Апел: Поклоните храну гладнима

Како би се спријечило свакодневно бацање огромних количина хране у ресторанима и тржним центрима у БиХ, неопходно је, сматрају организације које помажу лицима у потреби, законски забранити бацање хране, те регулисати да се та храна мора донирати у хуманитарне сврхе.

Република Српска 09.03.2019 | 09:31
Апел: Поклоните храну гладнима
"Велики проблем је што ми немамо закон који регулише да се храна не баца, као што је то Француска урадила. Они су увели закон да сви ресторани и куће које се баве тим пословима не бацају храну и да морају храну дати у хуманитарне сврхе, како би се људи на тај начин могли хранити", рекао је за "Независне" Мирослав Субашић, секретар Удружења "Мозаик пријатељства".

Нагласио је да ово удружење опстаје на основу помоћи тржних центара, али да свијест на овим просторима није још довољно пробуђена када је ријеч о овим врстама сарадње.

"Имамо сарадњу са многим тржним центрима. Многа предузећа нас тако обавијесте прије него им истекне рок употребе хране или нам лично донесу те производе", казао је Субашић.

Веселинка Тробок, координатор за рад са подмлатком и омладином Црвеног крста РС, истакла је да, уколико би закон забранио бацање хране, те угоститељским објектима и тржним центрима наредио да морају донирати храну у хуманитарне сврхе, било би обезбијеђено много више хране за јавне кухиње и онима којима је она потребна.

"То би учинило да и јавне кухиње које већ постоје имају више хране, али би се и у мјестима у којима постоје тржни центри, а не постоје јавне кухиње, створили услови за њихово отварање јер многе општине немају довољно средстава да би покренуле рад кухиње", нагласила је Тробокова.

Додала је да су јавне кухиње у надлежности општина и градова у РС, али да Црвени крст као организација ради многе акције са тржним центрима, те дјелује као подршка јавним кухињама.

"Ако као организација имамо одређене донације хране, ми у сваком случају подржимо кухиње, одвеземо им нешто што имамо и што им може користити за спремање оброка", навела је Тробокова за "Независне".

У Градској управи Бијељина су казали да јавна кухиња у Бијељини стоји на располагању свим донаторима, а они ће, како кажу, све што добију послати на преглед, те уколико буде исправно, прослиједити корисницима.

"Јавне набавке морамо покретати како бисмо за сваки дан имали сигурне оброке, све преко тога нам је добродошло", истакли су у Управи.

Додали су, такође, да су у неколико донација добили неисправно месо.

Аднан Татаревић, предсједник Удружења "Помози.ба", сматра да закон није препрека ако неко жели да буде хуман.

"Закон није препрека, поготово за храну која остане, јер је они свакако отписују и зашто би је онда бацили ако је могу донирати, с тим да ту постоји други проблем, а то је квалитет хране, пошто се обично чека задњи тренутак да се то баци и када дође до нас, то обично буде неисправно", истакао је Татаревић.

У Црвеном крижу Кантона Сарајево су казали да би вољели сарађивати са тржним центрима, али да би та храна морала бити исправна, конзервирана и у року.

Саша Тривић, власник "Крајина класа", навео је да би закон требало да дефинише овакву могућност.

"Један проблем код донирања хране је хигијенске природе, гдје се дешава да инспекција дође па каже да је нешто сигурно или није сигурно,  а други проблем је везан за порезе на ту храну. У тренутку када неком нешто дате или поклоните, дужни сте да платите порез на то", упозорио је Тривић за "Независне" и закључио да је ово сигурно добра иницијатива, али да је питање у којем року се то може реализовати.

Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља РС, нагласио је за "Независне" да је ова тема покретана и раније.

"То је одлична идеја, али је мало компликована за спровођење јер би био потребан неко ко би морао да обиђе све те ресторане и да прикупи ту храну. Много хране се баци, поготово у тим неким експрес ресторанима. У свадбеним салонима се исто много хране баца и то је гријех јер има много оних који себи не могу приуштити храну", наводи Татић.

(Независне новине)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

велико постење

09.03.2019 09:09

Коме послат народ није проклет он је задовољан са оним сто има а они на власти њима је мало треба њима послат да висе имају и оним сто су у странацким торовима њима је мало јер се они продају за јудине сребрењаке не народ он је задовољан са оно мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је висе капи које су прелиле цасу

09.03.2019 11:46

НАРОДЕ ДО КАД ЦЕМО ТРПЈЕТИ ДА НАС ПОНИЗАВАЈУ РЕЦИТЕ ДО КАД ИЛИ БЈЕЗИМО СВИ ПРЕКО ГРАНИЦЕ ИЛИ ЗАУСТСАВИМО ЗАЈЕДНО ОВО ЗЛО ИМАМО ЈЕДАН ЗИВОТ,ОВО СУ НАСЕ ГОДИНЕ КОЈЕ СУ НАМ УЗЕЛИ УЗИМАЈУ НАМ СВЕ НАСЕ ДУСЕ СУ БИЈЕДНЕ СА ЊИМА,МОРАМО ИХ ЗАУСТАВИТИ ИЛИ ЦЕМО ПУСТИТИ ДА НАС ЗГАЗЕ КО ПОНИЗНЕ ЦРВЕ ???!!!

Name

Мафијаска власт

09.03.2019 14:47

Послати у владу, нека они једу и понесу куци својој дјеци.

Name

Ацо

09.03.2019 10:13

Апел треба бити упуцен политицарима ,они су криви и највисе зарадјују. Помоц тразити од вецине народа који и сам теско зиви ,је апсурдно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

09.03.2019 10:35

Зар има у Српској гладних? Ја мислио да је овде еxтра стандард слусајуци Додика и икебана му Зељку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало,ало

09.03.2019 11:04

Никакви апели ,никакви бакрачи.Овај народ не заслужује ништа и не треба га жалити.Ово је један сељачки и крезуби и покварени народ,који кличе вођама,очекује за себе мало мрвица,продаје се за пар марака,издаје и продаје све за парче власти. Не треба овима ништа јер доста им је шатор и Стоја,мало Миле и демагогије,мало упразног Србовања,Баје и Книнџе,и испадоше и задњи зуби и ето среће. Други нек иду даље ми ћемо мало каснити и стићи ћемо никад тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

09.03.2019 23:21

Свака част на коментару! Потписујем! Још да додам, у селима нема гладних и нема јавних кухиња, али неће у село, па да га печеш живог! Осладио се градски бетон, па још џабана оброци и још му мало, па дај, дај, дај! Е, па, ено им поглавнице и Баје, па нека им дају!

Name

Ре

10.03.2019 06:07

Вала бас,и нису заслузили ниста друго него да им сад сплацине довлаце из центара.Ево Додик и Мисковиц отворице ових дана и Делту па на казан !

Name

аго

09.03.2019 18:13

ови коментари су толико глупи људи ста ви мислите да у јавну кухињу иду они сто су приморани немају истина има их и таквих залосно али има и оних који имају све али опет иду ми смо такав народ ја сам у аустрији 30 година имам комсију и он је отприлике толико али и он је медју првима на казану и јос доноси куци није немоцан али стара пословица оци проклете

ОДГОВОРИТЕ
Name

...,,,

09.03.2019 23:07

Да није и боцца тај

Name

Ре:

09.03.2019 23:23

Истина жива! Више од пола их је радно способно, коњу реп да ишчупају! Понудиш му да дође радити на сеоско имање, али каже да није будала, јер у граду има џаба да једе! Е, па изволите господо, само не знам докле ћете!