Кључни детаљи убиства Аркана

До сада неоткривене информације

Србија 22.01.2019 | 07:23
Кључни детаљи убиства Аркана
Жељко Ражнатовић Аркан убијен је 15. јануара 2000. године у хотелу "Интерконтинентал" зато што се на том истом месту нешто раније тајно састао са Зораном Ђинђићем. На ово указују оперативна сазнања до којих је недуго након ликвидације дошла Државна безбедност, о чему је сачињена и службена белешка коју Српски телеграф објављује.

Оперативци ДБ до ових информација дошли су преко саговорника из опозиционих кругова блиских Ђинђићу, као и појединих људи из подземља са којима је Ражнатовић одржавао контакте. Према тим сазнањима, Аркан и Ђинђић су и раније одржавали везу (зна се да је командант СДГ буквално спасао лидера ДС када му је дојавио да се склони из земље током НАТО бомбардовања, иначе ће бити убијен). Ипак, последњи тајни састанак, који су одржали нешто пре Аркановог убиства, а за који је Слободан Милошевић сазнао, очигледно је био кључан да му се потпише смртна пресуда.



- Ражнатовић је требало да помогне Ђинђићу да придобије утицај у подземљу, као и да евентуално мобилизује одређене војне и полицијске структуре које би се супротставиле Милошевићу, јер му је било јасно да без те врсте помоћи нема преврата. С друге стране, Аркан се занимао за то докле се стигло са оптужбама против њега пред међународним судом у Хагу. Он се код Ђинђића распитивао и да ли би му, ако му помогне да дође на власт, могао обећати обуставу гоњења и да неће бити изручења - тврди саговорник Српског телеграфа који је те 2000. године био високопозициониран у ДБ.

РУШЕЊЕ РЕЖИМА

Додаје и да је овај тајни састанак, за који је Милошевић сазнао, био окидач и да је председник СРЈ тада схватио да га је Ражнатовић издао и да је спреман да промени страну.



Тврдим да се Аркан никада није одрекао Милошевића. Слободан Милошевић је увек могао да се ослони на њега јер су му дозвољавали да ради буквално шта хоће

- Ова сазнања имао је и део тадашње опозиције и они су разматрали да сазову конференцију за штампу и то јавно објаве - додаје наш саговорник.

Да Аркану јесте пресудило то што је окренуо леђа Милошевићу и почео да преговара са Ђинђићем, потврђује и Марко Ницовић, бивши начелник београдске полиције.

- Аркан је већ у септембра-октобру 1999. почео да кокетира са структурама из Хага, док се опозиција организовала преко ДОС да руши Милошевићев режим. Пошто је Аркан био вешт, гледао је како то да искористи. Он је имао велику моћ са својом Српском добровољачком гардом, као и велики утицај у полицији и Државној безбедности. Самим тим, чим је почео да разговара са Ђинђићем и страним службама, донета је одлука да буде ликвидиран - изричит је Ницовић.

Михајло Миле Улемек, некадашњи пуковник Српске добровољачке гарде, не сумња да је Аркана убила породица Милошевић и српска полиција.



Аркан спасао Ђинђића 1999. године

Само три дана након убиства Аркана, 15. јануара 2000. године, британски лист Дејли телеграф објавио је делове интервјуа који је Ђинђић дао за Њујорк тајмс, а у коме наводи да је управо Аркан био тај који га је саветовао да за време НАТО бомбардовања оде у Црну Гору како би избегао могући атентат.




И не само то, већ га је управо Аркан пребацио у Црну Гору у време НАТО агресије. Како се тврди у тексту, после онога што се десило Славку Ћурувији дошло се до података да је припреман читав списак за одстрел, сазнаје Српски телеграф.

- Аркан је њима сметао и то највише због Марка Милошевића и Мире Марковић. Ипак, лично не верујем да је Аркан био у договору са Ђинђићем јер сматрам да не би никада издао Милошевића иако није много веровао политичарима генерално, па чак ни Горану Хаџићу, с којим је био добар - каже Улемек.

ХТЕО ДА СВЕДОЧИ

Лидер радикала Војислав Шешељ каже да је Аркан шуровао са Хагом, што му је дошло главе:

- У тренутку када је Аркан убијен мислио сам да су га убили Милошевићеви противници јер сам веровао да ће се до краја борити против његовог свргавања с власти. Но, током боравка у Схевенингену дошао сам до података да је Аркан увелико био у преговорима са хашким тужилаштвом да буде сведок против других оптужених, а да заузврат њему буде опроштено. Све сам убеђенији да су га убили они који нису хтели да се појави као сведок пред хашким трибуналом.

(Ало.рс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

аналитицар

22.01.2019 08:49

Имали иједан високо позиционирани политицар у Србији,а да није повезан са криминалним структурама и прије и сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.01.2019 09:00

А има ли у Италији, у Америци? близу је Сицилија...

Name

Мелбоурн

22.01.2019 09:29

Аркан је био гњида као цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста Бозе мој

22.01.2019 11:39

Вјерујем да си га добро познавао, па да тако несто мозес реци... ја мислим да нама хвали таквих "гњида"... цовјек је имо петљу какву вецина не мозе ни замислити.

Name

Кип

22.01.2019 19:30

@ сваста...А теби ХВАЛИ осим образовања и која даска у глави. Дивис се убици.

Name

СДГ

22.01.2019 11:38

Жао ми је свих српских војсковођа што је власт побила или учествовале у њиховим ликвидацијама .

ОДГОВОРИТЕ