У току сједница о Војсци Косова

У Приштини је почела сједница косовског парламента, на којој је једина тачка дневног реда гласање о пакету закона којима се мијења мандат КБС из безбједносних снага у војне снаге, али без промјене имена. Овај потез Приштине подржале су прије свега САД, Велика Британија и Њемачка.

Србија 14.12.2018 | 10:58
У току сједница о Војсци Косова
У косовском парламенту у току је гласање о три закона којима се започиње процес трансформације Косовских безбједносних снага у војску Косова.

Од укупно три закона, до сада су усвојена два закона, један о трансформацији Министарства КСБ у Министарство одбране, и други по коме се КБС додељују војна задужења, као свим војскама у сувереним и независним земљама.

За њихово усвајање су се изјасниле све албанске парламентарне групе и мањинске заједнице, осим Српске листе.

Командант Косовских безбједносних снага, Рахман Рама каже да ће косовска војска бити у служби свих грађана и да ће обављати дужности на читавој територији тзв. републике, пише данашњи "Зери".

Рахман Рама је за тај лист потврдио да ће војска имати мандат да излази и на "сјевер земље".

Без обзира на чињеницу да је за два до три месеца КБС напустило око 71 припадника српске заједнице, Рама тврди да ће војска Косова бити мултиетничка, као што је, каже, КБС била и до сада.

Иако званичници НАТО сматрају да није добар тренутак за прављење војске, Рама је рекао да је Косово координирало са својим партнерима када је ријеч о прављењу војске, и посљедично, како је истакао, Косово има и подршку НАТО за тако нешто.

Срби на сјеверу и југу Косова и Метохије додатно су данас забринути за безбједност због данашње расправе у Приштини о формирању војске Косове.

Формирање војске Косова доживљавају, како су рекли Тањугу, као пријетњу напада на Србе, покушаја Албанаца да преотму сјевер и заокруже државност.

Уочи данашњег гласања у косовском парламенту о формирању војске Косова, на мосту који дијели сјеверни и јужžни дио Косовске Митровице стационирано је виšше возила КФОР-а.

На улазу у јужžни део Косовске Митровице паркирана су четири оклопна возила и један камион и дžжип, а ријеч је о аустријском контигнету Кфора, јавља извешšтач Тањуга са лица места.

Приштина је јутрос осванула украшена и заставама земаља чланица Квитнте, а град надлијећу хеликоптери НАТО, преноси "Коха онлајн".

Претходних дана, у овом граду је постављен велики број застава САД а јутрос, поред албанске, на улицама и главном тргу су заставе Њемачке, Велике Британије, Италије и Француске.

Како се наводи, на улицама и тргу су истакнуте заставе земаља чланица ЕУ које су дале највећи допринос "слободи Косова, његовој независности и изградњи КБС-а и њеној трансформацији у војску".

Са друге стране, у сјеверном делу Косовске Митровице, терасе и локали дуж шеталишне зоне од синоћ су украшени заставама Србије.

Грађани коментаришу да су српске тробојке окачене као одговор на најаву усвајања закона о формирању војске самопроглашеног Косова, и као одговор на америчке заставе у Приштини, јужној Митровици и широм јужног дијела Косова.

КФОР се и јутрос огласио, и на својој Фејсбук страници навео да јединице КФОР-а спроводе вјежбе дуж главних путева Косова, и да се војници обучавају да буду спремни да се брзо распореде широм Косова како би спријечили било какву пријетњу по безбједност. 

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар