Доктор са срцем на десној страни

Александар Бабић требињски је доктор који има посве необичну животну причу. Медицински је феномен јер му је срце на десној страни груди. Али не само срце. И сви други унутрашњи органи налазе се на супротној страни тијела. Ова тотална инверзија унутрашњих органа у медицини се назива ситус инверсус и изузетно је ријетка појава.

Република Српска 19.02.2019 | 20:56
Доктор са срцем на десној страни
Александар Бабић љекар је породичне медицине у Требињу - пацијентима увијек на располагању. Ни по чему не оставља дојам различитости од осталих људи. Но ипак га несто чини другачијим. Његово срце, желучани мјехур и слезена положени су на десној, а јетра на лијевој страни тијела.

При породу је, како нам прича, прогутао плодну воду, због чега су вршене одређене претраге, након којих се установило да има потпуну инверзију органа. Међутим, испоставило се да је потпуно здрав дјечак који се осим по распореду појединих унутрашњих органа ни по чему другом не разликује од осталих људи.

"Мени је на супротној страни срце, тј. на десној умјесто на лијевој страни, а остали органи су ротација јетре и слезене и буквално свих осталих органа, комплетна ротација, нпр. кад би човјек с нормалним распоредом скинуо кожу и гледао у огледалу, е та слика у огледалу показује моје органе какви су у реалности", појашњава Бабић.

Сви његови органи нормалне су функције и величине, и како каже, због њиховог неуобичајеног распореда никада није имао здравствених проблема.

"Ја сам склон неким болестима као и остали људи и најлакше је објаснити као британска возила, као волан на супротној страни и у том смислу функционишем. Кад се сви други људи разболе разболим се и ја или прехладим, ни по чему нисам изузетак", додаје Бабић.

Но ипак постоји и негативна страна овог феномена. Наиме, због супротног распореда, Александар не може бити ни донор ни приматељ органа. Да би неком донирао срце, та особа мора имати исти положај срца као он, а исти је случај и са свим осталим органима.

"Могли би бити условно донори, али да се поклопе и остали фактори као што су крвна група и слично, али то је толико ријетко да је једноставно немогуће", истиче љекар.

Како би покушао докучити свој случај одлучио се професионално посветити медицини. Инверзија органа, каже није насљедна, но званичног објашњења за овај феномен нема. Свега три до пет посто популације у свијету има ову малформацију, стога увијек носи огрлицу с плочицом на којој је назначена његова дијагноза инверзије органа како би љекари у хитним случајевима знали гдје требају интервенисати.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хе Хе

19.02.2019 20:05

Ацо небрини, ја имам обје лијеве ноге, играо сам фудбал, није ми исло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2019 23:10

Поздрав доктору

Name

Директ

19.02.2019 23:32

Ако је из Хадзица, то објасњава све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјече

20.02.2019 08:24

Нека си жив и здрав!

ОДГОВОРИТЕ