"Погледи с моста" пред Тузлацима

У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, синоћ је у Дому књижевности у Тузли промовисана прва књига поезије „Погледи с моста“ Војислава Дурмановића, ученика првог разреда гимназије "Филип Вишњић" из Бијељине. Књига је премијерно промовисана на штанду Представништва РС на Сајму књиге у Београду 23. октобра.

Република Српска 18.11.2018 | 12:36
"Погледи с моста" пред Тузлацима
„Првенац занимљивог поетског наслова „Погледи с моста“ изненађује читаоца својом зрелошћу и озбиљношћу. Војислав нам нуди срце на длану у својим стиховима, којима се тешко може упутити било какав приговор. Он је освјежење и нови глас, а плијени његова позитивна енергија у стиховима, захвалност каква се ретко сусреће код пјесника и многих људи, поштовање према великанима – претходницима којима толико дугујемо“ рекао је рецензент књиге Сенахид Незировић.

Професорица из Тузле Амела Петричевић посебно је истакла "љепоту израза и дубину стиха" у неколико пјесмама које је одабрала и прочитала.



У свом обраћању аутор је рекао да је својим пјесмама „понео на раменима, један камени блок, тешку громаду незаустављиве човјечанске чежње за ултимативном истином, љепотом и правдом".

"Сам наслов књиге носи поруку о повезивању. Она гради мостове, а мостови увијек спајају. То су мостови између људи и пријатеља, између заљубљених и посвађаних, између различитих народа, планета и свјетова, између прошлости и садашњости, садашњости и будућности“, истакао је Војислав.

Предсједница „Просвјете“ Мирјана Лазаревић објаснила је да су пјесме из ове збирке настале када је аутор имао 14 и 15 година.



"То је мало година за озбиљност коју показује. Он није посматрач и није само нијеми свједок већ критичар, он реагује, бори се, буни, позива. То није само бунт ради бунта. Он не угађа, пише срцем, без сујете и додворавања. Војислављеве пјесме су просуђивали, похваљивали и награђивали професори Београдског и Новосадског универзитета, писци и пјесници попут Слободана Станишића, Шиме Ешића, Енеса Кишевића, Тода Николетића, Градимира Стојковића и други", истакла је Лазаревићева.

Она је напоменула да је корице за ову збирку дизајнирала млада Андреа Мирнић, која је завршила Академију ликовних умјетности у Сарајеву, гдје је и чланица хора Српског пјевачког друштва "Слога".

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар