Судови у Брчком затрпани тужбама

Након с̌то је пресудом Апелационог суда Дистрикта Брц̌ко, крајем аугуста ове године, наплата такозване обраде кредита проглас̌ена незаконитом, многи грађани ове локалне заједнице одлуц̌или су подиц́и туз̌бе против банака код којих су подигли кредите.

Босна и Херцеговина 09.12.2018 | 15:44
Судови у Брчком затрпани тужбама
Струка сматра да те накнаде не припадају категорији директних трос̌кова него се могу сматрати банкарском праксом, извијестила је Федерална телевизија.

Клијент адвоката Срђана Марјановића, који је пред брчанским Основним, а потом и Апелационим судом добио пресуду, јер му је код једне пословне банке 2008. године обрада кредита наплаћена 2.000 марака, није желио пред камере.

Његов адвокат тврди да је ово прва оваква пресуда у Дистрикту, а вјероватно и у БиХ, те да је овом пресудом утврђено да једнократна накнада која се креће до 1,5 одсто не представља стварни трошак банке.

"Банка не може наплаћивати одређене услуге и трошкове за које се не зна на који начин су утврђени, на који се начин дошло до њих и због чега се иста накнада у процентуалном износу везује за износ одобреног кредита. Корисници кредита морају унапријед да знају о каквим трошковима се ради", каже адвокат.

Економист Срђан Лалић вјештачио је у споменутом случају пред Основним судом и тврди да трошкови обраде кредита у економском смислу немају економску оправданост, јер не припадају категорији директних трошкова, него се та врста трошкова може подвести под банкарску праксу.

"Каматна стопа је цијена кредита, која обухвата трошкове банке код прикупљања депозита од клијената, оперативне трошкове у које су укључени трошкови обраде кредита, трошкови ризика процјене ризика и, наравно, на крају марж", каже он.

Изјаву неке од банака Федерална телевизија није успјела да добије јер нису жељели пред камере. А након ове пресуде, адвоката Марјановића затрпали су захтјеви нових више од 250 клијената за тужбе због незаконите наплате за обраду кредита. 

"Без обзира на то о каквом временском периоду се ради, да ли су кредити отплаћени или не, о којој врсти кредитног производа се ради – апсолутно нема ограничења у погледу тражења враћања тог новца", тврди Марјановић.

Трошкове обраде кредита наплаћују и банке у Републици Српској. У Агенцији за банкарство РС су за Српскаинфо рекли да једнократна накнада за обраду кредита нису законски одређене.

"Банке једино имају обавезу да благоворемено и јасно информишу потенцијалне кориснике банкарских услуга, те да их јасно дефинишу самим уговором о кредиту", кажу у Агенцији за банкарство.

Висина и начин наплате накнада дефинисани су интерним актима и пословном политиком сваке појединачне банке и обухваћени су општим условима пословања. По подацима регулатора, једнократне накнаде за обраду кредита се разликују од банке до банке и зависе од врсте кредитног производа, а преглед накнада по кредитним производима објављују на својим интернет страницама.

"Просјечне накнаде за обраду кредита се крећу од нула до 1,5 одсто", кажу у Агенцији за банкарство.

Наводе да је свака банка обавезна да објави опште услове пословања, а објављује се на интернет страници банке и на погодном мјесту у пословним просторијама банке у којима се пружају услуге клијенту.

Извор: Српскаинфо

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тезак

09.12.2018 15:41

Павловиц банка је првак свијета у наплацивању "обраде кредита".Е сад це бити " врати коко сто си позобала"....и гасење банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

09.12.2018 17:19

Зна ли ико кад це укинути харач на павловица мосту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тезак

09.12.2018 19:21

Павловица мост вец дуго није под контролом Павловиц Слободана-залозен код неке банке која сад убире харац.

Name

Облак

09.12.2018 18:43

Слиједи продаја приспјелих и неприспјеких потраживања озакоњеним утјеривачима дугова од стране Павловић банке ,, матриxу,, Сарајево а онда они почињу пријетити и прозивати обилазити дузнике и не обраћајући пажњу на законске прописе наплаћивати Тзв дугове . Прописе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфа

09.12.2018 18:57

Савјет за све људе у проблемима а којима се на грбачу попела фирма доо ,, Матриx,, Сарајево утјеривањем дугова на све могуће и немогуценацине је да одмах иду на полицију и пријаве а потом да ли појединачно или колективно поднесу тужбу за узнемиравање , душевну бол и претрпљен страх од гнусних пријетњи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

09.12.2018 21:17

Студирао сам док је тај вестак Лалиц био асистент на факсу, и то на висе предмета иако примарно орентисан на рацуноводство. Цуо сам да је сада и декан, па јос и судски вестак оцигледно. Тај лик нема везе са било циме а камоли са економијом. Није била реткост да му је збир свих рата приликом отплате кредита мањи од саме главнице. Цесто се десавало да не зна да доврси задатак па изводи студенте како се сам неби брукао. Ако узмете збирку задатака из рац. коју је он наводно саставио видецете да нема пасуса без правописних, нити задатка без логицких гресака. Да се запитате да ли је особа која је то ауторисала уопсте писмена. Тако да уколико је пресуда заснована на његовом вестацењу, онда иста и нема неку будуцност! Далеко сам од таквих струцњака на сву срецу. Медјутим, зао ми је зао сто сам изгубио 4 године образујуци се код таквих као сто је он, конкретно из рацуниводства сам далеко висе науцио у средњој сколи. Руку на срце било је и квалитетних људи и предаваца на том факултету!

ОДГОВОРИТЕ