Сутра почиње васкршњи пост

За православне вјернике сутра почиње вишенедјељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 28. априла.

Република Српска 10.03.2019 | 09:07
Сутра почиње васкршњи пост
Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, којег православни вјерници славе увијек у недјељу пуног мјесеца послије прољећне равнодневнице.

Прва недјеља поста зове се Чиста, а посљедња је Недјеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смјењују – Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цвјетна и Страшна или Страдална недјеља.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вјера у Васкрсење основ хришћанства. 

Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, послије крштења на ријеци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као побједник из искушња која му је поставио Сотона.

Вјерници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће.

Пост представља и уздизање духа над тијелом, побједу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обиљежавање и прославу Васкрса.

Према календару СПЦ, уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна поста, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

10.03.2019 08:31

Сад кад народ навали на чипс, смоки, кикирики, слатке пите...Показало се да за вријеме поста људи једу кудикамо више, дебљају се. Али је изгледа најбитније да се само не једе месо. Све остало иде, и алкохол, и цоле, и конзерве рибе, грицкалице....А и сам пост, неко пости само сриједом, неко само петком, неко само сриједом и петком...А да ли политичари посте? Чисто сумњам да Бурле пости ... А да нw говоримо о томе како се за вријеме поста треба уздржавати од гријеха, преваре, крађе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од 1992

10.03.2019 11:15

Народ пости ови краду.Увијек исто...

Name

Ре:

10.03.2019 12:02

Бурле у себи има толико немира, да нема шансе да одстоји читаву Литургију, него у пратњи камера долети на крају, усликају га у навалном реду и то је за њега то. Причешће је непознат појам за такве. Жуја никада није ни виђена у цркви, а јасно је и зашто. Кад се све сабере, политика и побожност врло тешко иду једно с другим. Скоро никако.

Name

Часни Пост

10.03.2019 09:52

Се пости на уљу ( риба се једе само два или три пута- на Благовијести, на Цвијете, и на Лазареву суботу ко Слави, или ако сте код неког на Слави). Наравно, прије Причешћа, цијеле недеље се пости на води!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

10.03.2019 11:12

Пост је умјереност у храни и пићу и још што је важније у понашању. Није толико битно ни шта једемо него колико јер је Свети Илија постио у пустињи на "комадићу" меса који му је гавран доносио а не на "овалу" меса, важно је бити умјерен у свему и најважније је бити ЧОВЈЕК, а гријех не улази кроз уста него из уста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

10.03.2019 15:53

Ни пост не може проћи без политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето да знаш!

10.03.2019 19:45

Ко пости мора се уздржавати од свега што не спада у њега.