Шта је Тачи обећао НАТО-у?

Председник Косова Хашим Тачи, је 2013. године обећао НАТО-у да КБС неће ићи на север Косова, без сагласности КФОР-а, сазнаје РСЕ.

Србија 14.02.2019 | 09:36
Шта је Тачи обећао НАТО-у?
Извори из НАТО су објаснили да у вези тога постоји размена писама између тадашњег премијера Хашима Тачија и бившег генералног секретара Андреаса Фога Расмусена.

“У основи, тадашњи премијер Тачи се обавезао да КБС неће ићи северно од реке Ибар без договора са командантом КФОР-а”, објаснио је за РСЕ један званичник у НАТО. Овај извор је потврдио да документ никада није објављен, јер ништа није потписано. “То није споразум. То је приватна размена писама између тадашњег премијера Тачија и тадашњег генералног секретара Расмусена”, објаснио је овај званичник. Према речима овог извора, до ове размене писама је дошло у периоду после постизања Бриселског споразума и пре поновног покретања дијалога (2013. године). 

Нејасноће око Бриселског споразума 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у два наврата у протекла два дана поручио косовским властима да Косовске безбедносне снаге (КБС) не могу да пређу на северни део Косова без сагласности команданта КФОР-а. 

За ово стајалиште, први човек Алијансе се ослања на Бриселски споразум од 2013. којег су постигли тадашњи премијер Србије, Ивица Дачић, и тадашњи премијер Косова, Хашим Тачи. Према Столтенбергу, Бриселски споразум “јасно каже да КБС не може да иде на север без сагласности команданта КФОР-а”. 

Ниједан члан Бриселског споразума се не односи на питање КБС-а. Ово посредно потврђује и Маја Коцијанчич, портпаролка ЕУ, упитана да објасни који члан споразума се односи на КБС. 

“Бриселски споразум закључен у априлу 2013. предвиђа интеграцију безбедносних структура на Косову и обавеза страна у њој. Европска унија очекује од Косова да настави са испуњавањем својих обавеза по безбедносним аранжманима овог споразума и према међународном војном присуству”, стоји у писаном одговору Коцијанчич.

Портпарол КФОР-а на Косову, Винћенцо Грасо са друге стране тврди да је договор о забрани одласка КБС-а на север Косова, део бриселског споразума.

“У 2013. години постигнут је споразум у вези са ангажовањем КБС-а. Према споразуму, КБС мора бити овлашћен од стране команданта КФОР-а пре било каквог распоређивања на север Косова”, каже Грасо.

Међутим, како су за РСЕ објаснили званичници у седишту Алијансе, када се говори о Бриселском споразуму у контексту КБС-а, званичници НАТО имају на уму размену писама између бившег генералног секретара НАТО, Андреаса Фога Расмусена и тадашњег косовског премијера Хашима Тачија а не Бриселски споразум који су постигли тадашњи премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи.

Питање Косовских Безбедносних Снага покренуто је недавно, у седишту НАТО савеза, након одлуке Косовске Скупштине да ове оружане снаге трансформише у Војску Косова.

Председник Косова Хашим Тачи је прошле недеље изјавио новинарима да је након формирања Војске, у седиште НАТО он послао ново писмо, чији је садржај одбио да открије представницима медија. Међутим, више извора у Алијанси је за РСЕ рекло да нису упознати да је стигло икакво писмо од стране кабинета косовског председника у седиште НАТО.

Одлука о формирању Косовске Војске није наишла на позитивну реакцију Алијансе где је покренута расправа о преиспитивању односа са КБС-ом.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дзоо

14.02.2019 08:41

Где проблем војска косова иде са одобрењем Нато снага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2019 09:38

Није нато битан фактор док год има Срба. Која то сила није разбила зубе на српској земљи? Ста се заносите, а послије кмеците.

Name

Министар

14.02.2019 12:08

Проблем су спекулације. Зна се ста је потписано, када, ко и гдје је потписао. Писма не знаце ниста. Немају никакав обавезујуци карактер. Могли су у писмима написати да је Косово до Суботице и ста онда. Ово новинари пису да мало замајавају народ и ниста висе. Цак и да је негде потписано то сто се спекулисе опет не знаци да це бити испуњено. Потписали су формирање некакве заједнице српских опстина. Продје 6 година и гдје је та заједница? Проблем Косова је проблем окупације или силе. Тај проблем се мозе ријесити само договором или силом. А која це страна имати корист одлуцује окупатор тј америка. Не би ме изненадило да за 5-10 година понуде Србији Косово у замјену за улазак у нато или несто слицно. Право силе на дјелу.

Name

Ре

14.02.2019 19:17

Стварно сте досадили и Богу и народу. Имал посла, економије, пољопривреде

Name

Јоја

14.02.2019 09:09

неце вас никада признати , најбитније је да се не подписе никакво признање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

14.02.2019 10:33

нема потписивања признања и тацка

ОДГОВОРИТЕ