Пике о Дејвис купу...

Не желим да то буде договор само Ђоковића и мене! Ђерар Пике, оснивач групе Космос која реформише Дејвис куп, имао је конструктивне разговоре са српским играчем Новаком Ђоковићем.

Тенис 28.11.2018 | 12:30
Пике о Дејвис купу...
Међународна тениска федерација (ИТФ) је недавно изложио бизнис план кроз који би, захваљујући инвестиционој групи Космос, ушло нешто око три милијарде долара за 25 година.

Промене су прихваћене, добићемо нови турнир на крају године у Мадриду, па је следећи корак био састанак са челним људима светског тениса и Новаком Ђоковићем – председником Савета играча. 

"Имали смо веома добар састанак са АТП-ем, бордом Гренд слемова, ИТФ-ом и Ђоковићем који је председник Савета играча. Било је око 20 људи за столом. Сада знамо више о позиција АТП и њиховом АТП Купу. Сви мислимо да није најбоље имати два такмичења, зато покушавамо да пронађемо решење између чланова АТП-а, ИТФ-а и Космоса", рекао је Пике. 

Дефанзивац Барселоне навео је да је логично да две стране имају различите ставове. 

"Са Новаком имам веома добар однос. Он је председник Савета играча и брани интересе својих колега, то је нормално. Упознао сам га пре две године на Завршном турниру у Лондону и увек сам се трудио да будем транспарентан и искрен у комуникацији са њим. На крају, то је једини начин функционисања". 

Међутим, он сматра да би договор могао да буде постигнут. 

"Мислим да су наше идеје сличне, али не желим да овај пројекат буде договор између Новака и мене јер је ово расправа између АТП и ИТФ. Разговарао сам са већином најбољих играча и играчи који су фаворити да играју су Рафаел Надал, Доминик Тим, Марин Чилић…". 

Ситуација са Роџером Федерером је мало другачија – у октобру је Пике, приликом објављивања новог Дејвис купа у Мадриду, рекао да "ноге Роџера Федерера могу да ураде само оно за шта су способне", алудирајући на године Швајцарца, али је истакао да ништа лоше није мислио. 

"Нису ме разумели, можете погледати мој налог на ‘Твитеру’. Увек сам говорио да је Роџер један од моја три идола, заједно са Мајклом Џорданом и Леом Месијем. Федерер је на врху и много га поштујем као играча. Он је једна од најбољих особа у свету спорта, не само тенису. Рекао сам да у одређеним годинама бира турнире јер не може да их игра све. Никада у животу нисам критиковао Федерера као спортисту". 

Освајач 20 Гренд слем титула је у једном тренутку изјавио да "Дејвис куп не сме постати Пикеов куп". 

"Знам да је то рекао, али ја сам само један од учесника, не желим да будем представник овог шампионата. Неће постати Пикеов куп. Дејвис куп припада ИТФ-у, али су савези веома важни. Они су будућност тениса, они су ти који улажу у младе таленте. Дејвис куп мора да буде јак како би новац одлазио свим савезима, чак и оним најслабијим. У супротном, будућност тениса ће постати пустиња", закључио је Пике.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар