Кинези уче ватерполо од Срба!

Имамо базене, трофеје не! Ватерполо савез Србије потписао је четворогодишњи споразум о сарадњи са Ватерполо федерацијом Кине. Постоји могућност да кинески тим заигра у Регионалној лиги, а база би им била у Србији.

Остали спортови 08.12.2018 | 08:30
Кинези уче ватерполо од Срба!
Помоћ Кинезима у ватерполу од Срба!

Ватерполо савез Србије прихватио је да буде нека врста ментора кинеским ватерполистима и у наредне четири године, на колико је потписан споразум о сарадњи, Кинези ће учити ову игру, која је Србији донела много радости, од Срба.

Не само од Срба, јер је селектор ватерполо репрезентације Кине искусни црногорски стручњак Петар Поробић, који је данас, заједно са представницима Ватерполо федерације Кине био гост у српској Кући ватерпола.

План је, за почетак, да у Кини гостују млађе категорије, тренери, судије, што би требало да помогне развој и популарност ватерпола у земљи Далеког истока.

"Мислим да ватерполо у Кини може да буде на већем нивоу, али потребно је да се неке ствари ураде. Први услов да би се ствари промениле је да се изгради систем такмичења, пошто Кина сада има четири мушка и седам женских клубова", рекао је Поробић новинарима.

Истакао је да на инфраструкури и условима које КИнези поседују може свако да им позавиди, али да је проблем што нема системско подизање ватерпола, пре свега кроз лигу и рад са млађима.

Кинези, открио је Поробић, имају идеју да издвоје једну од својих селекција која би тренирала и такмичила се у иностранству. Постоји чак могућност да Кина заигра у Регионалној лиги, а база би им у том случају била негде у Србији. Као и да кинески играчи заиграју у српским клубовима.

"Ја нисам баш присталица тог концепта, ако то не прати рад и у земљи. Кинези могу да имају добру репрезентацију, врхунске играче, играће у другим земљама, али ако клубови не функционишу та база ће се брзо угасити. Кина може да буде будућност и респектабилна земља у ватерполу", уверен је Поробић.

Занимљива је била опаска директора кинеске федерације Леи Минга:

"Србија је јак и шампионски тим и наш је интерес да сарађујемо. Овде у сали има много трофеја, док код нас има доста простора, али немамо трофеје".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар