Видео: Јапан опет без јокозуне!

Пензионисао се Кисеносато! Велики шампион, Кисеносато, једини јапански сумо рвач највишег ранга, пензионисао се после три узастопна пораза на великом новогодишњем туниру.

Остали спортови 21.01.2019 | 12:30
Видео: Јапан опет без јокозуне!
Кисеносато је у марту 2017. постао први Јапанац после 19 година који је добио промоцију у највиши ранг сумо рвања.

Када је добио ранг јокозуне, победио је на сумо шампионату, што му је био други узастопни тријумф.

"Веома ми је жао што нисам био у стању да испуним свачија очекивања као јокозуна. Али, не жалим ниједан део своје каријере", изјавио је 32-годишњи Кисеносато, коме је био потребан јак старт да би спасао каријеру, али није успео да победи у прва три дана. 

Повреде су га спречиле да комплетира рекордних осам узастопних великих сумо турнира и није успео да испуни високе стандарде који се захтевају од великог шампиона. 

"Од како сам се опоравио од повреде, био сам сигуран да се побољшавам. Рвао сам се са свим што сам имао. Али, по први пут, осетио сам да нисам у стању да наставим", казао је Кисеносато.



Кисеносато је професионални сумо деби имао у марту 2002. године, а 2004. је дошао у највиши ранг тог спорта. 

Рвачи рођени у иностаранству доминирали су у последњој деценији, предвођени Асашорјуом и Хакухом из Монголије, који су освајали већину турнира. 

Недостатак јапанских рвача био је разлог за забринутост међу сумо званичницима и поједини су указивали да је Кисеносато прерано промовисан како би та земља имала јокозуну. 

Поред недостатка јапанских рвача на врху, овај спорт је последњих година био потресен низом скандала, укључујући и малтретирање млађих, као и оних који се кладе на бејзбол утакмице. 

Сумо асоцијација Јапана је прошле године била на удару јавности када је наредила женама да напусте ринг након што су ушле да покушају да оживе судију који је колабирао током меча у Кјоту. 

Дохјо, како се назива сумо ринг, сматра се светим местом и дозвољен је само мушкарцима, док је женама забрањено да улазе јер се сматрају "нечистим за ритуал".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар