Акцизе "спалиле" домаћи дуван

Дуван се у Семберији и Посавини узгаја деценијама. Хљеб и егзистенцију донио је десетинама породица. Сада се, на прагу прољећне сјетве, произвођачи “жутог злата” пресабирају. Прогнозе нису оптимистичне. Пријети ли изумирање узгоја дувана?!

Република Српска 15.02.2019 | 18:13
Акцизе "спалиле" домаћи дуван
Произвођачи дувана су сагласни – производња није исплатива. Улагања су велика, а цијена је “никаква”.

"Требало би да просјечна откупна цијена буде једно 5-6 КМ, а сад је 3 КМ", каже Драго Дујковић из Обудовца.

"Ја сам обрађивао 18 хектара, сад имам 10. Бојим се да, ако се овако настави, да ће то бити кључ у браву и пут иностранства као и сви други", каже Марко Митровић, из Посавине

Акцизе су "спалиле" домаћи дуван, црно тржиште цвјета, а надлежни републички органи су глуви и нијеми на потребе произвођача.

"На цијену коптања дувана највише утиче радна снага која је већ двије године у недостатку, многи избјегавају јер је то прљав посао, и дневнице су скупе", каже в.д. директора предузећа "Дуван" из Бијељине, Чедо Готовчевић.

"Такође, један маћехински однос показали су и контролни органи. Сматрају да смо ми криминална организација. Сам помен дувана асоцира на криминал, ми смо под присмотром, на примјер, УИО од новембра 2017. нам није вратила поврат ПДВ-а", каже савјетник у предузећу "Дуван" Светозар Михајловић.

У предузећу “Дуван”, које је уговорило овогодишњу производњу са 121 узгајивачем из Семберије и Посавине, истичу да надлежни морају повећати подстицаје за производњу ове биљке, јер нису мијењани годинама.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Директ

15.02.2019 17:32

Веце акцизе на дуван и јесу осмисљене да би се смањила производња дувана. Преоријентисите се ускоро на узгој сецерне репе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

15.02.2019 18:06

Зато се затварају фабрике због намета а дуван се троси јос висе на црном трзисту ту нема акциза једна трафика немозе продати 5 кутија за смјену срамота од дрзаве

Name

Ддта

15.02.2019 21:52

Највеци проблем за домаце производјаце дувана је тај сто је дозвољено да свако зив мозе увести неограницену контролу дувана и да то послије нитко не контролисе гдје је тај дуван заврсио.Посто у дрзави ради само једна легална фабрика цигарета знаци тај дуван заврси на црном трзисту.Посто дуван у листу није акцизна /тросаринск/роба сав заплијењени дуван који се одузме послије се од стране УИО која је само надлезна за њега поново продаје разноразним особама гдје се онда враца на црно трзисте.Највеци кривци су ови из УИО који апсолутно ниста не раде да би се то спрецило.Сама цињеница да је данас на црном трзисту цак 53 % цигарета на црном трзисту а да је до 2011.год.тај проценат износио само 6% указује да је рад УИО никакав без обзира на њихово хвалисање.Кад би се јос писало о цак и орг.криминалу требало би јако пуно времене.Ово написано је врло лако утврдити.

Name

Хуху

15.02.2019 18:13

БАТ је угасио дуванску индустрију у БиХ и у РС. Продале субсе ФДБЛ и ФДС у бесцијење да би се затвориле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

16.02.2019 04:09

Права држава ствара добар стандард грађанима па намете има одакле и узети. Знају да немогу узети од гологузана. У над је харач.

ОДГОВОРИТЕ