ЕЛ: Бродолом Барселоне у Мадриду!

Ни у једном тренутку евролигашког "Ел Класика" није постављано питање ко ће победити у дому шампиона Евролиге.  Реал делио лекције, Кампацо као Кецман, Барса боса по трњу у Ел Класику! Лаганих 27 разлике за Краљевски клуб - 92:65.

Кошарка 13.12.2018 | 23:14
ЕЛ: Бродолом Барселоне у Мадриду!
У првом шпанском дербију ове сезоне, Барселона је у АЦБ лиги рутински и убедљиво савладала Реал у својој "Палау Блауграни". Мање од месец касније, улоге и исход били су обрнути:

Реал Мадрид - Барселона 92:65 (22:17, 31:13, 16:20, 23:15)

У дому шампиона Европе, екипа Пабла Ласа дозволила је Каталонцима само 10 минута равноправне кошарке. У другој деоници "краљевски клуб" је зауставио госта и већ до полувремена стекао предност већу од 20 поена.

Амерички шутер Џејси Керол постигао је шест поена у серији, да од 11. минута подстакне серију којом је вођство Мадриђана почело да расте након достижнијих 24:19. "Митраљета" је решетала и најавила одличну секвенцу домаћина, завршену "плусом" од 23 поена на полувремену.

Тада је било сасвим јасно шта ће се догодити до краја.

Као и Барселона у новембру, Реал такође није стајао до последњег звука сирене, већ се традиционално трудио да победа буде што убедљивија, на радост више од 11.000 гледалаца.

Најефикаснији међу "краљевићима" били су Треј Томкинс са 17 поена, Ентони Рендолф са 16, Џејси Керол са 15 и Валтер Таварес са 112. Серхио Љуљ, лидер Мадриђана, постигао је само шест поена и екипа није трпела то што га није "ишао" шут (0/7 за три).

Уместо њега, Рендолф је био прецизан са дистанце и постигао је четири тројке из шест покушаја, на радост саиграча међу којима вечерас није био српски центар Огњен Кузмић, јер је преседео меч у цивилу.

Са друге стране, најјачи отпор домаћину пружао је Тома Ертел са 16 поена, а у екипи Светислава Пешића био је само још један "двоцифрени" - Кевин Пангос (11 поена). И то говори о наступу Каталонаца...

Реал је тријумфом задржао корак за водећим Фенербахчеом, а Барселона је након још једног неуспеха, после пораза и у Подгорици, "пала" на 6-6.

Барселона је била успешнија у последњим сусретима у кошаркашком Ел Класику, добила је три од последња четири дуела, али је вечерас Реал Мадрид решио да то поравна и изнивелише одличном партијом. Тим Пабла Ласа је успео у намери тако што је славио с 92:65. Заиста је то била добра игра актуелног првака Европе, па зато и ова разлика на семафору. Неуобичајена за овакве утакмице. Иначе, треба рећи да је један од тројице судија на овом кошаркашком Ел Класику био наш Илија Белошевић.

Довољно је само рећи да је резултат на полувремену био 53:30, да је већ у том периоду Џејси Керол дао 15 поена, Ентони Рендолф 13, а Кампацо стигао да постигне кош с целог терена у последњој секунди првог полувремена. Довољно да додатно убије Каталонце у појам при одласку у свлачионицу. 

Тајна добре игре Реала је и у томе што је Краљевски тим у првом делу утакмице шутирао изузетно високим процентом за два поена (14/19), али и што је јасно да је Барселона у паду форме, што се видело и у Морачи против Будућности. Мораће мало Светислав Пешић да размрда своју екипу.

Покушала је Барса да нападне у трећој деоници, погодила је неке тројке преко Клавера и Ертела, мало снизила разлику и деловало је да може барем нечему да се нада. 

Чак и када су Каталонци нешто пробали да ураде, једноставно Ласо је имао много више опција, па је у тим моментима Валтер Таварес да игра конкретније ка кошу, а попут јо-јоа резултат се некако увек враћао на 20 разлике.

Најефикаснији код Реала били су Треј Томпкинс са 17, Ентони Рендолф са 16 и Џејси Керол са 15 датих поена. Код Барсе је једини на нивоу био Томас Ертел са 16 поена, а 11 је додао Кевин Пенгос.

Басконија је била боља од Макабија 81:79.

Макаби је водио током већег дела меча. Изузев у првој деоници "понос Израела" је током друге и треће контролисао резултат и имао чак и двоцифрену предност.

Басконија преокрет прави у финишу треће и почетком четврте четвртине када Дарун Хилијард погађа тројку за потпуни прикључак 61:60.

Скоти Вилбекин и Деандре Кејн су потом успели да одбију напад Басконије тројкама, али само привремено јер је на другој страни био расположен Мет Џенинг.

Хилијард је потом далекометним хицем изједначио на 73:73, а победу Басконији на 11 секунди до краја поготком доноси Венсан Поарије. Најбољи је у дресу победника био Токо Шенгелија са 20 поена, четири мање је имао Џенинг, а 15 Хилијард.

Код поражених се испромашивао Вилбекин (5/16) и имао 13 поена, колико је уписао и Кејн. Басконија је тренутно 11. у Евролиги са пет победа и седам пораза, а Макаби је 15. са три тријумфа и девет пораза.

Резултати 12. кола:

Олимпијакос - Ефес 88:81
ЦСКА - Химки 88:74
Фенербахче - Армани 92:85
Макаби - Басконија 79:81
Реал - Барселона 92:65

у петак

Бајерн - Жалгирис 20.30
Панатинаикос - Дарушафака 20.30
Гран Канарија - Будућност 21.00

Табела: Фенербахче 11-1, Реал 10-2, ЦСКА 10-2, Ефес 8-4, Олимпијакос 7-5, Армани 6-6, Барселона 6-6, Жалгирис 5-6, Панатинаикос 5-6, Бајерн 5-6, Басконија 5-7, Гран Канарија 4-7, Химки 4-8, Будућност 3-8, Макаби 3-9, Дарушафака 1-10.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар