунде, међутим убедљив пораз на Сан Паолију коштао их је бољег резултата.

Голове за Салцбург постигли су Дабур у 25, Гулбрандсен 65. и Лајтгеб у 92. минуту, док је једини стрелац за Наполи био Аркадијуш Милик у 14. минуту.

На Салцбургову бајку у Лиги Европе стављена је тачка. Играли су се лепог фудбала изабраници Марка Розеа,чак су стигли до утешног тријумфа над Наполијем у реваншу, али је екипа Карла Анћелотија, ипак, тим из Лиге шампиона. А то некада зна да оцрта разлику.

Надали су се у Моцартовом граду да можда могу да направе ново чудо, као прошле сезоне у судару са Лацијом. Нису успели, али су за крај одисеје на Старом континенту стигли до тријумфа над вицешампионом Италије – 3:1.  Тешко ће неко моћи било шта да приговори аиустријском шампиону. Скупили су снаге да после тешког пораза у Напуљу, потом и вечерашњег поготка Милика, одиграју до краја.

Тренер Карло Анчелоти одлучио је да на реванш пошаље врло потентну офанзивну поставу. Видели смо Милика, Зелинског, Мертенса и Каљехона. Истина, искусни стручњак одлучио се да му у срцу одбране заиграју Румун Кирикеш и млади Италијан Луперто.

И таква постава Наполија брзо је решила и најмању дилему. Била је то класична Наполијева акција. После изгубљене лопте Лајнера, Руиз је проиграо Зјелинског, а после његовог центаршута Аркадијуш Милик је закуцао лопту у мрежу домаћина.

Деловао је у добром делу сезоне Салцбург као офанзивна машина. Сећате се сигурно и реванша против Црвене звезде, затим дуела са Лајпцигом и Брижом, када су брзим кретањима разносили одбрану ривала. Ипак, свесни да им се европско путешествије ближи крају, играчи Салцбурга су остатак меча одиграли растерећено.

Израелац Манус Дабур, нови члан шпанске Севиље, наставио је да билдује личну статистику. Изједначио је врло брзо. Играо се 25. минут када је Алан изгубио лопту у опасној зони,  Дабур заломио Кирикеша и извршио лагану егзекуцију.

Можда би Салцбург у овом двомечу био конкурентнији, да је већу минутажу имао Исланђанин Гулбрандсен. Као у првом мечу у Напуљу, сјајни нападач је унео живост у редове домаћина.

Наполи се у другом полувремену углавном концентрисао на дефанзиву. Гости су били у контроли резултата, и после  голма поменутог Гулбрандсена у 65. минуту. Одлично је у том нападу центрирао Улмер.

Енергично се радовао Марко Розе, можда и поверовао у још три гола у мрежи Наполија. Међутим, то није било реално, иако је домаћин стално био у шеснестерцу гостију. Дабур је погодио стативу, чак је и Лајтгеб постигао трећи гол за домаћина. Ипак, је то била ствр рутине за Наполи.

Лига Европе, реванш мечеви:

Динамо Кијев – Челси 0:5 (0:3)
(Жиру 6, 33, 59, Алонсо 45+1, Хадсон-Одои)

Краснодар – Валенсија 1:1 (1:2)
(Сулејманов 45 - Гедеш 90+3)

Салцбург – Наполи 3:1 (0:3)
(Дабур 25, Гулбрандсен, Лејтгеб -Милик 14 )

21.00 Арсенал – Рен (1:3)
21.00 Бенфика – Динамо Загреб (0:1)
21.00 Интер – Ајнтрахт (0:0)
21.00 Славија Праг – Севиља (2:2)
21.00 Виљареал – Зенит (3:1)

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар