Срећко и Урош су прваци свијета!

Ковачевич и Станковић у идеалној постави шампионата!

Остали спортови 03.12.2018 | 10:30
Срећко и Урош су прваци свијета!
Нити је најтрофејнији клуб у Италији, нити најтрофејнији италијански предствник у еврокуповима, али је Трентино зато најтрофејнији клуб на свету?!

Италијански клуб је по пети пут у историји освојио титулу првака света пошто је вечерас савладао фаворизовани Лубе са 3:1 (25:20, 22:25, 25:20, 25:18). На 14 досадашњих СП за клубове, Трентино је освојио чак пет титула! Што га чини убедљиво најтрофејнијим клубом када су светска првенства у питању. Бразилски Крузеиро има три титуле...

Генерацију Казијског, Хуанторене, Рафаела и осталих који су доминирали од 2009. до 2012. године, вечерас су наследили неки други момци међу којима су се посебно истакли српски репрезентативци Урош Ковачевич и Срећко Лисинац. За обојицу је ово највећи успех у клупским каријерема.

Трентино се прошетао до титула на првенству одржаном у Пољској. У групи са домаћом Решовијом, бразилским Крузеиром и иранским Ардаканом је имао максималан учинак, потом био убедљив у полуфиналу против руског Факела, али је прилично изненађење што је овако лако изашао на крај са Лубеом.

Италијански и европски вицешампион је био фаворит у финалу с обзиром да је у групи на невероватан начин елиминисао дотадашњег шампиона Зенит и да је у полуфнали срушио домаћу Решовију. Али у финалу је Трентино заблистао, а изгледа да је и умор стигао Лубе који и прошле године поражен у финалу. Очигледно да Лубе има и неки проблем са одлучујућим мечевима јер је у минулој сзеони у сва три велика такмичења где је нападао титулу, завршавао као други.

Предвођен сјајним нападачима Цветаном Соколовим и Османијем Хуантореном који су некада писали историју баш у Тренитну, Лубе је заказао баш тамо где је најјачи – у нападу. Блок, сервис и грешке су били ту негде на нивоу са ривалом, али је Тренитно био много бољи у нападу. Захваљујући сјајним примачима Арону Раселу и Урошу Ковачевићу. Американац је освојио 18, Србин 14. ЛукаВетори и Срећко Лисинац су их испратили са по 12 освојених поена. На другој страни је Соколов освојио 17 поена, Симон 14, Хуанторена 11, а наш Драган Станковић седам.

Фантастични српски тандем Ковачевић – Лисинац је у првом сету заједно освојио 11 поена и водио Тренитно до вођства у сетовима. У другом сету се разиграо Симон на другој страни, почели су да погађају Хуанторена и Соколов, па је Лубе дошао до изједначења. Кључни моменат меча се десио у трећем сету на 18:18 када је Трентино направио серију 5:1  и преломио сет. У четвртом сету је Ковачевич био фантастичан и ставио је печат на светску титулу Трентина.

Ковачевићу је ово први трофеј у другој сезони у Трентину, док је Лисинац дошао летос као велико појачање и већ почео да оправдава уложена средства и очекивања. Американац Расел је проглашен за МВП играча првенства. Идеалну поставу као примачи чине Урош Ковачевић (Трентино) и Дмитриј Волков (Факел), техничар Симоне Ђанели (Трентино), седњи блокери Драган Станковић (Лубе) и Робертланди Симон (Лубе), коректор Цветан Соколов (Лубе) и либеро Жења Гребењиков (Трентино). 

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИВБ

Коментари / 0

Оставите коментар