Мљекари биљеже добре резултате

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио данас у Градишци да је мљекарски сектор у Српској стабилан и биљежи повећање производње млијека у односу на претходне године.

Република Српска 09.03.2019 | 12:53
Мљекари биљеже добре резултате
"Прошле године у Републици Српској је произведено око 340 милиона литара млијека, а повећен је и откуп. Током 2018. године је откупљено око 117 милиона литара, што је више у односу на 2017. и 2016. годину", рекао је Пашалић након што је посјетио фарму "Хотић" у Градишци.

Он је рекао да у мљекарству нема већих проблема са производњом и откупом, али да би у наредном периоду требало радити на рјешавању проблема недостатка земљишта које се пољопривредницима додјељује у закуп или на концесију.

Пашалић је навео да је Министарство почетком ове године обезбиједило додатних 500 хектара земљишта које ће бити на располагању општини Градишка, која то земљишта може да додијели пољопривредницима у закуп.

Он је истакао да је о закупу земљишта у неколико наврата разговарао са начелником општине Градишка Зораном Аџићем, те да је договорено да се тај посао интензивира, како би се до почетка сјетве обезбиједиле довољне површине земљишта за пољопривредне произвођаче.

Пашалић је нагласио да цијену млијека диктира тржиште, али да увијек има простора за договор произвођача и откупљивача.

"За ову годину је умањена премија за млијеко са 30 на 25 фенинга по литру, али то не би требало да се значајно одрази на мљекарску производњу. Мљекари би требало да разговарају са откупљивачима, јер имамо неколико откупљивача у БиХ и произвођачи могу да продају млијеко онима који им дају најбољу цијену", навео је Пашалић.

Један од власника породичне фарме "Хотић" у Жеравици код Градишке Неџад Хотић рекао је да им је највећи проблем недостатак земљишта у закупу, због чега не могу да остваре подстицај за регресирано гориво.

Хотић је рекао да са откупном цијеном мијека нису задовољни, јер је окружењу она већа за око пет фенинга у односу на цијену по којој испоручују своје млијеко Мљекари у Козарској Дубици.

Он је навео да на фарми има око 200 грла, од којих је тренутно око 70 крава у процесу муже и дају до 2.000 литара млијека дневно.

Хотић је истакао да су планирали повећати обим производње, али да то искључиво зависи од рјешавања проблема недостатка земљишта.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је да је са министром Пашалићем договорено да Министарство у овој години интензивније ради на рјешавању наведених проблема мљекарског сектора у Српској.

Усорац је додао да је обећано и да ће премија за млијеко за три посљедња мјесеца прошле године бити исплаћена током овог мјесеца и почетком априла.

Пашалић ће посјетити данас и фарме музних крава "Арсенић" у Козарској Дубици и "Шкундрић" у Приједору.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Др

09.03.2019 11:57

Наравно када Шаровић ради како треба. За разлику од вас који се хвалите туђим перјем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.03.2019 13:59

Није лоше,литар извоза,два увоза.

Name

...

09.03.2019 13:35

Увози се сирово млијеко из ЕУ, па га мљекаре књиже као да је откупљено од домаћих произвођача. Онда добијају премију, коју задрже за себе. То је права истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2019 19:23

Бас си бистар мајке ми...

Name

Ре: Ре

09.03.2019 23:12

Реплика ти је врхунска! Још само да објасниш шта си мислио рећи, ако ти мозак ради даље од пола реченице?

Name

Вупер

09.03.2019 17:47

кад је такобрижан нек у Топли оде на фарму и врати силну земљу да народ ради. Немојте се само бринути све пропаде где севласт умеша

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармланд

09.03.2019 18:05

...и на фармланду је рекордна производња,опраних пара и мајдана ископаних пољоп.земљиста за насипе аутопута а о крепалим кравама обољелих од најгорих заразних болести које су појели градјани БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.03.2019 20:22

Лијепо богами! Са 0.30 КМ на 0.25 КМ по литру. Људи који се баве примарном производњом млијека ионако "плесу са нулом", а након смањена субвенција доцице до смањења броја фармера, затварања фарми и отпустања радника на фармама. Пољопривреда назалост постаје привилегија највецих фармера. То це се одразити и на додатно одумирање села и одласка народа у градове, а затим у иностранство. У ЕУ субвенције за млијеко су велике, док у Свајцарској јос веце. Кад их дрзава имало закине, они просипају млијеко по градским трговима, док код нас не мозе дрзава да нас закине, колико народ мозе да цути на неправду, као да власт од ванземаљаца отима, а не из дзепа. Знаци достигнуто право, а не обецано! И то отимају! Катастрофа! Цисто да дигнес руке од свега, посаљес надлезне у 3 лијепе и одес вани! Нема овдје зивота! Овдје власт закине те без пардона и ти се јеби сто си се икада деценијама бавио пољопривредом! Боли власт брига. Власт гледа само свој интерес и ради на депопулацији становниства и то несумњиво успјесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

09.03.2019 23:02

Ово је да не повјерујеш Пашалић каже да нам је боље живјети са премијом од 25 фенинга него са30. Прошле године кад су увели акцизе на гориво Жељка кажевелики дио тих средстава ће ићи на пољопривреду ево сад су то и остварили.Великим назови фармерима су нешто обећали за узврат да ћуте али кад нестане нас мањи отиће и они само су неписмени да то примјете.Премије су биле веће 2000год. него сада иако то неће да признају све је поскупјело струја гориво једно од скупљи у европи а кад се узме квалитета и најскупље , а премије умањили сад би и мљекаре требале смањити откупну цјену да заокруже терор над мљекарима. Мене јединовесели што је сад дојчиновић -намјерно малим словом написано пресретан што су нама умањили премије зашто се он годинама залаже. Епа напред само изволите да видимо докленћете.