АБА: Цедевита се самоуништила у Подгорици!

Победа Будућности после великог преокрета! Кошаркаши Будућности победили су Цедевиту са 80:78 у 16. колу АБА лиге.  Будућност зауставила Цедевиту! Загрепчани водили практично целу утакмицу, а "плави" у финишу направили преокрет серијом 12:0. Цедевита задржала предност у међусобном скору. . .  

Кошарка 21.01.2019 | 20:40
АБА: Цедевита се самоуништила у Подгорици!
Трилер у Подгорици и серија Будућности 12:0 за преокрет против Цедевите, Партизан пао на место број четири! Мада црно-бели имају и дуел против Будућности у Пиониру.

Велика драма виђена је у дворани "Морача", а на крају је екипа Јасмина Репеше успела да забележи тријумф пре свега због лоших одлука играча из Загреба.

Цедевита је имала великих +8 на четири минута до краја, међутим у наредна три минута одиграли су катастрофално и Будућност је предвођена Норисом Колом и Котијем Кларком успела да преокрене.

Клуб из Загреба имао је напад за победу, али је Цедевита веома лоше извела последњи напад и Кол је блокирао Пулена.

Најефикаснији у победничком саставу био је Ерл Кларк са 17 поена, Кол је убацио 14, Џексон 11, док су по десет постигли Битадзе и Коти Кларк.

У пораженом саставу Дејкоб Пулен је постигао 25, док је Џастин Кобс меч завршио са 18.

Обе екипе имају скор од 11 победа и пет пораза, с тим што клуб из Загреба има бољи међусобни скор.

Жута минута? Не, била је то црна рупа Цедевите! Загрепчани су на гостовању код Будућности имали великих осам поена предности четири минута пре краја меча, али до краја меча су само још два пута погодили са пенала и актуелни шампион Јадрана је на крилима Котија Кларка преокренуо на 80:78 за победу којом је престигао Партизан и црно-беле оставио на четвртом месту на табели АБА лиге што по тренутном стању значи и окршај са вечитим ривалом Црвеном звездом већ у полуфиналну.

О томе нешто касније, да прво резимирамо невероватно узбудљив меч у Морачи у којој ниједна екипа није имала осетнију предност пошто је на обе стране било играча расположених да повуку своје тимове у тренуцима када није ишло. И таман кад се учинило да ће Цедевита до бодова, пробудио се Коти Кларк, док су Хрвати просто изгубили компас и са неколико ужасних решења у нападу дозволии ривалу да се врати из мртвих.

И не само у нападу. Довољно је рећи да је два минута и две секунде пре краја меча Кларк промашио два бацања при заостатку 72:76, али су гостим потом заборавили да треба да граде кош, па су Подгоричани са четири офанзивна скока дошли до нове шансе са пенала. Гога Битадзе је био сигурнији и смањио на 74:76, да би потом Кларк тројком преокренуо на 77:76, а Цедевита...

Цедевита је почела да силује лопту у нападу. Без плана у игри, на силу су се пробијали и Пулен и Елџин Кук... Боље рећи забијали су се у тела противничких играча. Норис Кол сада погађа за три поена и ту је суштински био крај с обзиром да је организација Цедевитиних напада једноставно нестала у одсудним тренуцима, па је тако и продор у првих 35 минута неухватљивог Џејкоба Пулена за продужетак био више очајнички покушај но последица какве смишљене акције.

Пулен је меч завршио са 25 поена, али је правог сарадника имао само у Џастину Кобсу, стрелцу 18 кошева уз шест асистенција. Едо Мурић је стао на коти 10, док су Подгоричани правилније расподелили поене, па их је петорица имало двоцифрен учинак у поенима. Најефикаснији је био Ерл Кларк са 17 уз девет скокова,Норис Кол је добацио до 14, Едвин Џексон 11, а Коти Кларк и Гога Битадзе су се зауставили на 10. Битадзе је имао и 10 скокова.

Узалуд вођство од 76:68 четири минута пре краја, серијом од 12:0 Будућност је преокренула ситуацију у своју корист, па сада може са правом да се нада да ће већ у полуфиналу избећи Црвену звезду. Додуше, тек треба да у Београду брани четири поена предности из првог дуела са црно-белима. Али и Партизан очекују тешки изазови, рецимо баш гостовање код Црвене звезде. Наравно, сада Партизан теоретски може да појури и друго место, али чини се да би то изискивало превише киксева и Будућности и Цедевите.



Борба за друго место у последњих шест кола биће жестока!

Будућност је у последњем мечу 16. кола савладала Цедевиту резултатом 80:78 (19:20, 21:22, 20:19, 20:17) и тако се изједначила на табели са ривалом из Загреба.

Оба тима имају скор 11-5 (Цедевита и бољу кош-разлику у међусобним сусретима), а шансу да обезбеди предност домаћег терена у полуфиналу плеј-офа сада види и Партизан (10-6).

"Плави" су у дерби ушли осокољени тријумфом над прваком Европе, Реал Мадридом, али ни гостима није мањкало самопоуздања, након девет узастопних победа у регионалном такмичењу.

Водила је Цедевита са осам поена разлике у 36. минуту (68:76), али онда све до 40. минута није могла ни до поена, ни до дефанзивног скока. Тиме је омогућила Подгоричанима да изнова и изнова атакују на кош, а они су упркос великој тензији искористили домаћи терен и помоћ публике да пробију "зид".

Преокрет су тројкама донели Коти Кларк (77:76) и Норис Кол (80:76), након чега су се гости нашли у врло тешкој позицији.

Они су преко Џастина Кобса смањили на 80:78, после два промашаја Кола имали су и напад за продужетак или победу, али су се спетљали и остали са последњом шансом у виду убацивања лопте са стране три секунде пре краја. Џејкоб Пулен пробао је да поентира испод коша, али га је блокирао Норис Кол и донео велику радост публици у "Морачи".

Иначе, Будућност је боље почела, рано је стекла солидну предност (15:7), али је Цедевита све мањкавости у својој игри успешно "покривала" прецизним шутом за три поена.

У првој четвртини су Загрепчани шутирали тројке 4/4, у другој 4/8, а предњачио је наравно Пулен, са четири поготка из пет покушаја.

Ни Будућност није била лоша у том елементу (5/9), али то јој није било довољно да оде на полувреме са позитивним резултатом. У наставку су гости заиграли још сигурније, повећали на 48:55 и 51:57 и деловало је да могу до 10. тријумфа заредом у АБА лиги.

Можда их је пореметио и прекид од 10-15 минута, када је Колу при резултату 68:72 досуђена техничка због протеста. На то је из публике на паркет долетела течност, коју су редари дуго брисали...

БУДУЋНОСТ: Џексон 11 (4ск, 4ас), Кол 14 (3ск, 3ас), Су. Шеховић 2, Е. Кларк 17 (9ск), Баровић 5 (3ск, 2блк), К. Кларк 10 (8ск, 2ас), Се. Шеховић, Гордић (3ас), Битадзе 10 (10ск, 2ас), Поповић, Бел 8, Николић 3.

ЦЕДЕВИТА: Пулен 25 (тројке 5/7), Кобс 18 (6ас), Крушлин, Катић 5, Бајо 1, Стипановић 6 (8ск, 2ас), Бошњак, Кук 8 (4ск, 3укр), Рамљак 5 (5ск), Мустапић, Мурић 10 (4ск).

РЕЗУЛТАТИ 16. КОЛА:

Будућност - Цедевита 80:78

одиграно у недељу:

Цибона - Олимпија 87:70

одиграно у суботу:

Задар - Партизан 92:97 (82:82)
Црвена звезда - ФМП 79:62
Мега - Морнар 82:80

одиграно у петак:

Крка - Игокеа 69:71

ТАБЕЛА: Звезда 16-0, Цедевита 11-5, Будућност 11-5, Партизан 10-6, Мега 9-7, Цибона 7-9, Морнар 6-10, ФМП 6-10, Игокеа 6-10, Олимпија 5-11, Задар 5-11, Крка 4-12.

ПАРОВИ 17. КОЛА: Цедевита - Звезда, Партизан - Мега, ФМП - Игокеа (26. јануара), Задар - Крка (27. јануара), Морнар - Цибона, Олимпија - Будућност (28. јануара).

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар