Концесија још није додијељена

Од скоре градње соларне електране у Љубињу, вриједне 150 милиона марака, а која би донијела привредни препород овој херцеговачкој општини, бар засад неће бити ништа.

Република Српска 25.12.2018 | 08:26
Концесија још није додијељена
Наиме, Министарство индустрије, енергетике и рударства РС поништило је одлуку о додјели концесије за њену изградњу и кориштење јер се на јавни позив објављен љетос нико није јавио.

То је интересантно с обзиром на то да су двије компаније од почетка најављивале како ће се борити да добију ову концесију, која је додјељивана на период од педесет година.

Једна од њих је и "ИФС Солар", на чију иницијативу је расписан позив за додјелу концесије, а која на крају није конкурисала.

Како незванично сазнајемо, на позив се нису јавили јер нису имали затворену финансијску конструкцију за овај пројекат.

"Нису могли да обезбиједе новац, а рок за пријаву је истекао", казао нам је извор добро упућен у овај случај. Ипак, како додаје, они нису у потпуности одустали јер и даље траже средства, те ће се поново јавити чим до њих дођу.

Са друге стране, у ресорном министарству кажу како није извјесно да ли ће и када бити расписан нови јавни позив.

"У складу са Законом о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији, електрична енергија произведена у соларним електранама веће инсталисане снаге од једног МW мора се продавати на тржишту, што је тешко обезбиједити. Претпостављамо да је то био и разлог због чега није достављена ниједна понуда, односно заинтересоване компаније нису могле обезбиједити предуговор о откупу електричне енергије како је било дефинисано тендерском документацијом", одговарају из Министарства.

"ИФС Солар" Љубиње у већинском је власништву турске компаније "Цапитал Гроуп", а која је још 2016. године најавила улагања у соларне електране вриједне стотинама милиона евра у цијелој БиХ.

Иако смо више пута покушали да дођемо до њених представника, то нам није пошло за руком.

Власници су и оснивачи фирме "ИТМ Цонтролс" Сарајево, "ИФС Солар" Сарајево, "Смарт Енерго Системи" Пале и "Енергоинвест ТАТ-ИФС".

Дарко Крунић, начелник Љубиња, нам је у кратком разговору казао како и сам покушава да дође до било каквих корисних информација у вези с изградњом овог објекта, али да у томе не успијева.

Када је електрана у питању, њена процијењена инсталисана снага је требало да буде 65 мегавата, а годишња производње 104 гигават-часа.

У плану је било да се гради на локалитету Љубињско брдо, које је удаљено око два километра од центра Љубиња према општини Столац, са лијеве и десне стране магистралног пута.

Од понуђача је тражено да уз понуду доставе и студију оправданости додјеле концесије с елементима процјене заштите животне средине.

Извор: Независне

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

25.12.2018 08:08

Има ли ико у овој земљи ауторитет да каже шта ваља. а шта неваља. У Републици Српској сваки дан неповратно одлазе мегавати енергије у разним водотоковима. Ту енергију су знали искорисрити и наши дједови, а ми се хватамо соларне енергије, енергије вјетра која никад неће имати економску исплативост у Босни и Херцеговини. Ако неко незна, треба и ред је да пита оног ко зна. Међутум у Републици Српској они који знају имају проплем, јер њихово знање није у склсду за интересима лобиста, трговаца и корунпираних политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На ЗНАЊЕ

25.12.2018 09:12

Ало пријатељу па није у питање дрзавни новац него приватни немозес ти одлуцивати у име некога.

Name

50 ДО САДА

25.12.2018 09:13

ДА ЈЕ ЗРНО ПАМЕТИ У НАШОЈ БАЈНОЈ ВЛАДИ ДО САДА СМО МОГЛИ ИМАТИ 50 ОВАКВИХ А ЉУДИ У ХЕРЦЕГОВИНИ БИ ОПЛОДИЛИ КАПИТАЛ ОДНОСНО ЗЕМЉУ ПА БИ ОНО ШТО ВРИЈЕДИ 100 ХИЉАДА МАРАКА ВРИЈЕДИЛО МИЛИОН МАРАКА ЈЕР СЕ ВРИЈЕДНОСТ НЕ ЦИЈЕНИ ПО ЗРНУ ЗЕМЉЕ НЕГО ПО ПРОФИТУ КОЈИ ЋЕ ДОНИЈЕТИ ЗА 50 ГОДИНА КОРИШТЕЊА ЕЛЕКТРАНЕ. АЛИ ПАМЕТИ НЕМА И НЕЋЕ ЈЕ НИ БИТИ ДОК СВАКИ МИНИСТАР ГЛЕДА КАКО ДА СЕ ОН НАПЛАТИ ИЗ СВЕГА. ОГАВНО.

Name

Пз

25.12.2018 09:31

Ко је изградио ту електрану па је треба дати под концесију

Name

075

25.12.2018 08:58

Лудило се наставља! Прије пар година министар у тузланском кантону Жељко Кнежичек направио "закон" по коме је Сунце под ингеренцијом њега и његовог министарства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.12.2018 14:11

Не занима нас како је у Тузли.

Name

Јаффа

25.12.2018 09:02

Ниједна банка да одобри кредит, како би се опрало и извукло којих пар милиона...пух, мајку му...како то?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

25.12.2018 09:27

Па оне сто су делиле саком и капом отисле у стецај,сад тразе неку да пристане покупе паре и одосе за Турску.