ЕК: Није битна само побједа, већ и разлика!

Звезда опет у Шпанији – Валенсија изазов за бољу игру! Кошаркаши Црвене звезде гостују Валенсији у трећем колу Топ 16 фазе Еврокупа. Шпански тим има две победе, а Звезда половичан учинак у Групи Г.  Валенсија још није изгубила европски меч на свом терену, а у свим такмичењима не зна за пораз од средине октобра. Црвена звезда је пред великим изазовом, где ће многи детаљи бити важни.

Кошарка 16.01.2019 | 18:30
ЕК: Није битна само побједа, већ и разлика!
Тренер Црвене звезде Милан Томић каже да бројне повреде кошаркаша не могу да буду оправдање пред важно гостовање у Шпанији, друго у низу.

На листи повеђених су капитен Бранко Лазић, као и пре неколико дана Филип Човић и Марко Кешељ, док су неизвесни Маик Цирбес и Били Берон који излазе из повреда.

"Имали смо против Игокее ситуацију да је Човић повредио колено, није ништа страшно, али ћемо тек вечерас на тренингу видети да ли ће моћи да тренира. Кешељ има проблем са леђима и сигурно неће путовати. За Бранка је познато, а Цирбес и Берон су боље. Нисмо имали од почетка сезоне овакве проблеме, а сада одједном четири или пет играча. Нисам за правдање јер је мој посао да и када имамо проблеме са повредама нађем решење'', рекао је Томић за клупски сајт. 

За Валенсију каже да има екипу састављену од кошаркаша са дугим стажом у Евролиги. 

"Имају искуство и знају како да играју утакмице у Топ 16 фази. То је изазов за нас да одиграмо боље него што смо одиграли у Малаги. Успех на утакмици у Валенсији је концентрација 40 минута јер не смемо да имамо падова ни у одбрани ни у нападу", поручио је Томић и издвојио Дубљевића и Томаса из Валенсије. 

Крилни кошаркаш Стратос Перпероглу очекује тешку утакмицу у, како је нагласио, бучној атмосфери. 

"Валенсија је веома добар тим са дубином у ростеру, морамо да останемо фокусирани током свих 40 минута. Имају одлично попуњен рекет, такође играју много у контранападу и зато морамо да останемо концентрисани. Фаворити су, али борићемо се и покушати да победимо. Научили смо да ако се боримо и показујемо карактер да можемо да победимо било кога"’’, рекао је Грк. 

Услед повреда Лазића и Кешеља капитенску улогу у Валенсији имаће Огњен Добрић, који је поручио да му је то додатни мотив. 

"Валенсија је фаворит у групи, а у Топ16 фази је свака утакмица веома тешка. Клубови су ту са разлогом и сигурно ће сви дати све од себе да прођу даље. Не бих отписао ни Лимож, али шпански клубови се истичу. Сваки поен је битан, све је битно у групи и не смемо да "промашимо" ниједну утакмицу", рекао је Добрић и додао да су у Малаги извучене поуке и да се неће понављати такве грешке. 

Први круг утакмица у ТОП 16 фази кошаркаши Црвене звезде завршиће са најтежим гостовањем у групи, можда и целом Еврокупу. Експедиција српског шампиона изаћи ће на паркет дворане Фуенте де Сан Луис и одмериће снаге са Валенсијом (ТВ Спортклуб, 20.45), у утакмици где ће осим тријумфа бити важна и коначна разлика. Ма ко узео два бода...

Утакмица против троструког освајача Еврокупа и вероватно првог фаворита за нови шампионски пехар долази у незгодном тренутку. Милан Томић је пред одлазак на сунчани исток Шпаније имао проблем да састави екипу због великих проблема са повредама. Добре вести донели су Били Берон (колено), Мајк Цирбес (леђа) и Филип Човић (колено), који су се нашли на чартер лету упркос проблемима са повредама. Исто није могло да се каже за Марка Кешеља, кога је повреда леђа избацила из строја, док ће без капитена Бранка Лазића екипа морати да се снађе бар још две седмице. 

“Нисмо имали оваквих проблема од почетка сезоне, нисмо били у овој ситуацији, што је добра ствар за нас, али лоша у овом тренутку. Било је ситних повреда, сада су четворица или петорица повређени. Неки тренери то користе као изговор, ја нећу. Мој посао је да нађем право решење када се сусретнем с оваквим стварима“, поручује Милан Томић.

И поред јаког оптимизма, остаје питање колико ће Берон, Цирбес и Човић моћи да пруже против тако јаког такмаца, где су бројни фактори укључени и важни. Екипа је успела да се снађе без одличног шутера и центра немачке репрезентације, премостила је и ранији период када је заменик Џоа Регланда био одсутан, али евентуални изостанак или умањена минутажа тројице играча значајно би променио слику екипе. Мохамед Фаје се такође вратио у тим после дуже паузе, али се у Лакташима видело да му је потребно време да ухвати ритам. 

А, време сада није на страни црвено-белих, поготово јер је на другој страни један од најјачих састава у Еврокупу. Валенсија још није изгубила европски меч на свом терену, а у свим такмичењима не зна за пораз од средине октобра. У тих десет узастопних победа Слепи мишеви су четири пута успели да сведу противнике на мање од 67 поена, односно још четири пута на испод 76 примљених кошева. Што се нападачког дела тиче, само су једном у том подужем низу били на испод 80, а тек још једном нису били на изнад 85 поена. У загревању пред вечерашњи дуел Валенсија је као од шале разбила евролигаша Гран Канарију са 83:67. 

То довољно говори о томе колико је Валенсија заправо моћна када изађе на терен кошаркашког здања Фуенте де Сан Луис и какве амбиције има за наставак такмичења, финиш сезоне и предстојеће борбе за трофеје.

Ипак, не треба заборавити да Црвена звезда има шта да каже на све то и да у Валенсију стиже као најозбиљнији такмац, спреман да се озбиљно потуче за победу. Односно, као неко ко је добио оба претходна гостовања на истом месту и то у евролигашким околностима. Подсетимо, Црвена звезда је и поред лошег дана у Малаги прошле седмице, те исподпросечних игара Регланда, Берона, Симанићаи Цирбеса била на лопту од продужетка и две од брејка. Тада је у фокусу био прекаљени Стратос Перпероглу, баш као што ће случај бити и вечерас. 

Највећи проблем за црвено-беле биће капитен, најбољи играч Валенсије и најефикаснији стрелац Еврокупа Бојан Дубљевић. Црногорски репрезентативац можда је и најкомплетнији центар у такмичењу, а додатну снагу представљају добар дриблинг, окретност, антиципација, а изнад свега способност да потпуно рашири противничке одбране квалитетном праћком којом неретко решава утакмице. Тренутно је трећи тројкаш екипе са 15 успешних хитаца из тек 31 покушаја. Видећемо да ли ће Милан Томић на њему користити искључиво Цирбеса, Оџа и Ристића, или ће се посла прихватити можда и Мохамед Фаје и Бориша Симанић, као играчи који могу да бране ситуације на високим позицијама. 

Дубљевић је Валенсијина снага већ седам година и није одлазио из клуба упркос богатим понудама које је добијао. Икона је овог тима и неко у кога саиграчи много верују. Његова офанзивна палета је шаренолика и може да реши ситуације како пожели. Довољно је снажан, покретан и искусан да се снађе и против најчвршћих центара, а опет и агилан, брз и сигуран да погоди са дистанце и чак надрибла лопту до коша и снажно закуца. Његова замена је Мајк Тоби, коме је примарно да ради у рекету, али такође зна да се извуче изван линије 6,75 метара. 

Осим Дубљевића и Тобија тренер Хауме Понсарнау располаже са озбиљним саставом евролигашког квалитета. У то се уверио и Партизан у првој фази Еврокупа. Прекаљени Сем ван Росом као плеј одличног прегледа игре и стабилног шута са свих позиција, Вил Томас са великим искуством у оба европска клупска такмичења и први је стрелац екипе, његов млађи колега Мет Томас је у Валенсију дошао са етикетом чистог скорера, а онда је ту и стари лисци попут Арона Дорнекампа или Рафа Мартинез, којима не треба много да буду озбиљна претња из другог плана. Додуше, некадашњи шпански репрезентативац све ређе добија шансу. Ту су и нови члан Црвене фурије Алберто Абалде, те некада велика нада националног тима Гиљем Вивес, као и повремени репрезентативац Француске Антоан Дио. Фернандо Сан Еметерио је још повређен, као и Серђи Гарсија.

Дакле, ростер накрцан квалитетом, искуством и жељом да се домогне још једног европског трофеја. Црвена звезда ће морати да пази на коначну разлику, јер у другом делу Валенсија и Уникаха, као главни противници за четвртфинале, долазе у Београд. Из Партизановог искуства са Слепим мишевима може да извуче доста тога. Ако буде боља на офанзивом скоку, умањила противников утицај са дистанце и натерала га на већи број изгубљених лопти, биће много лакше. Уосталом, онако лош шутерски дан готово целе стартне петорке као против Уникахе тешко да може да се понови...

Утакмица Валенсија – Црвена звезда игра се у среду од 20.45.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар