Барса и Јовић - дешава се!

Каталонци га раде као Френкија, део је слагалице за наредну деценију! Како, зашто, када, колико, где. . . ?!

Фудбал 14.02.2019 | 23:10
Барса и Јовић - дешава се!
Као бомба је јутрос у Каталонији одјекнула вест да је Барселона постигла усмени договор са ЛукомЈовићем и направила први корак ка трансферу српског нападача. Вест је објавио угледни немачки Алгемајне Цајтунг, озбиљан медиј лишен трачева и спекулација са фудбалског тржишта. Због извора вести, одјек у Каталонији је још већи, али и широм фудбалске Европе.

МОЗЗАРТ Спорт је још 15. новембра ексклузивно најавио да један од Барсиних главних скаута долази у Београд да гледа Луку Јовића на утакмици против Црне Горе. На његову жалост, селектор Крстајић јеЈовићу дао само неколико минута на тој утакмици. Ипак, велики клуб попут Барселоне свакако није доносио суд на основу једне утакмице, већ је Јовић вероватно много раније био у њиховом тефтеру и током ове сезоне је почео да се високо котира.

Месец дана после ексклузиве МОЗЗАРТ Спорта, пословично добро обавештени каталонски дневник Мундо Депортиво је објавио насловну страну са именима петорице младих нападача који су кандидати да појачају напад Блаугране на лето и у перспективи наследе Луиса Суареза (32) чији зенит полако пролази. У међувремену су мадридски медији писали и о интересовању Реал Мадрида, а немачки о жељи Бајерна да наредног лета доведе Јовића. Са сличним циљем као Барселона са Суарезом: за почетак да мења Левандовског и краде му минутажу, а да га потом наследи. Макар је то била жеља Ника Ковача, али чини се да је Бајерн одустао од те идеје када је недавно потврдио куповину Јана Фијетеа Арпа из Хамбургера, можда и најталентованије немачке „деветке“.

Док су сигнали из Мадрида и Минхена били благи и слаби, они из Каталоније су се појачавали. Почетком јануара је Мундо Депортиво дошао до информација из срца Барселонине скаутинг мреже. Франсеск Агилар, један од најцењенијих и најутицајнијих спортских новинара у Каталонији је објавио анализу Барсине скаутинг мреже и да се Јовић налази на првом месту, Макси Гомез из Селте на другом, да Вернер из Лајпцига и Долберг из Ајакса не испуњавају многе критеријуме за уклапање у Барсин систем игре, а да је Кшиштоф Пјонтек (тада) из Ђенове отпао у старту.

Око недељу дана после тога, угледна Кадена Копе је јавила да Барселона спрема конкретне кораке и да са пуке жеље прелази на реализацију. Тада је одлучено да се прелазни период до лета закрпи позајмицомКевина Принса Боатенга из Сасуола, а да се клуб у наредним месецима баци на припрему терена за трансфер Јовића. Кадена Копе је открила да операцијом руководи Пеп Сегура, један од тројице директора задужених за трансфер политику у клубу. Оно по чему се Сегура разликује од преостале двојице (Местреа иАбидала) је огромно знање и обавештеност о младим играчима широм света, с обзиром да се већи део каријере бавио скаутингом и младим играчима. Његове фудбалске процене се највише цене у клубу, док јеАбидал више задужен за преговарачки део и везу са председником Бертомеуом око финансијских детаља. Управо је Сегура донео одлуку да се крене по Јовића и преузео ту обавезу на себе.

Барса заправо ради на сличан начин као што је радила у много отворенијем и жешћем рату за потпис Френкија де Јонга. Политика клуба је да се прво обезбеди договор са играчем и његовим менаџерима, да се купи њихово поверење па да се разговара са клубом. Иако је у једном тренутку деловало да је Френки де Јонг на корак од преласка у Пари Сен Жермен који је нудио веће провизије његовом агенту, Барса је на крају успела да добије тај рат јер је играч више желео на Камп Ноу него на Парк принчева. Са истим рецептом је Барса решила да реализује и трансфер Јовића, а данашња вест из Немачке говори да је пола посла завршено.

Како МОЗЗАРТ Спорт сазнаје, у јануару је одржан састанак Барсиних директора Пепа Сегуре и ЕрикаАбидала са Јовићевим менаџером Фалијем Рамаданијем на којем је постигнут начелан споразум око услова за играча. Барсини директори су добили зелено светло са те стране, сада им остаје неколико месеци да убеде и Ајнтрахт.

Подсетимо, клуб из Франкфурта је пре годину и по дана довео Јовића из Бенфике на двогодишњу позајмицу и има рок до краја априла да га откупи по фиксној цени. Та фиксна цена у овом тренутку делује збуњујуће. Португалски медији инсистирају да је клаузула 12.00.000 евра, а немачки тврде да је дупло мања. За пар месеци ће се и та дилема решити када гаАјнтрахт откупи. Колика год да је откупна цена, клуб из Франкфурта ће дебело зарадити на препродаји српског нападача. Спекулише се да ће Немци тражити око 60.000.000 евра, али да би трансфер ипак могао да буде мањи и да ће Барса изаћи са понудом од око 40.000.000 евра.

Барселона и Лука Јовић су прича која се дешава. И у мају би могла да буде завршена срећним епилогом. А Србин је само део плана о склапању генерације за наредну деценију. Барселона је одавно започела процес смене генерације и склапања тима који ће у наредној деценији достићи вррхунац. Јовић је пројектован као „деветка“ у тој новој генерацији.

Марк Андре Тер Штеген (26) може да брани још десет година. Десни бекНелсон Семедо (25) тек треба да достигне зенит иако је Серђи Роберто (27) и даље прва опција. Опција за будућност је Муса Ваге (20) који је капарисан прошлог лета из Еупена и стиче искуство у Б тиму. Ла левом боку полако истиче рок Ђордију Алби, а као прва мета се помиње сјајни ФерланМенди (23) из Лиона којег још жели ПСЖ, а на чијем трансферу инсистира ЕрикАбидал. Подсетимо да Барса на позајмици у Еибару има и Марка Кукурелу (20) који је експлодирао ове сезоне, а да је 19-годишњи Хуан Миранда на летњим припремама наговестио огроман потенцијал, тако да је леви бок покривен за наредну деценију.

На штоперским позицијама Барса тренутно има Ђерара Пикеа (32), Томаса Вермалена (33), СамуелаУмтитија (25), Клемона Ленглеа (23), Џејсона Муриља (26) и Жан Клер Тодибоа (19). Вермален одлази на крају сезоне, Муриљо ће бити враћен Валенсији, Пике се полако спрема за пензију, Умтити је изникао у стуб одбране али га је повреда укочила. Ленгле је за сада надмашио сва очекивања, а у перспективи се очекује да трилинг Француза држи одбрану уз додатак лидера Матијаса де Лихта из Ајакса који ће бити замена заПикеа. На његовом трансферу се ради већ две године и очекује се да Барса победи жестоку конкуренцију манчестерских богаташа, Пари Сен Жермена, Јувентуса, Бајерна и осталих.

У везном реду су Бускетс и Ракитић су загазили у четврту деценију и њихове замене су већ спремне.Френки де Јонг из Ајакса ће наредног лета доћи да стасава и учи уз Бускетса, а да га после пар година и потпуно замени. Природна замена за Ракитића је Карлес Алења, момак из сопствене продукције којег пореде са Инијестом. Осим што му више дговара игра на десној, уместо на левој страни везног реда. Та лева позиција у трилингу везног реда је резервисана за Артура који је стигао летос и сјајно се уклопио. Бразилац игра толико фудбалски писмено и зрело као да је цео живот провео у Барсиној школи. А озбиљно се у перспективи рачуна и на 19-годишњег Рикија Пуига за којег је Ћави рекао да је највећи таленат који је Барса створила у последњих неколико година. Не треба заборавити ни на још једног талентованог везисту – ОриолаБускетса.

У нападачкој линији је Јовић пројектован као дугорочна замена за Луиса Суареза (32). Уругвајац још није „готов“. Штавише игра одлично ове сезоне, али биологија чини своје. Меси (31) је посебна прича. Феномен фудбала и природе. Он ће играти колико буде хтео, а чини се да ће још макар пет година терорисати ривале. Бразилац Малком је летос доведен као нека необавезна алтернатива, али није показао много и чини се да ће се тражити друго решење. Мада у последње време „даје знаке живота“... Усман Дембеле је тек ове сезоне почео да даје резултате и да испуњава очекивања која су наметнута када је купљен као замена за Нејмара. Он је пројектован као Барсина ударна игла у наредних десетак година ако га заобиђу проблеми са повредама.

Неизвесно је каква судбина чека Филипеа Кутиња (26) који је дошао као најскупљи у историји клуба, али никако да проигра у свом стилу. Тренутно је на клацкалици, мада са већим шансама да остане. Али је неизвесно и где га Барса види с обзиром да је ове сезоне имао скоро подједнаку минутажу на десном крилу, левом крилу и на левој страни везног реда. Још му се тражи идеална позиција...

Барселонин тим за наредну деценију већ има контуре, а битан делић те фасцинантне слагалице би требало да буде српски нападач Лука Јовић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар