Азијски куп: Историјски дан за Киргистан!

Прво, па осмина финала! Селекција државе бившег СССР-а на прагу великог резултата на Купу Азије.  Голчина Кванг Хаија дала наду Златним змајевима! Вијетнамци се надају пласману у осмину финала.

Фудбал 16.01.2019 | 19:40
Азијски куп: Историјски дан за Киргистан!
Историјски дан за фудбал у Киргистану. Селекција некадашње чланице СССР-а надомак је пласмана у осмину финала Купа Азије и то на премијерном учешћу на највећој смотри најбољих фудбалера овог континента.

Киргистанци још увек нису теоретски у другој фази, али су тренутно друга најбоља трећепласирана селекција и фактички су једном ногом већ у нокаут фази.

Зато треба споменик да дигну Виталију Луксу. Нападач немачког четвртолигаша Улма постигао је данас хет-трик у тријумфу над Филипинима од 3:1, који је омогућио Киргистану да се докопа вредне победе. У чудној атмосфери, пред око 4.000 гледалаца на омаленом стадиону у Дубаију, Лукс је погодио мрежу ривала у 24, 51. и 77. минуту и постао први играч у историји тамошњег фудбала који је дао три гола на једном мечу за национални тим.

Почасни погодак за Филипине, уједно и први на шампионату, дао је дефанзивац Стефан Шрок, који је такође велики део каријере провео у Немачкој. Овом победом Киргистан је окончао такмичење у групи Ц на трећем месту, иза Кине и Јужне Кореје.

Као лидер из ове групе даље иде Јужна Кореја која је без проблема поразила Кину са 2:0 и уписала и трећу победу без примљеног гола.

Иако се ас Тотенхема Хјон Мин Сон вратио у национални тим и забележио први наступ на Азијском купу, није успео да се упише у стрелце, већ су голове за екипу Паола Бента дали Хванг Еи Јо у 14. и Ким Мин Јае у 51. минуту.

Сигуран тријумф Јужне Кореје остаће упамћен и по занимљивом детаљу да су се од 11 играча на терену нашла петорица Кимова и тројица Хванга. 

АЗИЈСКИ КУП - 3. КОЛО

Уторак

ГРУПА Ц

Киргистан - Филипини 3:1 (1:0)
/Лукс 24, 51, 77 - Шрок 80/

Јужна Кореја - Кина 2:0 (1:0)
/Еи Јо 14, Мин Јае 51/

Голчина Кванг Хаија дала наду Златним змајевима! Вијетнамци се надају пласману у осмину финала.

Селекција Вијетнама продужила је себи наду да ће се домоћи друге фазе на Купу Азије после победе од 2:0 над Јеменом у последњем колу у групи Д.

Ирак и Иран који су ремизирали без голова у истом термину прошли су даље директно као две првопласиране селекције, док Златни змајеви морају да сачекају исходе у осталим групама и виде да ли ће се наћи међу четири најбоље трећепласиране екипе.

Кванг Хаи је прелепим шутем из слободног ударца у 38. минуту омогућио Вијтенаму важна три бода, које је у другом полувремену са беле тачке потврдио Ке Нгок Хаи.

Тиме је Вијетнам послао Јемен кући с надом да неће морати и он сутра увече да напусти Уједињене Арапске Емирате.

АЗИЈСКИ КУП - 3. КОЛО

Уторак

ГРУПА Д

Иран - Ирак 0:0

Вијетнам - Јемен 2:0 (1:0)
/Кванг Хаи 38, Ке Нгок Хаи 64. пенал/

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар