Полиција чува затвореника у УКЦ

Отмичар и убица Осман Велагић (49) из Јање код Бијељине пребачен је у УКЦ Републике Српске након што му се погоршало здравствено стање у КПЗ Фоча, сазнаје Српскаинфо.  

Република Српска 06.03.2019 | 15:19
Полиција чува затвореника у УКЦ
Извор близак правосуђу РС изјавио је да је Велагић у пратњи наоружаних стражара смјештен у УКЦ на Клинику за неурохирургију, након што се пожалио на болове у предјелу главе.

– Прегледан је у болници у Фочи, гдје му нису могли помоћи, а затим је пребачен у Бањалуку гдје ће га највјероватније оперисати. Све вријеме је под будним оком чувара како не би дошло до нежељених посљедица – објаснио је извор Српскаинфо.

Велагић је у јулу 2010. осуђен на 27 година робије због отмице и убиства Расима Хусића из Бијељине, случаја који је шокирао Српску, али и регион по бруталности коју су исказали Велагић и саучесници.

Уцјена
У оптужници се наводило да је Велагић лично убио Хусића и да су оптужени, његов син Ђулага и Фарук Буквић, уз договор са Срђаном Бундром из Суботице, у априлу 2009. отели Хусића и пребацили га у Србију.

– Све су урадили с намјером да од његове породице изнуде 150.000 евра. Хусићеву породицу звали су из Србије, пријетили да ће убити Расима и тражили новац – наводило се у оптужници.

Послије признања кривице, Ђулага Велагић је осуђен на три и по, а Фарук Буквић на двије и по године затвора.

Одбрана Велагића тврдила је током судског поступка да није било очевидаца убиства, те да су постојале чак четири верзије убиства Хусића, како од стране тужилаштва, тако и верзије оптужених. 

– Зашто би Велагић прелазио толики пут да убије Хусића, кад га је могао убити и у Бијељини? Такође, зашто би неко отео човјека пред очима многобројних свједока, као што то у оптужници тврди специјално тужилаштво – истицала је одбрана, али суд није прихватио овакве тврдње у корсти оптуженог, па му је изрекао казну дуготрајног затвора од 27 година.

Забетониран у бунару

Против оптуженог су били материјални докази, свједоци и вјештаци, послије чега је без сумње доказано да је Велагић на најсуровији начин злоупотријебио повјерење жртве и хладнокрвно га убио заједно са саучесником Срђаном Бундром из Суботице, против кога се водио одвојени поступак у Србији.

Расим Хусић је нестао у априлу 2009, беживотно тијело је мјесец дана касније пронађено забетонирано у бунару у околини Суботице у Војводини.

Полиција је у првим данима истраге ухапсила деветорицу осумњичених, који су били повезани с убиством. Према незваничним информацијама, Хусић и Велагић, иначе власник грађевинске фирме у Бијељини, кренули су у Суботицу како би набавили мрамор за Хусићеву нову кућу.

Након преласка границе и уласка на територију Србије, Хусић је отет и одведен у околину Суботице, гдје су га претукли, те је убрзо умро. Отмичари су ипак, назвали његовог брата и сина, који раде у Њемачкој, и тражили од њих 150.000 евра откупнине.

Хусићев леш полиција је пронашла на приватном имању једног од убица у Суботици.

Мотив

Мотив отмице и убиства Хусића била је чињеница да се Велагићева грађевинска фирма “Ојле” налазила у огромним дуговима.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боxон

06.03.2019 19:21

Занимљиво је што затвореници не.чекају као ми мјесецима на преглед, вец одмах додју на ред, а не плацају ни партиципацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

06.03.2019 19:21

Занимљиво је што затвореници не.чекају као ми мјесецима на преглед, вец одмах додју на ред, а не плацају ни партиципацију.

ОДГОВОРИТЕ