Укидање такси или иду избори

- Поллитички аналитичар Фатон Мехмети очекује укидање наметнутих такси на робу из Србије и БиХ у наредних недељу дана.

Србија 30.01.2019 | 11:33
Укидање такси или иду избори
Према његовим речима, косовски премијер Рамуш Харадинај нашао се између "две ватре" - или укидаје такси или ће бити расписани избори.

Мехмети сматра да ће се Харадинај пре одлучити за укидање такси, него за изборе, јер не верује, каже, да би лидер Алијансе за будућност Косова могао више да се позициониа на тако високу функцију.

"Већ је јасно да Косово нема другог начина осим укидања те мере", рекао је Мехмети за приштинску Бота сот. 

Он сматра да је Харадинајев захтев за одржавање међународне конференције о косовском питању исправан, али тешко остварив, па ће влада бити присиљена да укине таксе. 

Ако, како каже, Харадинај буде наставио упорно да инсистира на задржавању такси, избори су готово извесни, посебно имајући у виду да укупну ситуацију на Косову додатно комликују и штрајкови у више делатности. 

"Између ова два решења мислим да је Харадинај извео рачуницу и да неће имати храбрости да иде на изборе, јер зна да више неће моћи да буде премијер", казао је Мехмети. 

Сматра и да инсистирањем на задржавању такси, Алијанса за будућност Косова и Харадинај ризикују излазак ДПК из власти, што би значило пад владе. "Зато мислим да ће влада у овој ситуацији у року од недељу дана укинути таксе, јер би излазак ДПК из владе био превелики ризик", оценио је Мехмети.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бј

30.01.2019 10:37

Таксе це се сигурно укинути, ал тада це бити веч склопљени уговори са другим увозницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.01.2019 10:54

Рамус је на рјец поздрав за такве људе.

Name

Или

30.01.2019 11:24

А ста саровиц казе.тај геније који је прпородио соколац,сарајво,рс,федерацију....

Name

Реалност

30.01.2019 11:42

Мислим, да је потпуно јасно, да влада у Приштини није поуздан партнер и управо због тога сами, без УС, не могу преживјети. Види се све више, да Косово није држава, а најмање независно. Независно није јер у потпуности зависи од финанција УС, Њемачке и Француске, које предводе ЕУ у том случају, а и од њихове контроле, тако да ће и таксе бити укинуте по том систему. Подписане обавезе из Бриселског споразума нису биле примењене од стране Пристине. И да не говоримо о "ћобанлуку" унутар приштинске политицне сцене, гдје се водје појединих функција, свађају на основу осигуравања појединих породицних кланова и послова, које воде. Тако да ти представници не могу бити за похвалу никоме. А сто се тице такси, оне нису прихватљиве и осим финансијске штете за Србију и Бих, највећу штету су направиле власти у Пристини саме себи.