Угрожен напредак у цијелом региону

- Предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, сматра да је напредак угрожен у цијелом региону Западног Балкана.

 

Регион 14.11.2018 | 09:39
Угрожен напредак у цијелом региону
Он каже да "посебну нервозу" стварају, како каже, нови преговори "предсједника Србије и Косова", као и да је нестабилност појачана погоршањем односа Београда и Загреба, што би могло да осоколи присталице "велике Србије".

Ђукановић је у интервјуу за француски Фигаро рекао да је помињање евентуалне размјене територија Србије и Косова потпуна новост, те да треба сачувати опрез и водити рачуна о томе да се не створи преседан, који ће изазвати домино ефекат у региону.

"Та тема дуго времена је представљала табу зато што нас је подсјећала на лоша искуства из деведесетих. Након завршетка ратова, у региону се највише говорило о мултикултурализму и међуетничкој демократији. Тачно је да су неке западне пријестонице промијениле мишљење, чак врло експлицитно. Другим ријечима, дошла су друга времена", рекао је Ђукановић.

Он мисли да треба сачувати опрез и водити рачуна о томе да се не створи преседан који ће изазвати домино ефекат у региону. 

"Сачекајмо одлуке два предсједника", казао је Ђукановић.

Упитан које су главне пријетње за Западни Балкан, Ђукановић је рекао да је напредак доведен у питање у цијелом региону.

Он то, каже, објашњава двјема главним околностима.

"Прва се односи на интересе великих који се поново сударају на Балкану. То није никаква новост: ми смо у историји увијек коришћени као монета за поткусуривање у рјешавању проблема великих сила. Друга околност је то што од деведесетих година вучемо три проблема који трују регион: Македонију паралисану од 2008, конфликт Србије и Косова чији је крајњи резултат свима непознат и нефункционална Босна и Херцеговина", навео је црногорски предсједник.

Ђукановић каже да "нови преговори између предсједника Србије и Косова стварају посебну нервозу у региону".

"Нестабилност је појачана недавним погоршањем односа између Србије и Хрватске. Плашим се да такав развој ситуације даје полет присталицама велике Србије. Неки од њих поново почињу са оспоравањем црногорске независности трвдећи да Србија има природно право на Црну Гору. Таква реторика је опасна у времену нестабилности, чему смо могли да посвједочимо деведесетих година", каже Ђукановић.

Говорећи о односима са Русијом, Ђукановић каже да је Црна Гора историјски и културно увијек била блиска Москви, али су се, каже, ти односи посљедњих година значајно погоршали. 

"Могао бих чак да кажем да никада раније нису били тако лоши", рекао је Ђукановић.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ђорђе

14.11.2018 08:55

Све док Ти и теби слични "Балкански Тиранини" не буду прошлост, овај регион нема будућности. Поздрав добрим људима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видет Цес Миле,

14.11.2018 10:52

колико че те костати , твоје паметовати; има да те твоји Чрногорци објеси; сто пре то боље.

Name

те Ђорђе

14.11.2018 12:26

Нема добрих и лоших, већ само истина и правда. Тога нама недостаје !

Name

Неђо.14.11.2018

14.11.2018 12:27

Милогорац ђубре,смеће од човека.Свеси само човек ниси.Душу си продао НАТО ђаволу.

Name

Гуслар

14.11.2018 09:00

Твору у људском облику. Ко тебе шта пита и колико људи ти представљаш? А говориш у име милиона. Ко ти је дао мандат да српско име помињес? Продана душо трагови ти смрде нецовјеством. Сврстао си се у највеће Анти Србе свих времена. Хушкање против Срба ти неће помоћи да сацувас прљаво богатство а образ си одавно укаљао. Диктатору испод Ловћена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клаус

14.11.2018 09:24

Диктатор

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

14.11.2018 09:26

Наравно да је регион угрожен, јер су на власти окорели корумпирани политичари , тј. криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

14.11.2018 09:30

Српски медији треба да бојкотују изјаве овог следбеника Секуле Дрљевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМИ53

14.11.2018 09:32

Онога дана када старе "Леуре" огрезле у криминал и корупцију оду с власти тад це цијелом региону кренути боље.Овако це зацементирано бити док год младе ратом и криминалом не оптерецене снаге не додју на власт. Али страх ме је да це вампири и из гроба владати.Зато је јос увијек једини излаз СЛО. и Њемацки конзулат ,па на пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.11.2018 09:34

Шта рече милогорац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

14.11.2018 13:29

Све јавне сервисе затворити на балкану они су најгори кад постени људи не могу на њих доци само фасисти и лопови ово горе написано не треба објавити њих је мало сви су људи добри а смеце ко сесељ је мало такве у затворе против комуниста сам АЛИ устај ТИто ово смеце у затворе стока се везе итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

15.11.2018 03:05

Ма заиста незнам засто се јављас покусавас да скренес пазњу на себе а преци Забљак несмијес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

15.11.2018 16:29

Немам шта додати. Све добро каже.

ОДГОВОРИТЕ