Божић ће се 8. јануара славити?

Наши унуци славиће Божић 8. јануара од 2100. године, који православна хришћанска заједница слави по јулијанском календару, а и своје крсне славе, такође, дан касније, као и Српску нову годину.

Србија 11.01.2019 | 21:09
Божић ће се 8. јануара славити?
Тако ће бити уколико Српска православна црква (СПЦ) до тада не промени календар, односно остане при ставу да време рачуна по јулијанском. Разлог за такво "померање" годишњих празника, који се обележавају по том календару, је, једноставно речено, његова "несавршеност", која ће се показати у читавом једном дану "журбе" од 2100. године.
 
Наша држава користи грегоријански календар, а СПЦ јулијански, па уместо да Божић славимо 25. децембра, када и остали западни свет, ми га славимо 7. јануара, за колико се дана разликују ти календари.
 
Садашња разлика од 13 дана увећана је 1900. године, како су раније објаснили из Одељења математичко-техничких наука у Петници, када је по јулијанском календару фебруар имао 29 дана, а по грегоријанском 28 дана. Према истим информацијама, наредни пут та разлика ће се повећати 2100. године за 14 дана.



Како разумети ову заврзламу

Пре било каквог објашњења ове "заврзламе", потребно је да схватимо да је основна јединица у оваквом мерењу времена календарска година или временски интервал, који садржи цео број средњих Сунчевих дана, њих 365. Али, како објашњава Бранко Симоновић из Астрономског друштва "Руђер Бошковић", тај број није "самерљив у потпуности са привидним кретањем Сунца", односно такозвана тропска година има 365 дана, 5 часова, 48 минута и 46 секунди средњих Сунчевих дана.



Све је почело у старом Египту

Како он додаје, у питању је такозвани соларни календар у које спадају и јулијански и грегоријански и заснивају се "на привидном годишњем кретању Сунца по небу".

Али, да бисмно то схватили неопходно је да се вратимо у стари Египат.

- Календар од 365 дана био је уведен још у старом Египту. Журио је у односу на природно време око 6 часова, а то је значило да на сваких приближно 4 године ова разлика нарасте за 1 дан. У каснијем добу, одлучено је да се она превазиђе увођењем преступне године, која би за разлику од просте, имала 366 дана и то сваке четврте године. Тако се у великој мери поништавао прираст разлике - објашњава Симоновић.

Јулије Цезар преузима тај календар

Према његовим речима тај календар је Јулије Цезар пренео у Рим и њиме заменио дотадашњии, веома замршени, римски календар.



- Од тада се тај календар назива јулијанским. А, 325. године на првом хришћанском Васељенском сабору у Никеји тај календар је прихватила Хришћанска црква, и на тај начин се он раширио по хришћанском свету, али и шире - прича Симоновић.

Како даље објашњава, средња дужина године овако реформисаног календара је 365.25 дана, па је разлика у односу на тропску годину, свега 11 минута и 14 секунди. Толико је, наиме, краћа тропска година од јулијанске.

- Иако је ова разлика мала, она се у дугом временском интервалу, такође, акумулира, и достиже вредност од 1 дана после 128 година - прича Симоновић.

Како каже, тако је пролећна равнодневица, која је у време Никејског сабора падала 21. марта, у 16. веку она "стизала" 10 дана раније.

Рађање грегоријанског календара

- Осим тога, та разлика између тропске и јулијанске године одразила се и на рачунање дана неких других празника и зато је, на иницијативу папе Гргура XИИИ, извршена нова реформа календара. Пре свега, требало је укинути нагомилану разлику од 10 дана. То је урађено тако што је одлучено да после четвртка 4. 10. 1582. наступи петак 15. 10. 1582. године - истиче саговорник "Блица".

Како Бранко Симоновић прича, тада је уведен нови ред у рачунању преступних година.

- Одлучено је да се у 400 година изузму три преступне године. То су биле оне којима се завршавају векови, а које нису дељиве са 400 без остатка. Овако реформисан јулијански календар понео је назив грегоријански и њега до данас користимо. Дужина средње грегодијанске године је 365.2425 дана, што је чини свега 26 секунди дужом од тропске - објашњава он.

Све већа одступања

Ту долазимо до кључног податка - јулијански календар ће све више одступати од природе, али и од грегоријанског календара, који је постигао много боље слагање с природом.



- До данас је било много покушаја да се нађу и боља решења у свету и код нас. Једно такво, али не и једино, па ни најбоље решење је удесио Максим Трпковић, а њега је додатно дорадио Милутин Миланковић. Иако није ни једини ни најтачнији "Трпковић - Миланковићев" календар је био "решење" за неке православне цркве, али није заживео у српској, која се још држи јулијанског календара - закључује он.

Миланковићев календар који никада није заживео

Да Срби славе Божић и Српску Нову годину по Милутину Миланковићу, онда би ове празнике обележавали 13 дана раније односно поштујући календар светски познатог геофизичара, климатолога и астронома. Миланковићев календар је најтачнији пошто, за разлику од јулијанског и грегоријанског рачунања времена, касни по један дан тек на сваких 28.800 година.

Након обимног истраживања, чувени српски научник утврдио је да јулијански календар од како је успостављен 325. године у Никеји касни по дан на сваких 128 година. Због тога је на тај календар додао 13 дана.

Такође, по Миланковићу сви месеци имају по 30 дана осим фебруара са 28 у простој односно 29 дана у преступној години. Миланковићев календар тачнији је и од грегоријанског рачунања времена који касни дан на сваких 3.280 година. Познати астроном направио је календар на иницијативу васељенског патријарха Милентија ИВ који је 1923. године сматрао да је потребно успоставити ново рачунање времена због великог раскорака у календарима хришћанских цркви.

- У то време у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца сви празници су се славили по два пута, а и даље је постојала илузија да можемо да живимо једни с другима. Такође, патријарх Милентије и министар вера Љуба Јовановић плашили су се да разлике у календарима могу изазвати културну пометњу, али и довести до привредних губитака због великог броја слободних дана - испричао је раније за "Блиц" Александар Петровић, професор културне антропологије на Филолошком факултету.

(Блиц)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Звездобројац

11.01.2019 21:23

За овај коментар су битне 4 чињенице из текста: 1)Јулијански календар НИЈЕ ТАЧАН! 2)Грегоријански календар НИЈЕ ТАЧАН! 3)КАЛЕНДАР НИЈЕ ТЕОЛОШКО ПИТАЊЕ! 4)Миланковићев календар је једини ТАЧАН! Велики српски научник Милутин Миланковић оснивач катедре за небеску механику направио је најтачнији календар за потребе Православне Цркве и са српским Патријархом је присуствовао Васељенском Сабору 1927 године и у име СПЦ сабору представио нови календар који је тада условно усвојен(због октобарске револуције и тешког положаја Руске ПЦ у комунизму и одсуства Руског Патријарха). Грчка, Румунска и Бугарска Православне Црква су га почеле одмах примењивати, а СПЦ није и до данас користи Јулијански. Када питате неког Грка по којем календару слави Божић рећи ће по Српском јер знају да је Миланковић Србин.Ево питање је једно од битнијих у сусрету са Путином и Руским Патријархом да се реши из многих разлога за православни народ. Једна од битних ствари је велики број Срба и Руса на Западу па би као и Грци могли имати 14 слободних дана и ићи да прославе Божић у својој отаџибини, а не као сада да је православни Бадњи дан први радни дан након празника.Миланковићев календар користи НАСА америчка свемирска агенција! За целокупно човечанство би требало да Генерална Скупштина УН усвоји овај календар у свим државама као службени календар. То треба да предложи Србија( уз подршку САД и Русије) јер је Миланковић свој научни радни век провео у Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2019 20:01

Како год по свему овоме огромне су непрецизности.. а ово за Бозиц, ма црква нема валидан доказ ни које је годисње доба било кад се Исус родио а камоли дал је 25 децембар или 7 јануар.

Name

Драле

11.01.2019 21:44

Миланковићев календар, иако је убједљиво најпрецизнији, се не употребљава званично ни у једној држави на свијету. Око 50 милиона православаца га примјењује, а СПЦ га је 1923. прихватила на сабору у Сремским Карловцима, али је његову примјену пролонгирала док га све православне цркве не признају! Он се и са "Грегоријанским" календаром разилази 2100 године, када ће све државе морати да га прихвате или ће се и њима вријеме "помјерити" за један дан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

12.01.2019 00:15

Нисам ни математичар ни астролог, али постоји логичан закључак ако се православни Божић помјери на 8 јан. Требао би и католички на 26 дец. Значи биће потребна корекција времена за 1 дан. И католицима и православцима и свим другима на овој планети. Колико ја знам једнако се врти свима. А сатове чини ми се имамо сви исте мислим на ове на телефонима. Осим ако није у питањ нешто што се зове УНИЈАЋЕЊЕ. у покушају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.01.2019 11:29

Набројао шта ниси само си заборавио да напишеш да си баш неписмен и злонамерни.На основу текста могао да схватиш да то нема везе са оним што си написао великим словом већ баш супротно доминантност православља са Миланковићев им календаром јер ће га морати преузети све државе Света као званични календар, а то ће бити званично да се преузима календар српског научника Милутина Миланковића који користе Православне Цркве и НАСА.Шта ће радити оне Цркве које користе Грегоријански календар то је њихов проблем.

Name

@ Да

12.01.2019 16:09

Мени се чини да је западу баш највећа сметња што православни славе Божић 7.јануара! И добро човјек и каже, ако се помјери нама за један дан, требало би да се помјери и њима! И не само да он није неписмен и злонамјеран, него си ти глуп ко она ствар!

Name

@РЕ

12.01.2019 18:49

Прво ниси прочитао текст, незнаш ништа о Миланковићу(имаш на Wикипедиа, ако ниси на факултету учио), али се правиш паметан и пореди себе са оном главом када горњу немаш.За такве као ти Јулијански календар нема ништа српско и није српска нова година већ нова година по Јулиајанском календару. Јулије Цезар је римски император и нема ништа са Србима.Глупља изјава нама 8 њима 26 је врхунац идиотизма. Зар треба дозволити да Миланковићев календар који је урадио за Праслославне Цркве по наруџби Патријарха Милентија због нетачности Грегоријанског календара узму да примењују Цркве на Западу( Католичка, Евангелистичка и Англиканска) прије СПЦ и РПЦ. Тада би такви као ти причали да нетреба применити Миланковићев календар јер су га западњаци узели.Због одступања Грегоријанског календара читав Свет ће прећи на Миланковићев календар. СПЦ је усвојила Миланковићев календар 1923 године на Сабору у Сремским Карловцима и то је готова ствар. Проблем је што чека да га примени док РПЦ одлучи да га прихвати и примени Наша Црква је таоц РПЦ и нема свој став, а РПЦ се још обнавља од комунизма и још је у фази градње храмова и обнављања епархија како у Русији тако и у Свету.Проблеб је што 1923 због октобарске револуције нису били на Васељенском Сабору када су све Православне Цркве прихватиле, а примењују га сви осим СПЦ која чека РПЦ.Још да се едукујеш о календарима. Божић је 25.12. само што је је код нас по Јулиајанском календару(погледај у црквеном календару под ознаком стари)Ако си за Јулиански календар неможеш рећи 7 јануара јер то по Грегоријанског календару већ 25.12 како је по Јулијанском.Такве као ти уби незнање, али пљувачине и простаклука имате безгранично.

Name

Србин -легалиста

12.01.2019 04:46

Е те 2100године це Република Српска испунити захтјев Уставног суда Бих да не слави Дан републике 9.вец неког другог јануара.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВ=СЕК

12.01.2019 06:32

Бас као и ова два претходна коментара, Миланковицев календар је најтачнији. И наши, СПЦ, треба да га прихвате, и да кажу “Ми рачунамо вријеме по Миланковицу, јер је нетачан и јулијански и грегоријански календар”.Грегоријански у средњем вјеку нису прихватили због папе, мислећи да се тиме приближавају римокатолицкој цркви, зато је Миланковицев календар био идеално рјесење за нашу цркву. Медјурим, и поред прихватања Миланковићевог календара од стране вецине православних цркава после 1923., они слијепо прате Руску цркву, и ако је астрономија и Миланковић све тачно израчунао. Прочитајте текст на Википедији, Миланковицев календар, и све ће бити јасно. СПЦ, послусај некада ријец народа и науке, а не да останете затворени и конзервативни по свему, времена се мијењају, прилагођавајте се потребама вјерника, бар некима, да многе не би изгубили!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

12.01.2019 16:18

Није то тако једноставно како се чини на први поглед! А тебе, и такве као ти, ако ће Црква изгубити због таквих ствари, онда нек сво зло буде у томе! Јевреји и Муслимани такође имају своје празнике, који се славе друкчијих датума, него они на Западу, али то је изгледа мањи проблем, него кад су у питању Руси и Срби! Или цијели свијет треба да слави, онда кад одреди Римски Папа?

Name

куку нама са нама

12.01.2019 08:58

Кад глад и јади ударе у народ,тада нико не пита за календар,хало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2019 09:57

Заиста коментар ти није на мјесту.Ово је научно и цивилизацијско питање. Вријеме када је Миланковић радио је било најцрње након изгибенија у првом свјетском рату.По теби није требао да се бави науком. Прихватање Миланковићевог календара је велики искорак ка прогресу и изласку из сиромаштва.Тај календар уводи ред. Ако гледате по томе православне земље које га користе Грчка, Кипар, Бугарска и Румунија су у ЕУ.Треба предложити Русима да га и они прихвате што им је у овом тренутку и интерес да би показали премоћ над Васељенским Патријархом.Ако неће треба наша СПЦ да га примљени јер га је прихватила, али до сада чека да и Руси прихвате. Морамо гледати свој интерес и применити оно што је у најбољој намјери Миланковић урадио за потребе православне цркве.Русија је у свом интересу укинула помјерање сата и користи зимско рачунање, а то још нико у Европи није урадио и тек се о томе прича. Невидим разлог да СПЦ непредложи РПЦ и Путину лично(већ сада када долази у Београд у Храм Светог Саве и састаје са Патријарх Иринејом. Познато какав је његов утицај на РПЦ) да се усвоји и примени Миланковићев календар. Остаје 81 година до одступања Грегоријанског календара за 1 дан тако да ће све државе у Свијету морати да пређу на Миланковићев календар као и због електронских уређаја.То питање ће вјероватно доћи на дневни ред у УН и Србија мора да буде један од предлагача.Усвајање овог календара ће довести коначно до тога да планета Земља функционише на основу научног рада Тесле, Пупина и Миланковића.

Name

Моје мишљење је

12.01.2019 16:23

Да не треба ништа мијењати! Руси су у праву, живјели браћо! И на крају, ко је уопште Васељенски Патријарх, и за шта се он пита!

Name

Вирус

12.01.2019 09:19

Ми некаснимо 13 дана ми каснимо 130 година.Ту нема помоци па ни календар

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.01.2019 09:32

Увијек и свацим смо одударали од свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2019 08:59

Кило горе ,кило доле ооооооооо оооооо брига ме.........Док се други баве иновацијама и науцним радовима и иду напред ми се увек бавимо прослосцу и врацамо у време ПНЕ.

Name

мислим

12.01.2019 09:33

Треба нам јос једном појаснити да ни Јулиус Цезар није био србин сто марва мисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

12.01.2019 12:09

Молите се Богу и оставите глупости по страни.Јос мало неце нас бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

12.01.2019 20:39

мог дједа дједови су Божић славили, ја га славим а учит ћу своје унуке да уче своје унуке да се Божић слави СЕДМОГ ЈАНУАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РСРС

12.01.2019 22:17

Ви који сте некрст славите шта год хоћете и када год хоћете, а наше православне празнике оставите нама православцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Школовање

13.01.2019 00:47

Ко ти узима Православне празнике шта је са тобом. Ето ти си велики верник па браниш нешто о чему појма немаш.На на Сабору СПЦ у Сремским Карловцима 1923 године усвојен Миланковићев календар и ти тако образован одбијаш оно што су прихватили Гаврило Дожић и Николај Велимировић.Одлучили су да се примењује када га све Православне Цркве( читај РПЦ) прихвате(већ га све Православне Цркве примењују или 50 милиона православаца само ми још чекамо Русе).Шта сте ти и такви као ти већи верници од Грка. КАЛЕНДАР НИЈЕ ТЕОЛОШКО ПИТАЊЕ!

Name

Звездобројац

13.01.2019 01:07

Одређивање Васкрса се одређује од 1923 године по Миланковићевом астрономском методу тако што катедре за небеску механику Универзитета у Београду, Букурешту, Атини и Сант Петерсбургу заједно одређују датум Васкса и резултат достављају свим Православни Црквама. Тада сви православни тј Срби и Руси који су на Јулијанском календару и Грци, Румуни, Бугари.... који су на реформисаном Јулијанском Миланковићевом календару. То је добро да се примењује и још да Руси прихвате Миланковићеву реформу Јулијанског календара па да и ми Срби можемо применити оно што смо прихватили јер смо се одлучили да чекамо Русе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цц

13.01.2019 14:32

Нажалост, као што неко рече, СПЦ је заробљеник РПЦ, која је у фази обнове. А СПЦ, док чека миг из Русије, све се више отуђује од народа. СПЦ је изгубљена у времену и простору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко Станковић

13.01.2019 17:46

КАЛЕНДАР СТАРИ,КАЛЕНДАР НОВИ Већ раније сам писао о чињеници да ћемо по Јулијанском календару Божић 2101.године славити(они који поживе до тада на овоземаљском шару) 8.јануара.Некако у ове празничне дане,увијек ми на памет падне прича о тим календарским,догматским и ко зна каквим размимоилажењима православног Истока и све мање хришћанског,а све више секуларног Запада.Наслушао сам се у више наврата,што од простог,неуког свијета,што од квазиинтелектуалаца,како ми Срби,а са нама и Руси и остали који поштујемо Јулијански календар и по њему славимо наше црквене празнике,„деремо у страну".„правимо се паметни",„идемо мимо модерног свијета".итд.Неки иду до те мјере па тврде да због тога и страдамо од истог тог „ напредног Запада".Можда су ови последњи и у праву,али зар није хришћански страдати? Можда је то знак да смо управо ми на правом,Христовом путу? Но,да то за тренутак оставимо по страни. Усудио бих се,мада нисам математичар а још мање вјерски апологета,да кажем своја размишљања о овој осјетљивој религиозно-научној проблематици. Прво,да би смо могли ући у расправу,треба да дефинишемо појам ТРОПСКЕ ГОДИНЕ.То је дакле период за који се, гледано са Земље, Сунце нађе у истој тачки једног момента,нпр. јесење равнодневнице.Тај период је различит,а просјечно износи 365 дана,5 сати,48 минута, и 45,5 секунди. ЈУЛИЈАНСКИ КАЛЕНДАР(Јулије Цезар,46.г.п.н.е.) је у хришћанству прихваћен као званични на Првом васељенском сабору у Никеји(данашњи турски Изник,на западу Турске),325.године. Он је,да би заокружио ову разлику од 5 сати,48 минута и 45.5 секунди увео преступну годину,сваку четврту,па је година по њему трајала фактички 365 дана и 6 сати.Међутим,као што видите,опет је постојала разлика између тропске и године по јулијанском календару и то 11 минута и 14.5 секунди. Ту разлику је уочио папа Гргур ХИИИ,1582.године и уз помоћ астронома обзнанио папску булу Интер Грависсимас, по којој је од Никејског сабора,па до те године у односу на Јулијански календар уочена разлика од 10 дана.Просто је рекао следеће:„Послије четвртка 4. октобра 1582.године,слиједи петак,15.октобар.Како је дошао до тога? Увео је правило да је преступна година свака четврта,али не и тзв.секуларне,округле године које нису дјељиве са 400(300-та,500-та,600-та,700-та,900-та,1000-та,1100-та,1300-та,1400-та,1500-та).Послије преступне у Грегоријанском календару нису биле 1700-та,1800-та,1900-та,па смо дошли на ових садашњих 13 дана разлике.2000-та је била преступна и у грегоријанском,али 2100-та неће бити,а у јулијанском хоће,па ћемо послије 1.марта 2100.године имати разлику 14 дана,2200-те15 дана. 2300--те 16 дана,2500-те17 дана,итд. Међутим,иако далеко прецизнији,и овај календар касни за тропском годином,истина,знатно мање,свега 26 секунди,што значи да ће за приближно 3225 година и овај календар закаснити један дан. У почетку, протестантски дио Запада није хтио прихватити овај папски календар,али свакодневни живот,трговина,итд.су просто наметнули потребу да се то деси.Јачањем Запада,а слабљењем Истока,грегоријански календар се наметнуо свима,па и православнима.То се посебно рефлектовало у ЗЛОСРЕЋНОЈ Краљевини СХС, па као и латиницу и много тога другога што је долазило са западне стране свијета,Срби су објеручке прихватили,потискујући своје,тако да 28.јануара обиљежавамо 100 година од како је Грегоријански код нас,важећи СЕКУЛАРНИ,тј.СВЈЕТОВНИ календар. Али,ја бих рекао на сву срећу,ствари у цркви нису ишле тим током. Продор папског календара је наметнуо потребу да се у Цариграду,1923.године,одржи свеправославни Конгрес(не Сабор,врло је важно). На том Конгресу је разматран предлог чувеног српског научника,астронома и професора Небеске механике са Београдског универзитета МИЛУТИНА МИЛАНКОВИЋА,да православне цркве прихвате његов РЕФОРМИСАНИ ЈУЛИЈАНСКИ календар,који је до данас НАЈПРЕЦИЗНИЈИ календар којег познајемо.Како је он тако прецизан? Пошто је он био човјек од науке и бард астрономије свјетског гласа,он је установио да би се разлика између тропске године и календара могла свести на минимум минимума тако што би преступне године биле све оне дјељиве са 4 изузев већ поменутих ОКРУГЛИХ или СЕКУЛАРНИХ година,које када би се подијелиле са 9 не дају остатак 2 или 6.Да поједноставимо: 2000-та година је преступна јер је2000:9 једнако 222.2,и рецимо 2400 је преступна јер је 2400:9 једнако 266.6.Али преступна није 2800-та,која је у грегоријанском преступна и те године долази до размимоилажења ова два календара,јер је 2800:9 једнако 311.1.Овако прецизан календар би тек након 28800 година закаснио 1дан!Многе православне цркве(грчка,румунска,бугарска.итд.) су прихватиле прије или касније овај календар,али нису СРПСКА,РУСКА,ЈЕРУСАЛИМСКА. АНТИОХИЈСКА као ни Света Гора.Проблем се јавио у израчунавању датума покретних празника(Васкрса и оних празника који зависе од њега,нпр.Спасовдана. Духова).Ту је сем математичког прорачуна за православне био важан и догматски моменат.Наиме,код православаца се,на основу старог јеврејског календара Васкрс израчунава тако што МОРА да буде ПОСЛИЈЕ прољетне равнодневнице,пуног мјесеца(чак иако падне у недјељу пуни мјесец),те послије ЈЕВРЕЈСКЕ ПАСХЕ,што је и логично,ако знамо Свето писмо.Католици и остали западни псеудохришћани се не обазиру на пасху и пун мјесец ако је недјеља,па смо имали у неколико година чињеницу да разлика између ВАСКРСА и празника кога западњаци зову УСКРС буде и 5 седмица.Зато су поменуте православне цркве,које су прихватиле МИЛАНКОВИЋЕВ календар,ипак,покретне празнике наставиле рачунати по старом.Једино су финска и естонска православна црква и у погледу и тих празника усвојиле западну догматику.Ту долазимо до моје теорије да је овако изведена реформа и од Миланковића и од папе Гргура НЕСПОЈИВА са православљем.Питате се зашто? Па ако узмемо грегоријански календар онда кршимо потпуно догматику Светих отаца и Васељенских сабора слављења Васкрса и осталих покретних празника.Ако пак,примјенимо Миланковићев календар,добићемо ситуацију да немамо често Петровски пост или ће он бити јако кратак као ове године,Грци ће постити само 5 дана,а када Васкрс буде од 03 до 08.маја,немају поста никако!Сем тога,Грци су добили и раскол,па је код њих и даље јако присутна ГРЧКА СТАРОКАЛЕНДАРСКА ЦРКВА са преко милион вијерника.Сем тога,лијепо је одвојити прославу нашег Божића од западњачког обиљежавања нечега што најмање има хришћанску димензију.Занимљиво је и да се велико Божије чудо,силазак БЛАГОДАТНОГ ОГЊА дешава сваке године САМО уочи православног ВАСКРСА. Приводећи крају овај обиман текст,желим да кажем следеће:ЈУЛИЈАНСКИ КАЛЕНДАР КАСНИ СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ ТО ЈЕ ЧИЊИНИЦА ИСПРАВНИЈЕ СЕ ВРИЈЕМЕ РАЧУНА И ПО ГРЕГОРИЈАНСКОМ И ПОГОТОВО ПО МИЛАНКОВИЋЕВОМ КАЛЕНДАРУ. М Е Ђ У Т И М: -Усудићу се да кажем своје мишљење у чему су погријешили и папа Гргур и Милутин Миланковић.Наиме,да се вратим у садашњост,свједоци сте да „монтенегрини" рецимо скоро поништише одлуке Подгоричке скупштине.И шта се промијенило послије тога? Ништа!Знамо слијед догађаја.Суштина свега је да се ПРОШЛОСТ НЕ МОЖЕ МИЈЕЊАТИ!Њих двојица су само требали констатовати досадашње стање,а реформу су требали да примјене на БУДУЋНОСТ БЕЗ РЕВИЗИЈЕ ПРОШЛОСТИ.Јер прошлост је НЕПРОМЈЕНЉИВА ,а БУДУЋНОСТ припада ОНОМЕ КОЈИ ЋЕ ДОЋИ ДА СУДИ И ЖИВИМА И МРТВИМА И ЧИЈЕМ ЦАРСТВУ НЕЋЕ БИТИ КРАЈА Живи,весели и здрави ми били драги пријатељи и срећна Вам ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА ПО ЈУЛИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Бранко

13.01.2019 19:55

Баш си се потрудио да објасниш календарску проблематику и поштовање за то. Мало су закључци проблематични јер храбро је рећи да је Миланковић погрешио.Ако је једина замерка Миланковићевом календару што ове године Петровски пост траје 5 дана, а не 3 или 6 недеља.Па управо је различито трајање сваке године и ако је ове само 5 дана није смак Света.Управо те 2101 године ће Грегоријански календар каснити 1 дан па би био већи проблем да неке Цркве са Запада узму Миланковићев календар, а да ми то пре неурадимо.Код Миланковића се празници од 1 до 14 октобра славе 14, а остали празници остају истог датума.Ако ми применимо Миланковићев календар би заиста исти дан славили Божић као Западњаци, али наши потомци ће те 2101 године бити суперниорнији у односу на Западњаке који ће дан касније славити Божић.Нисмо ми "задрти" па примењујемо Јулијански календар јер је наша СПЦ 1923 године на Сабору у Сремским Карловцима прихватила Миланковићев календар, али одложили примену док га све Православне Цркве(читај РПЦ) прихвате. Тако да ми нисмо "задрти" већ смо жртве октобарске револуције због које РПЦ није учествовао 1923 године на Васељенском конгресу и таоци одлуке РПЦ. Ми у Србији и Републици Српској немамо проблем са календарском разликом и имамо слободан дан за Божић и мајстори смо да спојимо слободне дане и направимо "Свети јануар", АЛИ је чињеница да имамо исти број Срба у дијаспори као у матици и сваким даном све више Срба иде на рад на Запад.Први радни дан је 6 јануар наш Бадњи дан.Грци немају тај проблем јер су се вратили из Грчке са Божићњег одмора,а Срби и Руси имају. СПЦ мора водити рачуна о народу када политичари то нису радили па су морали отићи.СПЦ је једина српска институција која у дијаспори окупља наш народ, а чињеница да би са Миланковићевим календаром било лакше и много већи број људи би долазио у Србију и РС за Божић и НГ.Код мене су била деца од брата из Немачке и баш је било тешко и њима и нама нарочито баки, што су се морали вратити 4 јануара због школе која стартује 6 јануара.Овај одлазак народа због посла на Запад је један вид великог страдања и примена оног што је већ прихваћено ради лакшег живота народа је велика потреба.Сдрадавамо столећима дајте да га макар овим смањимо. Пошто је Миланковић Србин Нова година није међународна већ СРПСКА коју цели Свет слави јер је чињеница да ће Миланковићев календар постати СВЕТОВНИ У ЦЕЛОМ СВЕТУ много пре 2101 године због електронике, а и НАСА га примењује.Само је трагедија што ће Амери предложити остатку Света да пређе на Миланковићев календар.Васкрс није проблем јер га све Православне Цркве славе заједно исти дан. Милогораца немају везе са овом проблематиком јер њихов је проблем све што има префикс српско(јер се нова година по Јулијанском календару шаргонски назива српска),а нису свести да ће им СВЕТОВНА нова година као и остатку Света бити СРПСКА због Миланковића.

Name

Бранко Станковић

13.01.2019 20:51

Апсолутно ниси разумио поенту мог писања.Дакле,није тачно да ће грегоријански календар 2101.године закаснити један дан,већ наш јулијански,и то 2100-е,послије 28.фебруара. Грегоријански календар ће тек у односу на Миланковићев закаснити 2800-е године. То што си прочитао на Википедији(РПЦ,СПЦ) уопште не одговара истини,већ је плод нагађања. Друго,израчунавање Васкрса се,ако си пажљиво читао везује управо за јулијански календар.Свети оци и Васељенски сабори су управо прописали обавезна четири велика поста. То што неко тежи конформизму са истинском вјером нема никакве везе,па то о гастарбајтерима и њиховим слободним данима не пије воде уопште.

Name

Бранко Станковић

13.01.2019 20:57

Милогорце сам узео за примјер,како желе промијенити прошлост.Можемо ми сада донијети декрет да СФРЈ није постојала и шта добијамо са тим? Прошлост се не може промијенити,ја стојим при том ставу,и сматрам да је грешка баш у томе и Миланковићева(кога сматрам врхунским научником) и папе Гргура управо у томе што су календар мијењали уназад. Требала се подвући црта и рећи,што је било било је од сада ћемо овако. Велики поздрав и не замјери.

Name

РЕ

13.01.2019 21:44

Ако је календар стари Јулијански правоверје, ајде да Грке, Бугаре и Румуне прогласимо комформистичким неверницима, а 90 % Срба верницима који дочекујући Грегоријанску Нову годину ждеру масну крметину, торте и лочу алкохол и нешто у поноћ честитају и то 7 дана пре Божића и у току Божићног поста. Ови што отишли на Запад, због рата да спасе живу главу(нису баш морали јер је хришћански отићи као овца на клање и бити бачен у јаму безданку) и због посла нису битни, нека им је како им је само могли би послати који евро и даљој фамилији и коју донацију за све и свашта у родном крају јер ако недају баш за све, па они су се баш одродили, јер њихово је само да дају паре.Таквим ставовима такви паметни и из Цркве и из политике многе су отерали и отуђили.Политика са обе стране Дрине тера људе да иду због посла, а Црква на то нереагује већ је по њима сам Бог послао Вучића и Додика да нас усреће.Расуло је у народу и у Цркви и све што може помоћи је легитимно, а ја мислим да би примена Миланковићевог календара бар неке аномалије решила.

Name

Еј БРАНКО

14.01.2019 01:40

Ниси написао једну чињеницу из прошлости да су Византијци, Руси и Срби до 1700 године Нову годину рачунали од 1 септембра по Јулијанском календару што се види у Црквеном календару гдје је за тај дан уписано ЦРКВЕНА НОВА ГОДИНА. Подлегли су притиску Ватикана и прихватили да Нову годину рачунају од 1 јануара, а 1 јануар као Нову годину је одредио римски папа Гргур реформатор календара као 7 дана од рођења Исуса Христа.У Црквеном календару је уписано Мали Божић-Нова година.Логички је 1 септембар и даље Нова година у школи, у спорту почињу нове сезоне шампионата(прелазни рок је до 1. Септембра). Само што је то сада по Грегоријанском календару. То је директан уступак Ватикану док је Трпковић- Миланковићев календар реформа Јулијанског календара као званичан предлог СПЦ Васељенском конгресу 1923 године гдје је усвојен, али га нису сви применили.Друштво Милутин Миланковић је издало књигу о том питању и промоција је била у крипти Храма Светог Саве и том приликом Патријарх Иринеј је изјавио да је уверен да ће Миланковићев календар усвојити УН као Световни календар за све државе.Вриједност овог календара је цивилизацијска иако је првенство рађен за потребе Православне Цркве тако да би требао бити примјењен у СПЦ. Постоје два велика проблема да се уђе у примену овог календара. Први је чекање да Миланковићев календар прихвати РПЦ, а други је српски народ.Ма колико ми Срби имали мишљење о себи истина да огромна већина Срба незна ко је Милутин Миланковић а тек о његовом научном раду и цитираности у Свијетској науци.Такође огромна већина незнако је био Гаврило Дожић као вођа делегације СПЦ.Много је вријеме комунизма развалило везу Цркве и народа па се сада народ понаша сулудо(слави празнике који нису у календару СПЦ као нпр међународну Нову годину и јелке украшавају, али као после католичког Божића као да се ограде од њих,а узимају њихово Божићно дрво или умјесто Божић Бате комерцијалног Деда Мраза) .Огромна већина незна да календар није ТЕОЛОШКО питање и схвата то питање као Унијаћење.То је разумљиво јер народ има горка сећања на геноцид НДХ и улоге Католичке Цркве у том геноциду.Проблем може да ријеши СПЦ да путем медија Патријарх, Владике и Митрополити и свештенство(мада и велики број њих о овоме ништа не зна) на терену објасне народу процес из 1923 године, да је тада СПЦ са Миланковићем представлла реформу Јулијанског календара на Васељенском конгресу и да су сви присутни са одушевљењем прихватили.Народу треба објаснити да ми славимо Божић по нашим обичајима који се разликују од Западњака тако да нема проблема ако славимо истог дана. Последњих 15 година се два пута десило да славимо Васкрс исти дан па смо ми славили по нашим обичајима, а они по својим и око тога нико није правио проблем осим несташице јаја на тржишту.Црква је жива институција и треба пратити науку што се сада чини одређивањем Васкса од 1923 године по методу Миланковића након пуног мјесеца на паралели која пролази изнад крова храма у Јерусалиму. Рачун по молби Патријарха раде катедре за небеску механику у Београду, Атини, Букурешту и С. Петерсбургу и резултат предају свим Православним Црквама. То се неможе подвести под помодарство.Сам назив православље означава право славити истински тачно па и примјена најтачнијијег календара иза којег стоји Србин научник свјетског реномеа Милутин Миланковић и Максим Трпковић наставник математике и физике у гимназији у Београду чини православље оним што јесте најсавршенијом Христовом Црквом.

Name

Исус

13.01.2019 21:10

Ако бројимо Време од Родј. Исуса онда мора да буде бозиц Сваке године 1.1. ! 25.12 је у 3 вјеку папа Намјестио да буде тј. Слави се Бог Сунца они су га само замјенили . Зато нек буде 1.1 Бозији дан

ОДГОВОРИТЕ