ЕП: Против Данске за важне бодове!

Српске рукометашице у уторак од 21. 00 играју последњи меч прве фазе Европског првенства.  Србија иде даље, али са колико бодова? Изабранице Љубомира Обрадовића сигурне у другој фази Европског првенства у Француској, али пред дуел са Данкињама неизвесно са каквим капиталом на Русију, Француску и Црну Гору.

Остали спортови 04.12.2018 | 17:00
ЕП: Против Данске за важне бодове!
Сигурна победа над Пољском, па минималан пораз од Шведске, у мечу из кога је требало да се извуче макар бод.

Репрезентација Србије у меч 3. кола А групе Европског првенства улази са половичним учинком, као сигуран учесник друге групне фазе, али са потпуном неизвесношћу око броја бодова који ће пренети у наставак такмичења.

Подсећамо да се преносе само бодови из дуела са противницима који су такође отишли даље, тако да би Лекићевој и другарицама одговарало да Пољска победи Шведску и елиминише је.

Ако та два бода српским рукометашицама зависе од других, друга два могу саме да зараде у окршају са Данском (21.00), која је са две победе такође осигурала пролаз.

"Морамо да одиграмо као против Швеђанки, које су нам из контре дале само један гол. Биће отворена утакмица, без фаворита. Имамо начин да одговоримо на добру игру Данске, а зашто и да не победимо", рекла је Драгана Цвијић.

Данкиње су у првом колу савладале Шведску са голом разлике (30:29), па је јасно да је квалитет екипа приближан. Само нам је потребно мало више среће и јачи карактер него у недељу...

Основни циљ - пласман у другу рунду Европског првенства у Француској - испуњен. Победом над Пољском на премијери српске рукометашице су сигурно треће у Групи А, али сада следи расподела бодова пред дуел са Данском у последњег колу прве фазе такмичења.

Уколико Србија победи Данску, изабранице Љубомира Обрадовића имаће сигурна два бода у другој рунди, а максималних четири могли бисмо да пренесемо ако Пољска победи Шведску. Уколико наша селекција буде поражена од Скандинавки, највероватније нећемо пренети ниједан бод у наредну рунду, али постоји могућност да ипак буду два бода, али у том случају Пољакиње морају да победе са четири и више голова разлике Швеђанке да бисмо били испред скандинавске репрезентације.

Познато је већ да ће Србија у наредну рунди играти са три рукометне велесиле - светским шампионкама Францускињама, олимпијским победницама из Рија Рускињама и увек јаким Црногоркама. Русија ће пренети максимална четири бода у другу рунду, док ће домаћин шампионата у директном двобоју са изабраницама Пера Јохансона да одлучи о расподели преостала два бода.

Данска је пре почетка такмичење била фаворит за прво место у Групи А и то је оправдала тесном победом над Шведском и убедљивим тријумфом против Пољске. Селектор Обрадовић очекује сличан дуел као против Швеђанки у другој рунди, када је одлучио гол Алмове пет секудни пре краја.

"Нема ту неке разлике, све је то исти рукомет. Скандинавци играју исто, с разликом што је десни бек Данске баш висока девојка, може да шутне са девет-десет метара, што није био случај против Шведске, које имају ниже играчице. Треба узети у обзир да су Швеђанке против Данкиња одређено време водиле, на крају несрећно нису искористиле пенал. Против нас су искористиле један шут против њих нису", рекао је искусни стручњак пред меч у Нанту.

Данска је била најбоља светска селекција деведесетих година прошлог века, али је уследила криза. Последњу медаљу на великим такмичењима Данкиње су освојиле у Београду 2013. године када су биле бронзане на СП, док чак 14 година чекају на одличје на шампионатима Старог континента (сребрне у Мађарској 2004. године). Већина репрезентативки бране боје домаћих клубова Одензеа и Виборга. Главна звезда је леви бек шампиона Европе Ђера Ане Мете Хансен. Рукометашица коју је потенцирао селектор Србије Обрадовић да би висином могла да створи проблеме нашој селекцији је Мете Транборг, која је висока 196 центиметара. Селекција је претходних година подмлађена, а најстарија играчица, голман Сандра Тофт има 29 година.

Србија није без шансе. Против Швеђанки, Андреа Лекић и саиграчице нису имале ни среће. Уз одбрану каква је била против Шведске, више концетрације у завршници, смањење броја грешака и боља реализације контри, не би било изненађење ако Србија слави. На последњем сусрету ових селекција пре три године на СП управо у Данској, Скандинавке су биле убедљиве против Србије у групној фази - 29:20.

Швеђанке су фаворити против Пољакиња, а овај меч ће директно да одлучи о путнику у другу рунду. Скандинавке и поред победе над Србијом нису сигурне. Русија је победама над Француском и Црном Гором обезбедила максимална четири бода па олимпијским шампионкама из Рија меч са Словенкама ништа не значи. Дерби дана игра се у Нансију где домаћин дочекује Црногорке. Обе селекције су већ у другој фази, али остаје у игри два бода која би могла да се пренесу у другу рунду. Француска ће имати ветар у леђа навијача и то би могао да буде тас на ваги.

ПАРОВИ 3. КОЛА

Шведска - Пољска 18.00
Србија - Данска 21.00

ТАБЕЛА

1. Данска 2 2 0 0 (58:50) 4
2. Србија 2 1 0 1 (54:48) 2
3. Шведска 2 1 0 1 (51:51) 2
4. Пољска 2 0 0 2 (47:61) 0

ДОСАДАШЊИ РЕЗУЛТАТИ: Србија - Пољска 33:26, Данска - Шведска 30:29, Пољска - Данска 21:28, Шведска - Србија 22:21.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар