Блам америчких војних савезника

С овим знањем крећемо у нови процес који ће бити најбољи, најавио је јутрос министар обране и потпредсједник владе Хрватске Дамир Крстичевић пред сједницу владе на којој је поништен тандер за набавку борбених авиона који се претворио у тотални дебакл након што је САД забранио Израелу да ескадрилу надограђених борбених авиона Ф-16 Барак прода Хрватској.

Регион 14.01.2019 | 15:20
Блам америчких  војних савезника
И док се Крстичевић припрема на нови покушај набавке авиона те не размишља о оставци, европски медији су се расписали о његовом неуспјешном покушају куповине авиона од Израела.

Швајицарски лист Неуе Зüрцхер Зеитунг (НЗЗ) пише да је Хрватска одустала од куповине авиона од Израела јер Израелци нису могли гарантовати да ће авионе испоручити у стању какво је договорено, што је блокирао САД. Лист наводи да је Хрватска авионе планирала платити 500 милиона долара односно 440 милиона евра, а цијена је оправдана тиме што је Израел осавременио те авионе.

Аустријски лист Дие Прессе констатује да су САД ''торпедовале продају израелских борбених авиона Хрватској'' те детаљније анализира цијелу ситуацију за коју каже да је нарушила односе Израела и Хрватске.

Дие Прессе истиче да су САД унапријед упозоравеле Хрватску да неће одобрити Израелу продају надограђених авиона те да је пропала највећа набавка војних авиона коју је Хрватска покушала извести још од проглашења независности од Југославије почетком деведесетих година прошлог вијека.

''Цијели је случај испао веома неугодан за Израел, блиског савезника САД-а'', пише Дие Прессе и констатује да су се ''амерички савезници избламирали''. Хрватска је протеклих мјесеци неколико пута позвала Израел да ријеши проблем с САД-ом, а наводно је Израел током договора с Хрватском у марту прошле године обећао да ће то учинити.

На крају није успио, док се хрватски министар обране Крстичевић оправдава да ''за Хрватску није настала никаква финансијска штета'' те најављује да креће у нови покушај набавке авиона.

Аустријски лист наводи да је хрватски мотив за набавку борбених авиона ''мала регионална трка у наоружању са Србијом''.

Аустријска јавна телевизија ОРФ се пак позива на извјештаје агенција и констатује да ''неће доћи до хрватске куповине борбених авиона од Израела'' те да Хрватској остаје неколико МиГ-ова произведених ''још у совјетским временима''.

(индеx.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар