Приштина треба да повуче таксе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Београду не требају вербалне реакције на одлуку Приштине да уведе таксе на српске производе, већ једноставно да Приштина повуче ову мјеру.  

Србија 29.11.2018 | 10:03
Приштина треба да повуче таксе
Дачић је за РТС рекао да је Београд спреман на дијалог, али је оцијенио да послије оваквих одлука Приштине дијалога нема.

– Ситуација је таква да очигледно постоји једно инаћење или, да тако кажем, један већ нови круг лудила који долази до тога да сада више није ни Србија та која је крива, сада се оптужује и међунардона заједница. Чак неки говори и о томе да не треба да послушају ни САД – каже Дачић.

Он истиче да је Приштина овом одлуком саму себе увукла у живи пијесак и да жели да и повуче и друге, али да Србија неће дозволити да буде увучена у живи пијесак те сулуде политике.

– Овдје имате један екстермизам који се већ проширио и на Албанију, јер то је једна логика, ако нам не иде добро, пошто смо ми већ у живом пијеску, онда ћемо и друге да увучемо у живи пијесак – каже Дачић.

– Они (косовски Албанци) су сами себе увукли у живи пијесак. Овде нема рационалног излаза без одлуке, а то је да се укине ова одлука, а укидање те одлуке би по њиховим терминима, био још један неуспјешан потез – навео је шеф српске дипломатије.


Они, додао је сад оптужују Србију да не испуњава Бриселски споразум и да је спречила чланство Косова у Интерполу. 

Поводом реакције Брисела и Вашингтона Дачић каже да Србији не треба вербална реакција, већ треба да Приштина повуче ову одлуку, а то може само притиском.

– Они су на дугме. Сам (косовски премијер Рамуш) Харадинај рекао је да они немају спољну политику, они имају политику САД. Ако је то тако, изволите, укључите то дугме или га искључите – рекао је Дачић.

Они, додао је, играју игру тако да се Србија стави у што гору позицију, али је истакао да је добро што Србија шаље позитивне поруке.

– Србија не дозвољава да буде и она увучена у тај живи пијесак те сулуде политике – нагласио је он.

Ми смо, навео је, послали јасну поруку да не желимо заоштравање ситуциије, да насим потезима неко може да каже криве су и једна и друга страна, али чекамо реакцију.

– Они су их створили – створили су монструма. Морате да га контролишете и управљате њиме, иначе ће све одвући у живи пијесак – нагласио је Дачић.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

29.11.2018 09:29

Јај ти нама једну севдалинку опали,на увце..марс пјандуро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретни

29.11.2018 09:47

Сједи брате у ауто па им иди реци.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кец у рукаву

29.11.2018 09:57

Дачић рече да не жели заоштравање ситуације, те даље договоре. Има ли краја договорима, трају годинама, народу на КиМ је све горе, сад им Шиптари упадају на сјевер кад им се ћефне... Зашто се ово дозволило, да људи немају никакве сигурности, као раније, бар у овом дијелу КиМ? Да ли послије свих, углавном ружних догађања и разговора, Србија има неки "кец у рукаву", у смислу заштите преосталог народа, интегритета те територије, као и бројних цркава и манастира, који су споменици свјетске културе?... Другим ријечима, можда су ове царине биле неки пробни балон и тест, да би се видјело свеопште понашање, кад се апсолутно угрозе животи људи?...

ОДГОВОРИТЕ
Name

не знам

29.11.2018 10:15

Незнам засто тјерају албанце да купују српске производе ако они то неце...они су се одвојили зато сто не моземо заједно...замислите да се рс одвоји па да се федерација буни сто не купују од ње нидје везе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Србији

29.11.2018 12:52

14 одсто популације - без дана школе или са неколико разреда основног образовања!

Name

Би

29.11.2018 10:32

Сад кад си ти то рекао сигурно це повући таксе. Твоја ријеч се уважава :))

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИ

29.11.2018 14:14

Паметан - јос-Паметнији Добар - јос- Бољи Будала-.јос -Будаластији Лазов - Лазовцина зато пазити коси ,пријети опасност да увјек има бољи .