Ухапшен на рођендан жртве

Станислава Копривица (15), ученица осмог разреда коју је 1995. године у Калиновику убила граната, требало је да напуни 38 година баш јуче, када је у Сарајеву ухапшен Рамиз Дрековић (62), осумњичени да је гранатирање њеног града наредио из Коњица.

Босна и Херцеговина 06.12.2018 | 07:56
Ухапшен на рођендан жртве
То нам је потврдила Станиславина мајка Милка Копривица, додајући да је јуче била на гробу своје кћерке.

"Ко је год крив, нека одговара за своја дјела. Моје дијете је у гробу. Све су прилике да је он наредио гранатирање Калиновика. Моја кћерка рођена је 5. децембра 1980. године и данас јој је рођендан", испричала је јуче ожалошћена мајка.

У изјави за "Независне" Милка Копривица додаје да се њена кћерка кобних момената са друговима враћала из школе, гдје су, како каже, ишли по свједочанства.

"Ујутру је отишла здрава. Поподне ми је дошла вијест да су школска дјеца рањена. Отишла сам тамо и речено ми је да је погинула моја Станислава. Нашла сам тијело у Дому здравља. И дан-данас сва се тресем као прут", наглашава Милка.

У гранатирању Калиновика тешко је рањена Станиславина другарица Душанка Ашкраба, која истиче да се тих тренутака сјећа као да су били јуче.

"Требало је да ускоро славимо матуру, чему смо се радовали. При повратку из школе чуле су се гранате. Покушали смо да се сакријемо иза једне зграде. Граната је пала на око пола метра од Станиславе", истиче Ашкраба присјећајући се дана када су рањене она и још двије дјевојчице те два дјечака, док је Станислава изгубила живот.

Ашкраба у изјави за "Независне" додаје да је гранатирање и након тога настављено те да су гранате пратиле њихову путању до локалног Дома здравља.

"Ја сам осамдесетодстотни инвалид, трајно. Оштећен ми је скоро цијели организам. И дан-данас имам гелер поред кичме, који не смије да се вади, као и један у плућима", напомиње Ашкраба у изјави за "Независне".

Митар Сладоје, који је у то вријеме био директор Основне школе "Љутица Богдан" у Калиновику, рекао нам је да је граната пала на 150 метара од школске зграде.

"Кад смо чили да падају гранате, истрчали смо. Нисам затекао покојну Станиславу, прије ју је неко одвезао у Дом здравља, да је покушају спасити. Станислава би сад имала пуних 38 година, ето видите судбине. Једну дјевојчицу успио сам да довезем до Дома здравља. Било је језиво", прича за "Независне" Сладоје, који је сад у пензији.

Дрековића су јуче око 6.30 у његовом стану у Алипашиној улици ухапсили припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА). Под истрагом је због сумње да је, као некадашњи командант 4. корпуса Армије РБиХ, починио ратни злочин против цивила.

"Осумњиченог терете да је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да неселективно гранатирају Калиновик, насељен Србима", наводе из Тужилаштва БиХ.

Јединице АРБиХ гранатирале су Калиновик пројектилима велике разорне моћи током маја и јуна 1995. године, а осим дјеце, међу рањенима је било и одраслих.

Кадрија Колић, адвокат Дрековића, тврди да је осумњичени ухапшен уз образложење да постоји опасност од бјекства јер је држављанин Србије, иако Дрековић, како тврди адвокат, нема важеће документе нити пасош те земље.

"Рамиз Дрековић је у потпуности негирао наводе који му се стављају на терет и тужилац ће у току дана предложити притвор због опасности од бјекства и утјецаја на свједоке, а рочиште ће бити одржано сутра", казао је јуче његов бранилац Мирсад Црновршанин.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, изјавио је да је хапшење Дрековића резултат веома активне сарадње Центра с тужиоцем Тужилаштва БиХ и да би оптужница у овом предмету требало да буде подигнута веома брзо.

Коментаришући хапшење Дрековића, предсједник "Ветерана РС" Душко Вукотић оцијенио је да је ријеч о амортизацији утиска незадовољства који је у Српској с правом изазван ослобађајућом пресудом за Насера Орића.

У Савезу удружења војних пензионера у ФБиХ и Удружењу пензионера војних осигураника у ФБиХ мишљења су да је "хапшење часног борца и команданта, који је један од симбола одбране БиХ" врхунац покушаја изједначавања кривице и одговорности за почињене ратне злочине у БиХ.

Странка демократске акције (СДА) најоштрије је осудила хапшење Дрековића, а истакли су и да вјерују у његову невиност.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Правда и Истина

06.12.2018 07:31

Ако је наредјено да се гадјају војни циљеви који су били у близини сколе онда нема кривице.Према томе јос један покусај политике да осуди браниоце БиХ.А ако је нетко из намјере гадјао дјецу онда треба да одговарају за такав цин и сто не мора знацити да је наредба стигла од највисег нивоа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2018 09:26

Овај надри правник са приватном дипломом Којиц након сваког хапсења у први план ставља не обиљезја кривицног дјела, вец резултат сарадње његовог Центра са Тузилаством. А Центар никаквих оперативних надлезности нема, све информације узима од МУП РС и инспектора СИПА. Али, кад треба да се рекламира, Којиц из Српца је број 1. Јадник, тата и стрико га поставили!

Name

Фочак

06.12.2018 11:23

Срам те било!! Ти себе називас ИСТИНОМ И ПРАВДОМ и оправдаваш убиство дјевојчице и рањавање дјеце! Како говорио тако здраво био и ти и они сто тако мисле! БРАНИЛАЦ ВЈЕЧНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Name

ТАЦНО

06.12.2018 07:33

ОДКУД СТРАНКАМА. ПРАВО ДА КОМЕТАРИСУ РАД ТУЗИЛАСТА.ПО ЊИМА НИКО НИЈЕ КРИВ САМО АКО ЈЕ ИЗ ЊИХОВОГ ТОРА А СВЕ ЗАРАД ПОЛИТИЦКИХ ПОЕНА СТАЛО ЊИМА ДО ДРЕКОВОЦА КАО ДО ЛАЊСКОГ СНИЈЕГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет

06.12.2018 09:41

Ово је само варка како би се могли похапсити сви српски команданти који су издавали наредјења за гранатирање Сарајева, Горазда и других градова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2018 10:21

А,сто би била варка?! И треба да буду ухапсени СВИ они који су наредјивали гранатирање цивила и цивилних објеката.