Тендери за само једног понуђача

Набавка службених аутомобила за јавне институције у БиХ постала је веома уносан бизнис, поготово за оне компаније које редовно добијају тендере. Лоше законодавство омогућило је, стога, да у Босни и Херцеговини у већини случајева аутомобиле за функционере набављају исте компаније, које на већини тендера буду и једини понуђачи.

Република Српска 11.02.2019 | 19:38
Тендери за само једног понуђача
Током 2018. године, на чак 87 одсто свих тендера везаних за куповину службених возила у Босни и Херцеговини, пријавила се само по једна компанија.

Подаци Базе службених возила БиХ показују да су пет компанија, које су имале највеће приходе од тендера у 2018. години, на више од половине набавки, биле једини понуђачи.

На питање зашто нема конкуренције на скупим тендерима, представници највиших функција одговарају да никоме није забрањено да се пријави на било који тендер који је јаван.

Зашто се не пријављује више понуђача него, углавном, један, питање је на које се одговор крије у самом тендеру. Тако су веома честе набавке гдје институције наводе детаљне спецификације возила, које другим понуђачима практично дају до знања да неће проћи на конкретном тендеру, објашњавају у невладином сектору.

Из „Транспаренси Интернешнела“ наводе да су чести случајеви да тендерску документацију преузме неколико десетина понуђача, али да се, кад виде услове, на крају пријави само један.

У прошлој години завршени су тендери у којима је у Босни и Херцеговини купљено 926 возила, а за те сврхе потрошено је скоро 39 милиона марака. Тиме је настављена пракса да се тендерски услови за набавку службених аутомобила кроје по мјери фаворизованих понуђача.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СНСД+ДНС+Баја Патак

11.02.2019 20:28

Папцине свих земаља ујединимо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

12.02.2019 06:42

Сада је прави моменат да се угради проценат урбано урбано само урбано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанићије

12.02.2019 07:25

Рачуница је јасна: наручилац лимузина, у овом случају поједини функционери у институцијама, буду незаконито "награђени" од стране продавца одређеним процентом од уговорене продајне цијене тако да су обје стране на добитку. А укупни цех плаћају порески и други обавезнци.Лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ