Од обећања Владе није било ништа

Херцеговачки Лас Вегас, етно село "Соколов град’’, ски-центар на обронцима Клековаче и туристички центар "Корићани" на Влашићу неостварени су турустички пројекти, вриједни 13 миљарди марака. Турци су у Кнежеву најавили градњу аеродрома, голф терене, хотеле, болницу, ски-центре, гондоле и улагање у вриједности 8,3 милијарди марака. Кинеско–турски конзорцијум је у јануару прошле године помпезно представио пројекат Министарству трговине и туризма Републике Српске.

Република Српска 20.02.2019 | 19:30
Од обећања Владе није било ништа
’’Ако се то све уради, бићемо задовољни и срећни. и сигуран сам да ћемо умногоме спријечити одлазак младих људи ван граница  БИХ’’, рекао је у јануару 2018. године тадашњи министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

Требало је да машине на терену буду већ у марту, али од тога није било ништа. Више од 10 година прошло је откада је споменут пројекат ‘’Требиње Ресорт’’, турстички комплекс са ексклузивним хотелима, велнес центрима, голф теренима... Прича која је Херцеговини требало да донесе четири миљарде марака – није реализована.

Ту није крај пропалим пројектима.

‘’Пројекат ХЕ на Врбасу у Лакташима, гдје је РВЕ компанија потписивала споразуме, па норвешка компанија, па на крају од свега тога није било ништа, да не спомињемо све приче о аердоромима широм Републике Српске’’, каже новинар Владимир Шушак.

Туристима је прије неколико година на располагању требало да буде и етно село ‘’Соколов град’’ на Романији. Скупштина општине Соколац 2014. године дала је сагласност за оснивање предузећа “Соколов град”. То предузеће требало је да буде у власништву општине и фирме Емира Кустурице – „Лотика” са Мокре Горе. Од припремних радова није се помакло.

‘’Сви ти пројекти треба да створе код грађана слику да живимо у благостању, што није тачно. Да се нешто гради и инвестира, што исто није тачно. То показује да ми немамо јасну политику, ни краткорочну, а ни дугорочну са пројектима у Републици Српској’’, рекао је посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић.  

Током изборне 2006. године тадашњи премијер Милорад Додик је изјавио да је Влада Републике Српске заинтересована да стратешки партнер ‘’ЖРС’’ постане америчка компанија "Генерал Елецтриц".  Од свега тога "ЖРС" су дошле само до фазе реструктурисања. Економисти подсјећају и на пројекте хидроелектрана на Дрини, Бук Бијела, Дабар...

‘’Знате шта је трагично - када имате милијарду и по неискоришћених кредитних средстава зато што никада нисте припремили документацију за извођење пројеката на вријеме, а то су живи пројекти са живим кредитима који су узети", каже економиста Славиша Раковић.  

Сви милионски пројекти најављивани су у изборним годинама. И тако сваке двије, односно четири године, па испочетка.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бубиц

20.02.2019 18:56

Влада Рса зиви у Бајци,назалост од насих Пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фјц

20.02.2019 19:03

КАВАДАРСКА.ЗЕМЉА.У.ЊОЈ.ВЛАДАЈУ.КРИМИНАЛЦИ.И.УБИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влајко

20.02.2019 19:05

Како це бити на Корицанима кад припадају Федерацији као и цијели Власиц а исто тако и Клековаца. Бозе сацувај која обмана народа од стране резима. На Сокоцу мозе да буде Гремлин град само и да онај клемпо Цицко буде директор јаран Додин и издајник који је опустосио Романију. Залост, а народ нам оде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

20.02.2019 19:31

А кога да угостимо? Па ми смо растјерали и насе градјане. Туристима треба слобода а не прогони. Овдје неце доћи ни Црногорци а да наговоримо Нијемцики, Холандски, Дански, Аустријски, Хрватски, Саудијски, Кувајтски итд туристи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

20.02.2019 19:44

МА тоце зељка све урадит Са својим лазима или це газда додик Биц у руке ПА поцет јавно бицоват или линц Који суто смјели говорит о Тим промасајима као стоје болница србија прорадила људи тосу све пропаганде

ОДГОВОРИТЕ