Снијег створио проблеме Европи

Опасност од лавина повећала се у ноћи с уторка на сриједу у дијеловима земље с четвртог на највећи пети ступањ, јављају аустријски медији.

 

Свијет 09.01.2019 | 17:46
Снијег створио проблеме Европи
Како јавља портал Дие Прессе, у дијеловима Штајерске је опасност од лавина повећана на највећи, пети степен при којем је опасност од лавина јако велика.

Велике проблеме снијег ствара и у Њемачкој. У Баварској су бројни становници одсјечени од остатка земље, а стотине их је заробљено у кућама.

Око 11 сати у граду Марктсцхелленбергу дошло је до великог одрона снијега. У дијеловима Баварске проглашено је ванредно стање. Очекује се да ће снијег падати све до петка.

Прогнозе за савезне државе Форарлберг, Тирол, Салцбург, Горњу Аустрију и Штајерску нису добре - до понедјељка се очекује и до 300 центиметара новог снијега.

Снијег падао током ноћи

Тако је у на сјеверном дијелу Ниских Тура опасност од лавина на четвртом степену, што значи да је опасност велика, док је на јужном дијелу Ниских Тура опасност од лавина на трећем степену, односно постоји значајна опасност од лавина. Додају и како је на источном дијелу Горње Штајерске на снази упозорење трећег ступња.

За данас се и даље широм Аустрије очекују сњежне падалине, а усто је прогнозиран и вјетар.

Та комбинација може довести до сњежних наноса и покретања лавина.

Стога, додају, ситуација с лавинама остаје опасна и неизвјесна.

Како јавља Дие Прессе, очекује се како ће падати јаки снијег све до петка ујутро што ће значајно отежати ситуацију с лавинама.

Додају како је неколико људи погинуло у снијегу у Аустрији претходних дана. Сноубордер из Швајцарске погинуо је у Форарлбергу у недјељу у одморишту за скијаше Шафберг ин Гаргелен.



Истог дана су у Ворарлбергу двије особе погинуле у лавини. У Салцбургу је пак 35-годишњи Словенац погинуо у недјељу на падини у Понагу. 28-годишњак и 23-годишњакиња су нестали у суботу. Били су пењачи чија тијела су пронађена у понедјељак. Затрпала их је лавина.

Дер Стандард јавља и о једној несрећи на скијању у којој је у четвртак поподне преминуо 62-годишњи мушкарац. До несреће је дошло у Штајерској, а како јављају, ради се о учитељу који је с ученицима кренуо на скијање.

Били су на тзв. породичној стази када је учитељу одједном пала једна скија испред задње стрме падине на том дијелу стазе. Учитељ се срушио преко руба падине у стрмо шумско подручје у којему је нападало преко метар снијега.

Како су извијестили из полиције, ученици му нису могли одмах помоћи због велике количине снијега. Спасиоци који су на концу дошли до њега су могли само прогласити смрт.

Стање у Тиролу
Додају и како је стање у Тиролу још увијек под контролом иако је током ноћи падао снијег. У градићу Хопфгартен им Бриксентал је тијеком ноћи дошло до лавине у једној споредној улици, јавља Дер Стандард и додаје како нитко није озлијеђен, али и како је та цеста затворена до даљњег из базњедносних разлога.

Осим лавина, снијег ствара проблеме и у саобраћају. Тако се на аутопуту А12 у Аустрији због велике количине снијега срушило стабло што је довело до потешкоћа у саобраћају. Цеста је била затворена готово сат времена што је довело до проблема у саобраћају. У Цилерталу и дистрикту Ројтер неке зграде су и даље одсјечене јер су путеви непроходне.



Дие Прессе додаје како се с повећањем надморске висине повећава опасност од лавина те како се очекују бројне лавине у надолазећим данима које ће бити средње или веће.

Ипак, очекују и јако велике лавине због којих стручњаци упозоравају скијаше да се држе зацртаних рута.

Дие Прессе додаје и како је око 1.000 кућанстава у Тиролу од јутрос без струје, а очекују и како би се тијеком дана тај број могао повећати.

Стање у Салцбуршкој регији
Дие Прессе додаје како је у салзбуршкој регији јутрос на снази било упозорење од лавина четвртог ступена. Очекују пак како ће се током дана повећати на пети степен. Ово је процјена службе за лавине у регији Салцбург.

Додају како на том подручју до краја дана може пасти између 60 и 80 центиметара новог снијега, понајприје на сјеверном дијелу Алпа те Високим Турама. У осталим дијеловима очекују барем 40 центиметара новог снијега.

Стање у Форарлбергу
На самом западу земље, у савезној држави Форарлберг, опасност од лавина је на четвртом ступњу.  Током ноћи је у том подручју изнад 1100 метара надморске висине пало између 20 и 60 центиметара новог снијега, овисно о подручју.

"Нови снијег и количина снијега која је већ пала повећава вјероватност за покретање лавина чак и ако падне још само јако мало снијега", поручио је за Дер Стандард стручњак у овом подручју, Андреас Пецл.

Он је савјетовао свима да се држе сигурних подручја и не упуштају се у никакве активности на мјестима на којима је проглашена опасност од лавина. До четвртка се у овом подручју очекује још 50 центиметара снијега.

Доња Аустрија
У савезној држави Доња Аустрија је око 270 кућанстава без струје. Углавном су погођени дистрикти Мелк, Шајбс и Лилиенфелд. Од јутрос су техничари изашли на готово 150 интервенција, а снијег им отежава посао.

Научник компаније ЕВН која опскрбљује струјом Аустрију, Штефан Зах, рекао је како су теренски радници за рад на терену опремљени посебним сњежним ципелама и пилама те како се ради о послу за јаке момке.

Додао је и како је до нестанака струје дошло јер је вјетар рушио дрвеће на водове, али и због наноса снијега.

"Снијег је тренутно јако мокар и обара дрвеће на жице", закључио је.

Подсјетимо, само је до јуче у неким дијеловима Аустрије пало толико снијега колико у просјеку падне у цијелом јануару, па не чуди што су надлежне службе на ивици снага.



Све аустријске службе спашавања су данима у борби с огромним количинама снијега. У посљедњих неколико дана нестајали су бројни туристи и локални људи, дијелови земље су без струје, одсјечени од свијета, а дијелови саобраћаја су у блокади.

(Независне/индеx.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар