Посланици примају неколико плата

Док десетине хиљада грађана у Републици Српској не могу да нађу било какав посао, поједини функционери из државне касе примају и по неколико плата.  Најбољи примјер су народни посланици, који, поред посланичке плате, без икаквих проблема примају и плате као директори јавних институција и предузећа, и то - све по закону.

Република Српска 19.01.2019 | 20:08
Посланици примају неколико плата
У држави са огромним бројем незапослених, поједини функционери истовремено имају и по три државна посла. Према процјенама, када би се само три народна посланика задовољила платом од 2.500 КМ и повукла са мјеста директора, професора или љекара, отворило би се барем пет нових радних мјеста. Ако би то урадили сви функционери, према процјенама, могло би се запослити око пет хиљада људи. О томе, међутим, упозоравају из цивилног сектора, од званичника готово нико не размишља.

Из Партије демократског прогреса су раније, кроз амандмане, тражили да се законски одреди да један човјек може имати једно примање из буџета. Међутим, скупштинска већина је одбила тај приједлог, уз образложење да се некоме не може забранити да ради на више мјеста.

То је, каже Јелена Тривић, посланик ПДП-а у НС Републике Српске, могуће провести кроз израђивање регистра свих који примају плате из јавног буџета. Најављује да ће ПДП
инсистирати да се ово системски ријеши кроз измјене закона, без обзира на то што и поједини опозициони посланици примају вишеструке накнаде из буџета, а међу њима је и сама Тривићева, која је народни посланик и професор на бањалучком Економском факултету.

Овакво стање је илустрација свих апсурда нашег друштва, сматрају политиколози.

Прописима је, практично, озакоњено раслојавање на привилеговане и грађане којима су привилегије функционера недоступне.

Све указује на то да се у нашем друштву политика сматра за веома уносан посао, па многи постају функционери само из материјалних разлога. Посебна је прича што је у сфери озакоњене неправде нејасно и како неки функционери стижу да професионално обављају и по три посла. 

Међутим, за сваки од њих мјесечна зарада уредно стиже на рачун из јавног буџета.



БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Милан

19.01.2019 19:13

Ја молим за тај дан кад пензије немогну исплатити јер они су гласали за ове и оне који раде у дрзавним институцијама ,молим се за тај дан кад небуду добивали паре да им се врати правда а тада це ја мислим један еуро бити 5марк- реално па сви који сте дигли кредите врацат цете дупло тродупло

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.01.2019 20:07

Пензионери, вјерни гласаци великог вође ...јединог цувара и браниоца Српске...Они и они крезуби сатораси за мизерију коју им вођа обеца, униставају младост и будуцност. Само бјезати из ове пропасти.....

Name

Опт

19.01.2019 20:19

Може им се народ ћути и бира их вазда једни те исти

Name

за МИЛАНА

19.01.2019 20:49

Ја, пензионер, нисам СНСДов гласац,нити цу када бити, тако да ова твоја клетва не треба ици на све пензионере.Ја и многи други пензионери сам своју пензију крваво зарадио а не од некога добио.Дио мојих примања је годинама уплациван тамо одакле ја сада примам ову неотудјиву цркавицу да би могао како тако зивотарити до смрти.Нисам никада ни од кога у зивоту ниста добио, па затоо нисам никоме ниста ни дузан, а накмање нисам КРИВАЦ за ово данасње зло у насој дрзави. Поздрав.

Name

Ре за Милана

19.01.2019 21:13

Они заборављају да ће и они остарити и да ће и њих неко блатити како то сада раде нашим пензионерима ни кривим ни дужним. Живи били па видјели.

Name

Робин худ

20.01.2019 07:17

Тако је Милан, а бас ови сто се јављају су нај вјернији Додицкови гласаци, такви се хватају за вратове са комсијама ,пријатељима па цак и укуцанима који се усуде несто реци против "цувара Републике Српске" који им даје пемзије :иректно из свог дзепа" хахаха. Скапајте проклетници од тих 200-300 км када униставате будуцност својим потомцима.

Name

Ви Незнате

19.01.2019 19:37

Па они то раде за добробит народа, није све у парама, има несто и у новцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

19.01.2019 19:54

Совиљ љигавац из опанака је народни посланик и директор најлошије болнице у РС.Тотални дибидус и аналфабета сачувај Боже!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Приједор

19.01.2019 20:52

Приједорска болница је катастрофа од материјалних до људских ресурса. За то је крив менадзмент са Совиљем на целу, који суверено унистава болницу заједно са својим докторима, поготово на 5 спрату, који се води као Схопинг малл , све један доктор има својих пар соба које се воде као трговацке радње. Сад су и приуцене сестре које су некад биле фризерке и конобарице олакомиле и оне тразе новце да би ето мало припазиле болеснике. Морал и етика доктора на најнизем нивоу. Недају прицати са собом, галаме на пацијенте, њихове породице. Мало утисају кад добију еуре. Па опет тако у круг. Совиљу одреци се плате. Неспособан си за управљање болницом. Која је у рату била у бољем стању. Мене само цуди да нико јос није добио батине у болници.

Name

еом

19.01.2019 20:59

Велика је конкуренција по питању најлосије болнице РС, страсна конкуренција. Доказ насе пропасти.

Name

Дд

19.01.2019 21:33

У Приједору је неадекватним и нестручним лијечењем умроло на хиљаде особа. Доктори тзв. ,,раде“ по локалним приватним амбулантама, домовима за старе где се само појаве и тако настају грешке са смртним исходом. Као такви они још као и у осталим градовима стичу репутацију те су и у политици актуелни. Заправо нису нигдје. Све док неком од родбине не пукне филим због тога.

Name

Цобра

19.01.2019 21:39

У Приједору је јавашлук озакоњен. Овде се чак сматра и непристојно указивати на то, бива човјек жигосан као чудан и као мијеша се у туђи живот. Овде би само она Титина удба ред могла направити.

Name

Совиљ

19.01.2019 22:32

Приједорска болница је прави хорор,љекари су бахати и безобразни неце да придју ако не добију паре.,људи умиру по ходницома,узас један на ста је спало

Name

Бл

19.01.2019 22:36

Најлосија болница је у БЛ Паприковац ,ту има висе особлха у бјелим мантилима него пацијената,пацијенти сатима цекају по ходницима док особље у бјелим мантилима хода горе доле носа кафе и буреке ,љекари по канцеларијама испијају кафе и цитају новине док болесници цаме и цекају на прегледе по ходницима,најгоре је сто ту има болесне дјеце која са родитељима цекају по ходницима,молити бога да се не разболите и зависите од здравства РС теско оном ко њима се буде молио

Name

Јаффа

20.01.2019 07:13

Приједорска “елита” је дно дна...

Name

Судопер није опран!

20.01.2019 08:59

Ниста то цудно није. С једне стране неимастина, а са друге норме и кодекси папака који се мнозе на јавној сцени као бактерије у судоперу.

Name

Ре

21.01.2019 14:05

Е лазете. Ја радим у болници и знам. Нити једна преквалификација није примљена у болницу. А ви сте сви родјени на царсијском асфалту, па глумите велеградјане. Сто нисте исли у сколу па конкурисали за директоре!

Name

боки

19.01.2019 20:41

А нас велики предсједник,самозвани Баја испрси се и галами НЕЦЕ НИКО ПОНИЗАВАТИ СРБЕ!! и пркоси оном заставом и другим бесмислицама...а он ,наиме његови дупелисци,гласају за такве пљацкаске законе!! Ма ФУУЈ,гадови проклети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

идоли

19.01.2019 21:03

А откад је стигао у Сарајево, не престаје се брукати и понизавати. Ста год је покусао, доцекан на волеј, мали мис лактаски.

Name

Тотал Дамаге

20.01.2019 07:01

Бурлетова каса просупљила, фрка тек долази..

Name

ре боки

20.01.2019 08:57

Какав народ таква му и власт

Name

Ре ре боки

20.01.2019 20:57

А, каква власт таква и маст .

Name

ПОДРСКА

19.01.2019 21:10

Постовање за Јелену Тривиц, за став ПДП да се изменама и допунама закона уреди ово питање, да се не злоупотребљава поверење градјана на изборима ради стицања лицне користи од стране изабраних представника којима су градјани указали поверење да врсе власт. Злоупотреба тог поверења отвара могувност опозицији да искористи снагу градјана - гласаца да кроз прукупљене потписе...добије подрску за своју иницијативу. На такву подрску не би нико требао нити смио да се оглуси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

20.01.2019 04:55

Браво ПОДРШКА. Прикуплање потписа би могао бити притисак на Скупштину и Владу да се примање накнаде по више основа укине. Поред посланика много веће накнаде примају појединци који су директори и други функционери у јавним установама и предузећима.

Name

Ех

20.01.2019 08:17

И онда се питамо откуд Срецко Сојиц у политици, мислим у парламенту. Њему је само битно да продје "целзијус" да добија паре а да не даје ниста никоме. За које-какве Цирке се он не брине.

ОДГОВОРИТЕ