Због режија, штеде на храни

Док цијене у Босни и Херцеговини свако мало расту, не назире се скорији раст укупног животног стандарда грађана.

Босна и Херцеговина 16.12.2018 | 10:42
Због режија, штеде на храни
Повећање цијене горива и најава скупље индустријске струје од јануара могла би узроковати и веће цијене различитих роба, а које ће платити грађани. Истовремено, пораст просјечне плате или пензије у Босни и Херцеговини још је далеко. 877 марака колико је износила нето плата у септембру, ни приближно није довољно за просјечну потрошачку корпу.

Скупље гориво и струја, значиће веће трошкове за домаћу производњу, што би се могло одразити и на цијене крајњих производа. Према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине у овој години у просјеку је забиљежен раст цијена за 1,8 одсто.

У октобру су цијене производа и услуга порасле за од 0,9 одсто. У односу на предходни мјесец поскупила је одјећа, обућа, становање и режијски издаци. У истом периоду забиљежен је пад цијена хране, пића, духана, намјештаја, кућанских уређаја.

За грађане различита поскупљења нису нова вијест. Кажу свако мало у продавницама затекну веће цијене, а грамаже све мање. Највише новца издвајају за режије и храну.

Питали смо грађане Мостара, Сарајева и Бањалуке на шта највише троше новац и шта мисле у поскупљењима.

"Чисто сам навико то тако да сам постао имун, што ми треба купим, што ми не треба не купим.

"На прехрану и лијекове, на лијекове највише трошим, шта можете тако је како је. Ми пензионери морамо издржати, ако могнемо."

"Само још теже, само још горе и само да људи још горе оду, е то вам је главно", ријечи су Мостараца с којима смо разговарали.

"Све што смо могли да урадимо више нећемо моћи ништа."

"О храни више нема говора, режије и лијекови, ето."

"Прилагођавам се, не мора бити увијек добар ручак, како има. Са пензијом распоредим, режије су на првом мјесту, па онда што остане, али и дјеца су ту."

"Све ћемо то издржати, јер смо задовољни са животом, да смо незадовољни ми бисмо тражили промјене, а задовољни желе да остане стане исто. Тако нам је како нам је, одлично", казали су неки од грађана Сарајева.

"Није живот скуп, него су примања мала.

"Дажбине су скупе, иначе, платиш гријање, струју, воду смеће има сто намета некаквих, и оно остало за храну."

"Економисати, нећу узети килу меса, него грама, па у два пута."

"Од десет до десет обилазимо продавнице, гдје је јефтиније, ту идемо куповати", истакли су Бањалучани.

О позоришту, кину и путовањима, пензионери не размишљају. Преиспитивање разлога за повећање цијена енергената, нафте и нафтних деривата, у Клубу потрошача Тузланског кантона очекују од државе.

"Цијене на тржишту роба не гледају баш које смо ми пропусте направили у пензионим осигурањима, пензионим фондовима, каква су наша радна права, обавезе послодаваца према радницима - то нико не гледа. То би требала гледати држава, али сасвим сигурно да неће гледати фирме, које производе робе", указала је Гордана Булић из Удружења грађана Клуб потрошача Тузланског кантона.

Куповна моћ грађана све је мања, а трговци покушавају остати у оквиру постојећих цијена, поручује економиста Зоран Павловић. Нове трошкове због цијена енергената покушаће амортизовати кроз своје зараде, како не би изгубили конзументе.

"Било ко, ко покуша да размишља о повећању цијена послије нове године ће бити сурово кажњем чињеницом да ће грађани на неки начин престати користити те производе или их смањити у конзумацији, а то је опет најгора могућа ствар, јер ми ако желимо да покренемо привреду и привредну активност морамо повећати плате, смањити трошкове тих истих плата и практично цијене роба, јер је већ статистика казала да је Босна и Херцеговине достигла скоро два процента инфлације у овој години", упозорио је Павловић.

Упореди ли се то с бруто растом производа који се очекује од 3,7 одсто, реалан раст је испод два одсто, додаје Павловић и наглашава да би брига о трошковима грађана морала доћи у први план, јер ће у супротном грађански протести бити неминовни.

(Н1)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Скептик

16.12.2018 09:45

За банане, павлаку и јаја се не мора имати пара али за мобилни, интернет, кабловску, цигарете и бензин се МОРА имати пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.12.2018 11:42

Ма ти крезуба дебилчино увијек све знаш? А у којем ти оном брлогу живиш идиоте???

Name

Скептик

16.12.2018 12:52

Ах да, заборавио сам на кладионице, и за њих мора бити пара.

Name

ДЗЕП

16.12.2018 13:06

А ИМА ЛИ СЕ НЕСТО ПАРА ЗА ПОГРЕБ И ГРОБНО МЈЕСТО???

Name

Ре

16.12.2018 13:10

И за Скептика мора бити пара.

Name

У

16.12.2018 17:01

Трнову има повлаштених грађана никад нису плаћали воду ,комуналне услуге чак им се у дугови за елек.енергију одложе а пола дуга опрости.

Name

Позивам

16.12.2018 21:29

грађане Швајцарске да дођу у Српску плата 440км здравство у колапсу , диплома има ко купуса у Семберији слобода говора новинари заштићени (туку металним шипкама) убства еxпресно прогласе задеснум То је наша власт која тврди да је стандард ко Швици а мало се ради па навалите из Швице на чесму из које тече мед и млијеко.

Name

Никада Вам Доста,

17.12.2018 14:48

имам 499 еуро пензиони , у цутим.

Name

Зоран

17.12.2018 14:51

КОЊИНО ЈЕДНА питај Милокрада јел он мора имати хеликоптер?, и милионе у страним банкама.

Name

075

16.12.2018 09:49

Били избори, народ(и) и грађани избором казали да им је добро! Молим "наше власти" на свим нивоима да повећају још више намете да већина нас умре од глади што прије!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

16.12.2018 09:49

Пензионери су добили 100 км да гласају, развуците до следецих избора немојте се неразбацивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2018 12:45

Дај боже да и ти дочекаш пензију и да будрш при памети,а сада је губиш.

Name

Ратко

16.12.2018 09:55

Електроницар сам, и уцио електротехнику. Професорица никада није споменула појам "индустријска струја". То је циста отимацина од привредника. Уводјењем нормалне тарифе плацања електрицне енергије отворила би се могуцност повецања плата запосленима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

16.12.2018 11:51

...И смењење плата у електроиндустрији.

Name

страшно

16.12.2018 09:59

Грађани код криминалне власти лупају главом о зид како из ових животни гована код милијардера и милионера створени на лоповски незаконит начин, изаћи на крај без марке у џепу за животну муку због лопова криминални у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

16.12.2018 10:28

Зло и пљачка једног кочијаша је уништило и РС и народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

16.12.2018 11:36

НЕБРИНИТЕ ДОДИК И ЦВИЈАНОВИЋКА ТЕГЕЛТИЈА И ЊИХОВИ ЈАТАЦИ НЕШТЕДЕ НИ НА ЧЕМУ НЕГО СЕ РАЗБАЦУЈУ ВАШИМ МИЛИЈАРДАМА А ВИ ИХ ПОДУПРИТЕ НА ЊИХОВИМ ЛАЖНИМ ОБЕЋАЊИМА ПРИПРЕМАЈУ НОВЕ ПРОЕКТЕ И ЗАДУЖУЈУ НАРОД ЗА СЛЕДЕЋЕ 4 ГОДИНЕ ДА ИХ У ПОЛА ЗАВРШЕНЕ ОТВОРЕ ЗА ИЗБОРЕ КАО ОНИ НЕШТО УРАДИЛИ А ГЛАМНИЦУ ПОЛАЖУ НА СВОЈЕ РАЧУНЕ Еееее МОЈ НЕПИСМЕНИ НАРОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

18.12.2018 08:32

Мисмо најсиромаснији народ на свијету!

ОДГОВОРИТЕ