Дачић: Хрватска да се извини Србима

- Извините се Србима за геноцид и етничко чишћење у вријеме НДХ, па онда можете да дијелите лекције другима, поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић реагујући на оптужбе хрватског Министарства спољних послова да својим критикама на рачун премијера Андреја Пленковића "отежава помирење".

Србија 10.01.2019 | 08:19
Дачић: Хрватска да се извини Србима
Дачић за "Политику" указује да у Хрватској сада живи само 180.000 Срба, од 560.000 колико их је живјело 1991. године.

Каже и да је питање да ли реинтеграција значи и враћање протјераних, "или је то реинтеграција само оних које нису побили, протјерали или покатоличили, како је то исто изрекао Миле Будак".

"И, како Срби из Хрватске могу да изврше агресију, сами на своје територије где су живели?", каже Дачић и додаје да је помирење могуће само уз међусобно уважавање и поштовање, уз потенцирање заједничких интереса уместо онога у чему се не слажемо.

Хрватско Министарство спољних и европских послова осудило је у уторак изјаву шефа српске дипломатије у којој је критиковао говор премијера Андреја Пленковића на божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу.

Дачић је дан раније у изјави за београдске "Вечерње новости" назвао "бестидном" изјаву премијера Пленковића на божићном пријему у СНВ-у да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина првог хрватског предсједника Фрање Туђмана, и упитао "да ли он мисли и на оних 220.000 наших несрећника из "Олује".

Хрватско Министарство тврди да такве Дачићеве изјаве представљају "извртање историје и негирање чињеница чиме се отежава истинско помирење", пренијела је Хина.

Извор: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Браво

10.01.2019 07:28

Г. Дачић, како вам још није јасно, да су Хрвати најхрабрији народ, па не зато што се никога не боје него зато што се никога не стиде. Њихова реинтеграција Срба значи управо то што се изрекли "покатоличење". Погледајте само колико њихових спорташа не смију више да се изјасне као Срби (Субашић, Петровић, Богдановић, Поповић итд.). На жалост успјели су направити оно што ни Павелићу није успјело, а било је његова идеја. У потпуности се слажем са вашим изјавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мук

10.01.2019 08:03

Реците то Пленковићу или Човићу, а сви срби из Хрватске одавно имају хрватске путовнице и далеко су већином отишли са ових простора, а залуђени и сиротиња је прешла у Посавину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софроније

10.01.2019 08:03

Умјесто копања по прошлости и међусобних оптужби српско и хрватско руководсвто требало би у својим изјавама и конкретним потезима да се окрену будућности, прије свега кроз јачање економске и сваке друге међудржавне сарадње и међунационалне толеранције.То засигурно жели већина српског и хрватског народа, а екстремистима из реда оба народа треба запушити уста. Свему томе много могу да допринесу медији

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Софронија

10.01.2019 08:20

Словенац сам али пратим сва дешавања на просторима бивше Југославије и могу вам рећи драги Софроније, да ће Хрватима требати још 500 година да се почну понашати цивилизовано и коректно до Срба. Хрвати су оптерећени "Српским синдромом", јер већ ујутру кад се пробуде прва мисао је на "четнике" Србе. Тако им започиње и завршава дан. Много тога сам доживио, али овакве мржње или боље речено оптерећености са Србима, још нисам видео. Тешко је њима живјети са таквим бременом, тешко. Ваш позив они никада неће разумјети.

Name

Софроније

10.01.2019 08:45

Слажем се с вама да су Хрвати, а ја бих додао Бошњаци, оптерећени "Српским синдромом",али опет понављам да би лидери тих народа требали да учине први позитиван корак у нормализацији односа.

Name

слободни тесар

10.01.2019 09:15

@ Софроније,нису само Хрвати и Босњаци оптерецени Српским синдромом,него и Ватикан,ЦИА,Запад,сви сви су оптерецени и ујутро кад устану сами размисљају како це Србима напакостити.Маните се бре митова.

Name

ЗМиљенкоЕ @ Словенец

10.01.2019 09:57

Зело лепо си все написал. НДХ је поцинила најгнусније злоцине на Балкану и сире. Хрвати слове за један од нај злогласнијих народа у свијету уз Монголе. Осим злог гласа ту је Словенец туди захрбтност (на насем би то била издаја, рад иза ледја) и се велико другега. Лепо се имеј ин поздрав за Дезело!

Name

РЕ Слободно тесар

10.01.2019 11:08

Твоја иронија је само теби иронична. Хрвати, Бошњаци,Албанци, да драги мој, то су народи оптерећени Србима. Нешто слично имамо и са Русима т.ј. њиховим сусједима (Украјинци, Пољаци, балтичке државе), који такође имају комплексе мање вредности у поређењу са Русима, као и ови "наши" набројани, Хрвати, Бошњаци, Албанци. Другога мрзиш само ако је бољи оф тебе, а ако је слабији онда га сажаљеваш. Основе психологије. Сретно!

Name

ботицели

10.01.2019 16:04

Засто и по цему су то Срби бољи од набројани народа.Мозда из јединог разлога сто су Срби небески народ.