Дачић: Таксе јасан непријатељски став

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је албански премијер Еди Рама јучерашњим изјавама у Пећи “убио појам регионалне сарадње” и најавио да ће Србија и БиХ на сљедећем састанку министара Западног Балкана затражити да се сви изјасне о томе да ли ће се поштовати принципи регионалне сарадње.

Србија 27.11.2018 | 16:09
Дачић: Таксе јасан непријатељски став
Дачић је након састанка са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком рекао да је суштина свих окупљања на нивоу Западног Балкана била регионална сарадња која је подразумијевала и заједнички економски простор.

– На сљедећем састанку министара Западног Балкана тражићемо да се сви изјасне о томе да ли ће се поштовати принципи регионалне сарадње или не – рекао је Дачић.

Навео је и да ће Србија и БииХ наступати заједно, јер је нарушена једна од темељних слобода ЕУ, а то је заједнички економски простор, те да очекују од међународне заједнице јасне и конкретне реакције.

Дачић каже да нема даљих преговора са Приштином док се не ријеши питање такси истичући да је то чврст став Србије и предсједника Александра Вучића.

– Ако ЕУ и САД не могу да утичу на Косово, онда не знам о чему имамо даље да причамо – рекао је Дачић.

Дачић је навео и да се увођење таксе од 100 одсто на српске производе не може дефинисати као политичка или економска мјера, већ је јасан непријатељски став према Србији и БиХ, као и кршење ЦЕФТА споразума и С С П-а.

Оштро је осудио изјаве албанских званичника, као и јучерашње догађаје у Пећи када је одржана заједничка седница косовске и албанске владе, који, каже министар, потврђују да је јасно видљива великоалбанска политика.

– Замислите да је дошло до сусрета представника Србије и Републике Српске са таквим порукама, да ћемо радити на уједнињењу, са позоришним моментима као што је орао на застави, сто одсто на слици Раме и једног министра, изјава Раме 100 одсто на сјеверу, а нула на југу – рекао је Дачић.

Навео је да Србија није спремна да учествује у фарси и да разговара о било чему док су те мјере Приштине о таксама на снази.

Дачић је рекао и да је Европа показала да је лицемјерна тиме што не желе да Косову дају визну ливберализацију, али их подржавају за Интерпол. 

– Овим они (Албанци) плаше Европу да ће се ујединити и направити проблем ако не добију визну либерализацију. Ми смо за то да им се уведе, па нек види ЕУ шта ће са својим чедом и монструмом, сви ће да оду тамо, ми можемо да обезбиједимо превоз – рекао је Дачић.

Он је додао и да послије изјаве америчког секретара Мајка Помпеа очекује, који је позвао Приштину да укине мјере, очекује конкретне кораке.

– Ако је паљење српских наполитанки будућност Европе, онда имамо веома велике разлике у тумачењу тих европских вриједности. Србија данас брани европске вриједности од Косова – рекао је Дачић.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак је рекао да су мјере Приштине недопустиве, али да Србија и БиХ неће увести контрамјере, јер би тиме додатно погоршали ситуацију.

– Ово није удар само на економски развој региона и спољну трговину и економију, већ нешто много горе – рекао је он.

Црнадак је додао и да Србија и БиХ поздрављају изјаву америцког џавног секретара Мајка Помпеа и изјаве из Брисела, али је и истакао да њихове поруке за сада нису произвеле никакав ефекат.

Оцијенио је да су данашњи састанци у Београду примјер регионалне сарадње, а да је то што ради Приштина представља најгоре могуће односе.

– Кад некоме уведете таксу од сто одсто, то је можда слика, титл је- ја вас не волим, нећу с вама да имам ништа. То је непријатељска порука – рекао је он и додао да се нада да ће већ наредних дана стићи јасна и снажна порука да је такво стање неодрживо и непријватљиво.

Говорећи о штети, министар из БиХ каже да је та земља од почетка године до октобра имала више од сто милиона извоза, а да са сто одсто подигнутим таксама очекују и сто одсто умањење извоза, будући да мало који производ може бити конкурентан.

– Главна је порука да је штета много већа од финансијске штете, ово је директан ударац на све оно што смо у региону градили – поручио је он.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

посматрац

28.11.2018 02:05

САД подрзава Албанце. Нецете ниста постици. Немозе њима нико ниста. Они узврацају дупло горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

28.11.2018 09:46

Јаро ти си ово и зскухао. Осмјех ти је био јако кратак а биће и јако горак.

Name

@ Бј

28.11.2018 17:52

Управо тако све његово масло због Којег це Србија велике економске стете претрпјети због његове назови дипломатије.