Легитимно само убијање Срба

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је Србија “милион пута до сада” осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да са друге стране није било никаквих осуда злочина против Срба.  

Србија 30.11.2018 | 14:39
Легитимно само убијање Срба
– У исто вријеме када је ЕП, на приједлог словеначког посланика, усвојио амандман на извјештај о Србији у којем се Србија позива да призна геноцид у Сребреници као један од услова за улазак у ЕУ и када новоизбарани члан Предсједништва БиХ, који још није угријао столицу на коју је сјели, а већ је почео стално да усмјерава жаоке према Србији и нашем народу, долази до одлуке суда БиХ у којем ослобађају одговорности Насера Орића – рекао је Дачић новинарима на Кипру.

Он је додао да постоје живи свједоци да је Орић лично вршио ратне злочине над Србима и подвукао да одлука суда БиХ не може допринијети стабилизацији прилика у региону.

Дачић је истакао и да је Србија милион пута до сада осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да са друге стране, не само да није било никаквих осуда злочина против Срба, већ није било ниједне ријечи извињења.

– Већ су сви злочинци практично ослобођени. И на КиМ, укључујући Харадинаја, Љимаја, и злочинци у БиХ са Насером Орућем на челу, у Хрватској, гдје су ослобођени одговорности за Олују, која је била највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата – подвукао је Дачић.

Навео је да су ово покушаји да се Србија жигоше као земља која је крива за геноциде, иако је Међународни суд правде јасно утврдио да Србија не носи никакву одговорност за злочин у Сребреници.

Занимљиво је, каже, да амандаман у ЕП долази из Словеније, у којој Срби немају ни статус националне мањине. 

– Ни Словенија, ни Хрватска, ни БиХ никада нису рекле извини, или да се осјете одговорним за геноцид који је починила Аустроугарска, јер су били у њиховом саставу и војсци, од 1914-1918. године, када је страдало 28 одсто становништва Србије, убијено 1.270.000 Срба… У Другом свјетском рату НДХ је била до Београда и Новог Сада… Па, немојте, неупоредиво је то када се покуша упоредити са Сребреницом – рекао је Дачић.

Поручио је да свако треба да преузме одговорност, али да данашња пресуда није преузимање одговорности ни жеља да се дође до утврђивања криваца, већ је жеља да се праве лоше односи са Србијом.

Србија је, истакао је Дачић, заинтересована за добре односе са БиХ, као и са Словенијом и Хрватском, али жеља да се Срби дефинишу као једини геноцидни народ на свијету је већ превише.

Он је поновио да након милионских жртава у оба свјетска рата Србија није добила ни динар ратне одштете.

Како каже, порука данашње одлуке суда БиХ је да је легитимно убијати Србе.

– Није добро што је дошло до тога и треба да се осуди злочин у Сребреници, али да ли то значи да је легитимно и некажњиво убијати Србе? То је порука данашњег дана – казао је министар.

Он је позвао хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да се изјасни поводом ослобађајуће пресуде Орићу, те додао да ако то не уради, онда је “велики манипулант који ради на томе да се што више уназаде односи Србије и БиХ”.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Будала као и ти

30.11.2018 13:40

Скини нам се више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

30.11.2018 13:44

А ко га је пропустио преко гране да лови пп Србији,ај не сери висе..доста је и твога

ОДГОВОРИТЕ
Name

НД БиХ

30.11.2018 13:47

Легитимно је у рату убијати све кој су били против дрзаве БиХ без обзира на вијеу и нацију а Насер Ориц је то урадио.Нек је зив и здрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

30.11.2018 14:16

Муслиман сам босњак и осуђујем сваки злочин као и Насера орица јер је криминалац послије рата постао ,а у рату је побјегао из Сребренице оставијо свој народ на милост и немилост Србима да их поубијају,сваки град у Босни је имао своје хероје и дасу сви тако побјегли ста би са нама било да смо се предали

Name

Ре нд бих

30.11.2018 16:54

Тај твој Ориц је пекао људе на ражњу. ...ти си идиот, ако си за и уз Хорица...

Name

План б

30.11.2018 13:59

Гдје су докази и свједоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2018 15:24

Зар је битно,вазно је Србоват и просипати патетику.

Name

Петар

30.11.2018 16:42

О каквој патетици ти прицас. Тузиластво БиХ ,Србе дрзе у притвору годинама, хускају једни на друге , а овога мамлаза пустили да се брани са слободе како би могао застрасивати свједоке. Нека надје Тузиластво БиХ доказе , или ако није он нека надје које крив за клање толиког народа. Нека ради свој посао или га треба укинути. Ако нису кадри радити своји посао , здраво.

Name

Милан

30.11.2018 17:00

Ма ето срби се убијали сами, какав ви суживот овде заједнички очекујете, док вас пале, а вас охрабрује да сте ви чисти и невини, ова западна говна, која зло урадисе, а раде и сада,опет нас завадјају да се покољемо

Name

он

30.11.2018 19:13

Пресуда Орићу не доприноси зближавању народа у БиХ. Јес вала, досад нам све лијепо ишло. Ма цркавали од љубави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста има да прица криминалац

30.11.2018 22:37

Ово сто раде из београда ибања луке исто милисевиц на гази местан како це људи свама кад сте побили онлики народ и правили логоре и она сила јна и данас дан исто једино цеда јованиц иде гдје хоце а ова багра само у београд кад це. Доци памети да се извине и да идемо даље изгубили све и хоце и сандзак и војводину како су наставили

ОДГОВОРИТЕ