Гвардиола: Расизам је свуда око нас!

Менаџер Манчестер ситија, Пеп Гвардиола, рекао је да је расизам заступљен свуда, не само у фудбалу.

Фудбал 14.12.2018 | 08:00
Гвардиола: Расизам је свуда око нас!
Протеклог викенда у центру пажње био је фудбалер Ситија Рахим Стерлинг кога су на расној основи вређали навијачи Челсија, у дербију Премијер лиге на лондонском Стамфорд Бриџу.

Полиција истражује инцидент са суботње утакмице на Стамфорд Бриџу, а управа Челсије забранила је четворици навијача улаз на стадион док траје истрага.

"Расизам је свуда, не само у фудбалу. Морамо да се боримо, да обезбедимо бољу будућност за свакога, не само у Енглеској, него свуда", рекао је Гвардиола. 

Челси је навео да ће у случају да се потврде наводи о расизму, оштро казнити навијаче. 

"Ценим оно што је Челси урадио, а да се то догоди у мом клубу и ми бисмо исто урадили", навео је Гвардиола. 

На друштвеним мрежама појавио се снимак како навијачи поред терена вичу и гестикулирају ка Стерлингу, који је дошао да узме лопту иза гола. 

Енглески репрезентативац рекао је да је "морао да се насмеје" када је чуо увреде, пошто "није очекивао ништа боље".

Удружење професионалних фудбалера саопштило је да негативни приказ медија о Стерлингу "охрабрује расистичку реторику" и да је он фудбалер "кога често издвајају". 

"Рахим је невероватна особа, невероватан човек. Тешко је схватити да се у 21. веку дешавају ствари које су се у прошлости дешавале тамнопутим особама", додао је Гвардиола и позвао медије да помогну у заштити једнакости медју људима. 

Упитан да ли је мислио да Стерлинг има негативан третман у медијима, Гвардиола је одговорио: "Не знам". 

"Када сам дошао у клуб разговарали смо, пошто знам да је веома активан на друштвеним мрежама. Рекао сам му да заштити приватан живот и да се држи изван ситуације. Негативност очекујеш када не одигра добро, али само због боје коже? Не. Права моћ у данашње време је у медијима, не у политичарима, па они (медији) имају одговорност",навео је Шпанац. 

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар