ЕЛ: Меч каријере Мицића! И Марковић рекордер!

Мицић има постер из Пиреја, али не и победу! Олимпијакос у узбудљивој завршници савладао Ефес, иако је српски плејмејкер одиграо сјајан меч за госте.  Утакмица каријере Васе Мицића, сјајни Милутинов и тријумф Олимпијакоса у неизвесној завршници.  Гледали смо надметање у сјајним потезима два српска кошаркаша. За уживање неутралних љубитеља кошарке у нашој земљи.  И Марковић оборио лични рекорд по датим поенима у Евролиги! После Василија Мицића и Николе Милутинова, још један српски играч одиграо добар меч вечерас у најјачем европском кошаркашком такмичењу.  Не стају ни Фенер, ни Гудурић! Српски бек одиграо одличан меч у тријумфу против Арманија. Убацио је 20 поена, практично без промашаја.

Кошарка 13.12.2018 | 21:10
ЕЛ: Меч каријере Мицића! И Марковић рекордер!
Узбудљив почетак евролигашког кола у Атини.

У термину прилагођеном фудбалској утакмици Олимпијакоса у Лиги Европе, црвено-бели из Пиреја дочекали су у Дворани мира и пријатељства госта из Истанбула и остварили трећи узастопни тријумф пред својим навијачима.

Плејмејкер гостију Василије Мицић одиграо је још један одличан меч, убацио 24 поена и у завршници атрактивно закуцао преко Зека Ледеја, али то није било довољно за "брејк" његовог тима.

Олимпијакос - Ефес 88:81 (25:12, 23:34, 17:22, 23:13)

Српски "плеј", новембарски МВП, изједначио је резултат тим сјајним закуцавањем три минута пре краја (79:79), али његов тим није имао снаге да се бори до краја. Штавише, био је то последњи погодак турског представника из игре.

Са друге стране, Аксел Тупан, Ледеј и Јанис Стрелнијекс донели су грчком тиму вођство 85:80 и лишили Ефес шансе да се још једном врати у меч, у којем је одиграо сјајну другу четвртину. Мицић је "вукао" тим, убацио четири тројке уз шест асистенција и потврдио одличну форму. Уз њега, распуцан међу гостима био је и Шејн Ларкин, са 20 поена.

Међу домаћима је најефикаснији био Тупан са 19 поена, а запажен учинак остварио је и српски центар Никола Милутинов, са 15 поена и девет скокова, који су се испоставили као важан чинилац тријумфа домаћих. Коначни однос у ухваћеним лоптама био је 41:26 у корист Олимпијакоса.

Осим француско-српског тандема, још четворица играча Олимпијакоса имала су двоцифрени нападачки учинак. По десет поена постигли су и Василис Спанулис, Стрелнијекс, Ледеј и Јоргос Принтезис...

Можемо да констатујемо без проблема да Василије Мицић игра кошарку живота. Вечерас је одиграо вероватно најбољи меч у каријери у Евролиги, оборио рекорд по датим поенима, убацио их 24 (уз шест асистенција), погађао далеке тројке, чак и закуцао, али ипак и изгубио лопту у важном нападу Ефеса при крају, па је све то на крају уз добро шутерско вече домаћина довело до тријумфа Пирејаца с 88:81 (25:22, 23:34, 17:22, 23:13).

Никола Милутинов је био одличан на другој страни са 15 датих поена и девет скокова. Није имао промашај из игре!

Утакмица је почела употпуности у Олимпијакосовом ритму, Пирејци су повели већ с 23:8 у првој четвртини и то је деловало мало на меч Звезде и Бреше од синоћ. Међутим, Ефес је како је време одмицало покушавао да се врати и то му је успело.

Тим Ергина Атамана је повремено топио тај резултат на леђима Василија Мицића и Шејна Ларкина, да би се на полувреме отишло само с два поена предности за Олимпијакос - 48:46.

Правио је чуда Мицић у трећој деоници, погодио је две далеке тројке с паркинга, на крају трећег дела имао је 20 убачених поена, али је све то било довољно за предност Ефеса од 68:65 пред последњих десет минута.

Обећавало је то неизвесну завршницу...

Међутим Олимпијакос код куће је више него тежак противник већ годинама, а то је показао и вечерас када је серијом тројки држао егал (погађали су Спанулис и Тупан) упркос сјајним потезима Мицића па чак и закуцавања, што нисмо могли много пута да видимо до сада. 

Ипак, Олимпијакос је на крају добио овај меч на искуство.

ЦСКА из Москве је поражен на две од последње три утакмице, па је решио да се врати на победнички колосек против Химкија у локалном дербију. Армејци су лагано изашли на крај против своје редовне муштерије, а тим Димитриса Итудиса је славио с 88:74. Треба истаћи да је наш Стефан Марковић био одличан код гостију и да је дао 18 поена (3/5 за два, 2/4 за три и 6/6 за један) и на тај начин оборио лични рекорд по постигнутим поенима у Евролиги! Претходни рекорд је био на коти 15.

Армејци су отпочетка утакмице поставили свој ритам, а већ на полувремену су водили с 49:40. Трећа деоница је била пресудна, ЦСКА је добио тај део игре с 26:13 и ту ставио тачку на свако питање о победнику.

Одлично је Итудисова екипа шутирала за три поена на овој утакмици, феноменално шутирала са слободних бацања, све је функционисало у игри домаћина. Реално, Химки овде није имао шансе. Посебно без Алексеја Шведа у екипи.

ЦСКА је имао доста расположених играча, па и јаче екипе од Химкија не би имале шансе. Данијел Хекет (14п), Серхио Родригез (12п), Кори Хигинс (11п), Вил Клајбурн (10п) и Нандо Де Коло (10п) су били сви двоцифрени. Код Химкија се показао поменути Марковић са 18 датих поена. Био је најефикаснији у свом тиму. Помогло му је наравно и што Шведа није било у игри.

Заиста сјајно вече наших кошаркаша. Ко зна, можда и у наставку буде сличних остварења.

Свакако можемо да будемо поносни.

Не стају ни Фенер, ни Гудурић! Српски бек одиграо одличан меч у тријумфу против Арманија. Убацио је 20 поена, практично без промашаја.

Марко Гудурић је у ритму и није га пореметила ни "ситнија" повреда и кратка посета болници пре недељу дана.

Прецизни бек Фенербахчеа дефинитивно игра своју најбољу сезону и то је потврдио и у четвртак, када је предводио лидера Евролиге у осмој "везаној" победи:

Фенербахче - Армани 92:85 (15:21, 25:19, 27:18, 25:27)

"Искрено, помало ме плаши што сада овако добро играмо", написао је у свом блогу пре неколико дана Никола Калинић, херој тријумфа вицешампиона Европе против Панатинаикоса у Атини. Ове вечери, улогу лидера је преузео Гудурић, својом најефикаснијом партијом у сезони.

Жељко Обрадовић дао је "Гудури" 23 минута на паркету, а он му је узватио са 20 поена, две тројке (2/2) и само једним промашајем из осам шутева. 

Рачунајући и вечерашње цифре, Гудурић ове сезоне шутира за два 75,8 одсто, а за три 63,6 одсто (14/22).

Уз Гудурића, отпор упорних Италијана сламали су и Јан Весели са 17 поена, Жофри Ловерњ са 15 и Луиђи Датоме са 10. На челу са том четворком, уз осам поена и пет скокова Николе Калинића (2/2 за три), Фенер је остао усамљен на врху табеле.

Са друге стране, распуцан међу гостима био је Мајк Џејмс са 31 поеном (шест тројки), али његов учинак није био довољан да прекине перфектну серију "Жоцовог" тима у Улкер спортс арени. Српско крило Владимир Мицов постигао је осам поена за Миланезе, међу којима због повреде поново није играо Немања Недовић...

Жељко има Марка Гудурића, Фенер нема зиме! Џаба је претио Армани... Задовољавајуће партије пружили су и Никола Калинић и Владимир Мицов.

Занимљив меч игран је вечерас у Истанбулу где је Фенербахче дочекао Олимпију из Милана и дошао до 11. победе у Евролиги за очување првог места - 92:85. Армани је у последњој деоници имао шансу да преокрене, Мајк Џејмс (31 поен) је играо феноменално, убацивао је тројке као на траци, четири у последњој деоници,  а онда је Марко Гудурић све вратио са две важне, сјајне, тројке и тако је уз асистенцију Јану Веселом одбио напад противника. Меч је завршио са 20 датих поена (5/6 за два, 2/2 за три, 4/4 за један) и две асистенције, скока и украдене лопте! После Василија Мицића и Стефана Марковића и он је био близу рекорда каријере (23 поена против Макабија).

Најзаслужнији за победу Канаринаца поред Гудурића били су Јан Весели и Жофри Ловерњ што показује да је Фенер био надмоћнији испод коша на овој утакмици. Задовољавајуће партије пружили су и Никола Калинић (8п) и Владимир Мицов (8п). 

Армани је и вечерас показао колико је добра екипа, то је осетио Фенер на својој кожи, посебно у првој четвртини, а потом је Олимпија у трећој деоници могла да осети како је када се Фенербахче залети и почне да доминира. Посебно пред својим навијачима.

Када смо видели неизвестан дуел у прве две деонице могли смо да очекујемо да трећа деоница може да буде одлучујућа. Турски састав је на крилима Веселог, Ловерња и Калинића стекао осетнију предност, највећу на утакмици од девет разлике - 62:53. 

Дакле, већ пред крај треће деонице Фенер је преузео кључеве утакмице у своје руке и направио себи ситуацију да има иницијативу и предност од девет поена предности на уласку у последњу деоницу. Џејмс је претио при крају са тројкама у серији, а онда је Гудурић почео да шије! И решио је дуел на тај начин.

Фенербахче је овим тријумфом стигао до 11. победе и задржао је водеће место на табели Евролиге. Одмах испред ЦСКА.

Резултати 12. кола:

Олимпијакос - Ефес 88:81
ЦСКА - Химки 88:74
Фенербахче - Армани 92:85
Макаби - Басконија 20.30
Реал - Барселона 21.00

у петак

Бајерн - Жалгирис 20.30
Панатинаикос - Дарушафака 20.30
Гран Канарија - Будућност 21.00

Табела: Фенербахче 11-1, ЦСКА 10-2, Реал 9-2, Ефес 8-4, Олимпијакос 7-5, Барселона 6-5, Армани 6-6, Жалгирис 5-6, Панатинаикос 5-6, Бајерн 5-6, Басконија 4-7, Гран Канарија 4-7, Химки 4-8, Макаби 3-8, Будућност 3-8, Дарушафака 1-10.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар